Sve vijesti - 2017

27. srpa. 2017.

Osnovica plaće za javne službe neće rasti?

O "brizi" Vlade za resor prosvjete od 6:10 minute Dnevnika.https://novaplus.dnevnik.hr/product/emisije/30621-dnevnik-27-07-2017 I HRT analizira preslagivanje proračuna i izostanak povećanja plaća u prosvjeti (oko 8:00 minute). http://www.hrt.hr/enz/dnevnik/398466/
VIŠE

25. srpa. 2017.

Neformalni sastanak s ministrom rada i mirovinskog sustava

25. srpnja 2017. održan je neformalni sastanak predstavnika sindikata javnih i državnih službi s ministrom rada  i mirovinskog sustava g. Markom Pavićem vezano uz početak pregovora za Temeljni kolektivni ugovor. Otvorena su tri važna pitanja: 1. povećanje osnovice plaća od 2% za javne službe 2. početak pregovora za kolektivne ugovore i utvrđivanje reprezentativnosti za pregovaranje o istima 3. izmjene Zakona o reprezentativnosti. Kako sindikati javnih službi u prosincu 2016. godine nisu postigli dogovor o povećanju osnovice, Vlada RH, prema pozitivnim zakonskim odredbama, sama, odlukom, propisuje visinu osnovice za korisnike državnog proračuna. Tako je 1. siječnja 2017. Vlada donijela odluku o povećanju osnovice za 2%. Zato je danas iznesen stav sindikata da povećanje osnovice za javne službe u 2017. ne može biti predmet predstojećih pregovora, već je to obveza Vlade RH. Predsjednica SHU-a Sanja Šprem izjavila je da, obzirom da dogovor 2016. nije postignut, očekuje da se za zaposlenike u javnim službama primjenjuje isto pravo koje vrijedi za državne službenike, tj. da se i za javne službe donese ista odluka o povećanju osnovice plaća. Od 1990. godine nikad se nije dogodilo da su osnovice za plaće u državnim i javnim službama bile različite! Pred zakonom smo svi jednaki te se država ne smije prema jednima ponašati kao majka, a prema drugima kao maćeha. Što se tiče početka pregovora o TKU-u, sindikati očekuju da pregovori započnu najkasnije krajem kolovoza kako bi ostalo dovoljno vremena za ispregovarati kvalitetan kolektivni ugovor. Izmjene Zakona o reprezentativnosti su nužne jer se u dosadašnjim prebrojavanjima za kolektivne ugovore desilo niz nepravilnosti. Postupak utvrđivanja reprezentativnosti, kao osnova za početak pregovora, traje predugo, a u Zakonu o reprezentativnosti ne postoje sankcije te se tako onemogućava započinjanje pregovora na vrijeme. Ministar Pavić je istaknuo da im nije namjera ponašati se prema jednima kao majka, a drugima kao maćeha te da očekuje brz početak pregovora i kvalitetan TKU. Normal 0 21 false false false HR X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Obična tablica"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-bidi-font-family:"Times New Roman";}
VIŠE

18. srpa. 2017.

Učiteljski glasnik, broj 8

U prilogu preuzmite najnoviji broj Učiteljskog glasnika.
VIŠE

13. srpa. 2017.

Zahvala ministrice Divjak

Za čestitku na izboru za ministricu znanosti i obrazovanja upućenu od predsjednice SHU-a Sanje Šprem, stigla je zahvala ministrice Divjak.
VIŠE

10. srpa. 2017.

Nova podružnica u Varaždinskoj županiji

Danas su dijelom najvećeg granskog sindikata RH postali i zaposlenici V. OŠ Varaždin.Na osnivačkoj sjednici 40. podružnice u Varaždinskoj županiji za sindikalnog povjerenika izabrana je Sandra Crnković.Čestitamo i dobrodošli u Sindikat hrvatskih učitelja!
VIŠE

7. srpa. 2017.

Isplata regresa ovršenim osobama

Vlada RH je na jučerašnjoj sjednici najavila isplatu regresa korisnicima javnih službi za 14. srpnja.Zahvaljujući pravovremenom, stručnom i na pozitivnim zakonskim propisima utemeljenom zahtjevu Sindikata hrvatskih učitelja, omogućena je isplata regresa u gotovini ovršenim osobama. Još 12. lipnja smo na relevantne adrese poslali obrazložen zahtjev i inicirali sastanak nadležnih koji je rezultirao jasnom uputom o mogućnosti isplate regresa u gotovini, a na korist zaposlenika.U prilogu donosimo obavijest školama MZO-a te objašnjenje načina isplate regresa ministra financija.
VIŠE

23. lipa. 2017.

Sastanak sa novom ministricom znanosti i obrazovanja

23.6.2017. održan je sastanak predstavnika Vertikale obrazovanja  sa novom ministricom obrazovanja prof. dr. sc. Blaženkom Divjak  i suradnicima. Sindikate Vertikale predstavljali su  Sanja Šprem, Branimir Mihalinec i Igor Radeka. Ministrica je u kratkom vremenu odgovorila na inicijativu za razgovor na kojem je razmotrena aktualna problematika u sustavu obrazovanja. Teme o kojima su sudionici razgovarali bile su: kurikularna reforma, prava zaposlenika i pregovori o Kolektivnim ugovorima te izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama. Sindikati su zamolili da se svakako iznađe jedinstveno rješenje za zaposlenike koji imaju zaštićene račune, a vezano za isplatu regresa. Predstavnici sindikata ponudili su i neka rješenja za pojedine probleme u sustavu. Zadovoljni smo sa tijekom i sadržajem današnjeg sastanka i nadamo se da će socijalni dijalog dovesti do socijalnog partnerstva.
VIŠE

19. lipa. 2017.

Glas Slavonije

Iz današnjeg Glasa Slavonije.
VIŠE

15. lipa. 2017.

Najava - Što ima novo?

Hrvatska radiotelevizija (HRT) nakon završetka školske godine priprema posebnu informativnu emisiju pod naslovom Što ima novo. Urednica i voditeljica Sunčica Findak tražit će odgovore na pitanja kad možemo očekivati novu reformu školstva, hoće li se učitelji s novom ministricom znanosti i obrazovanja izboriti za bolji status i materijalni položaj te hoće li i učenici sudjelovati u izradi obrazovanja po svojoj mjeri.Gosti su nova ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, slijepi profesor koji radi u čak pet škola Bojan Bertek, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem, predsjednica Udruge srednjoškolaca Tatjana Matić i profesor na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Neven Budak, Filozofski fakultet u Zagrebu te iz zadarskoga studija ravnatelj strukovne škole u Zadru Tihomir Tomčić.Emisija Što ima novo na rasporedu je na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u petak 16. lipnja s početkom u 20:55, a moći će se pratiti i na mobilnim uređajima, tabletima i računalima s pomoću multimedijske usluge HRTi.
VIŠE

14. lipa. 2017.

In Memoriam

VIŠE

13. lipa. 2017.

Pismo novoimenovanoj ministici obrazovanja i znanosti

Novoimenovanoj ministici obrazovanja i znanosti, prof. dr. sc. Blaženki Divjak, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja uputila je pismo s pozivom na konstruktivan i kvalitetan dijalog.Pismo donosimo u cijelosti u prilogu.
VIŠE

13. lipa. 2017.

O zbrinjavanju tehnoloških viškova

Prenosimo članak Glasa Slavonije.http://www.glas-slavonije.hr/335085/1/Zbrinuti-tehnoloske-viskove
VIŠE

3. lipa. 2017.

Posjet Braču

O problematici rada na otoku, u otežanim uvjetima rada, u OŠ Bol na otoku Braču 2. lipnja s ravnateljima tamošnjih osnovnih škola razgovarale su predsjednica Sanja Šprem i voditeljica Područnog ureda Split Tinka Zemunik.
VIŠE

1. lipa. 2017.

Hrvatska može bolje? – godinu dana poslije

Danas je u Novinarskom domu održan okrugli stol s temom Hrvatska može bolje? – godinu dana poslije. Predstavnica Sindikata hrvatskih učitelja bila je Ariana Bogner Boroš, županijska povjerenica Grada Zagreba.
VIŠE

30. svib. 2017.

Vruća linija

Gostovanje voditelja Područnog ureda Osijek, Aleksandra Lukadinovića, u emisiji Vruća linija. Tema: kurikularna reforma.
VIŠE

23. svib. 2017.

Nova podružnica

Danas je u Međimurskoj županiji osnovana još jedna nova podružnica Sindikata hrvatskih učitelja u OŠ Petar Zrinski Šenkovec. Dobrodošli! :-)
VIŠE

18. svib. 2017.

Konferencija za medije sindikata javnih službi

16. svibnja je održana tiskovna konferencija sindikata javnih službi o propalom pokušaju mirenja vezanog uz primjenu Sporazuma o plaćama iz 2009. godine. Sporazum iz 2009. tako ignorira još jedna Vlada na način da tvrdi da on nije pravno valjan. Sindikati smatraju da će tužbe koje sada, nakon propalog mirenja slijede, ako sudovi budu sudovi po pravu, proračun koštati dvostruko više od duga. Naglašavaju  da ovo nije samo pravno pitanje, nego prvenstveno moralno.http://www.matica-sindikata.hr/hrt-studio-4-17-5-2017-vilim-ribic-nemoralno-je-da-drzava-vara-svoje-gradane/http://www.index.hr/vijesti/clanak/propalo-mirenje-sindikata-i-vlade-krecu-tuzbe-i-strajkovi/970406.aspx  http://www.nacional.hr/propao-pokusaj-mirenja-vlade-i-sindikata-ispunjeni-svi-preduvjeti-za-pokretanje-strajka/ http://net.hr/danas/hrvatska/traze-isplatu-duga-iz-2016-godine-sindikati-javnih-sluzbi-prijete-tuzbama-i-strajkovima/ http://hr.n1info.com/a197100/Vijesti/Propao-pokusaj-mirenja-sindikata-javnih-sluzbi-i-Vlade.html https://24sata.org/propao-pokusaj-mirenja-sindikata-i-vlade-ispunjeni-su-svi-preduvjeti-dogovorit-cemo-se-o-strajku.html http://www.capital.ba/hrvatska-nema-dogovora-sa-vladom-slijede-tuzbe-i-strajk/http://slobodnadalmacija.hr/novosti/hrvatska/clanak/id/486383/sindikalist-ribic-porucio-ministru-coricu-zasto-puno-graana-ne-ustaju-kad-svira-himna-zato-sto-ih-drzava-vara http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/zestoki-verbalni-duel-coric-indikativno-je-da-su-sindikati-strajk-najavili-sad-pred-izbore-ribic-drzava-vara-svoje-gradane/6074269/ https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/ribic-gradani-ne-ustaju-na-himnu-jer-ih-drzava-vara-20170516 Normal 0 21 false false false HR X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Obična tablica"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
VIŠE

9. svib. 2017.

Skupština Sindikata hrvatskih učitelja

U petak, 5.5.2017. u Zagrebu je održana redovita Skupština SHU-a.Skupština je, kao najviše tijelo Sindikata, raspravljala o aktualnostima u radu i djelovanju sindikata. Posebna se pozornost posvetila kolektivnom pregovaranju te je naglašen stav da je postojeća prava iz kolektivnih ugovora potrebno zadržati i unaprijediti neka koja su se pokazala spornima u provedbi.Zaključeno je da se Sindikat hrvatskih učitelja i nadalje treba boriti za dostojanstvo struke te poboljšanje društvenog i materijalnog položaja učitelja.
VIŠE

30. Trav. 2017.

SHU domaćin švedskom sindikatu Lärarförbundet

U petak, 28. travnja 2017. u posjet Sindikatu hrvatskih učitelja došao je najveći švedski obrazovni sindikat Lärarförbundet. Oni su izrazili želju za uspostavom kontakta s najvećim prosvjetnim, ali i najvećim granskim sindikatom u RH. Sindikat Lärarförbundet okuplja članstvo od predškolskih ustanova pa do znanstvenih institucija. Predstavnici našega sindikata upoznali su švedske kolege s principima djelovanja i funkcioniranja sindikalne scene u RH te s ustrojem i djelovanjem našega sindikata. Također, upoznali smo ih i sa stanjem u području obrazovanja u RH te sa dosadašnjim i predstojećim pregovorima za kolektivne ugovore. Naglasili smo i naš doprinos i utjecaj na zakonodavstvo  kroz inicijative i prijedloge izmjena propisa. Istaknuli smo intenzivnu edukaciju članstva kao naš trenutni primarni zadatak. S kolegama smo kroz primjere ugovorenih prava analizirali sličnosti i razlike u našim sustavima. Pogotovo nas je zanimao oblik doprinosa solidarnosti koji je kod njih zaživio. Sastanak je prošao u  vrlo ugodnoj suradničkoj atmosferi i temelj je buduće suradnje dvaju najvećih nacionalnih prosvjetnih sindikata. Fotografije pogledajte u GALERIJI. Normal 0 21 false false false HR X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Obična tablica"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
VIŠE

27. Trav. 2017.

Sindikalna edukacija u Pragu i Brnu

Donosimo putopisni osvrt kolege sindikalnog povjerenika Petra Malnara na sindikalnu edukaciju iz koje su se vratli obogaćeni novim znanjima, iskustvima i dojmovima.Članovi sindikalnih podružnica osnovnih škola iz Plaškog, Ogulina i Josipdola u organizaciji sindikalnih povjerenika krenuli su put  Karlovy Vary, Praga i Brna. Priključili su im se članovi sindikalne podružnice Obrtničke i tehničke škole iz Ogulina. Na poziv da bude gost i predavač, grupi se u Zagrebu pridružila predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja gđa. Sanja Šprem. Pozdravljena pljeskom nazočnih stvoren je pozitivna vibracija dobrodošlice. Ugodno iznenađeni putnici su se uvjerili da su šuškanja o njezinoj nazočnosti na putovanju postala stvarnost. Dogodio se “klik“, kako bi danas mladi rekli. Karlovy Vary su  nas iznenadile ljepotom palača, bogatstvom arhitekture i položajem. Tko nije bio i vidio, teško si može predočiti tu ljepotu. Ošamućeni i malo umorni krećemo u poslijepodnevnim satima prema Pragu. Nema odmora. Kratko tuširanje, presvlačenje i odlazak na druženje u pivnice. Pratim sa strane, društvo opušteno kao da se poznaju godinama. Odlično za početak. Predsjednica prednjači, ali ni Bojana, Valentina, Anita ne zaostaju. Pršte od sindikalne energije. Prvi dan završava smijehom i zadovoljstvom na umornim licima. Jutro. Krećemo u obilazak. Vodička izvanredna. Sipa informacije s mjerom, objašnjava arhitekturne i povijesne znamenitosti Praga. Pred  Predsjedničkom palačom red i detaljan pregled turista. Nemamo sreće ući u katedralu sv.Vida koja može primiti preko šest tisuća vjernika i u kojoj se misa održava na nekoliko jezika. Rezervirana je u  to vrijeme za hodočasnike iz Poljske koji u njoj imaju organiziranu misu. I jesmo i nismo malo razočarani. Stvar sreće. Ne gubimo vrijeme. Idemo dalje prema Karlovom mostu, spajamo se s rijekom turista. Predsjednica  se nalazi čas u jednom društvu čas u drugom. Zastajemo na kraju mosta i pogledom pozdravljamo Karla IV. Moramo dalje jer iza nas dolaze drugi. Uskom ulicom bacajući pogled lijevo i desno upućujemo se na Starogradski trg. Vodička puna informacija upoznaje nas s poviješću trga i tornjevima na njemu. U trinaest sati zvona najavljuju otvaranje prozora i pojavljuju se apostoli. Škljocaju aparati, dižu se mobiteli, fotka se trenutak. Jedinstveni sat na južnom pročelju tornja  ispred nas ostavlja nas u nevjerici. Nemamo puno vremena. Prag je grad koji na relativno malenoj površini ima toliko toga za reći da njegovo razgledanje traži višednevni obilazak. Pred spomenikom Jana Husa zajednička fotografija za sjećanje. Odlazimo  prema Vaclavskom trgu. Nepregledna kolona sudionika hoda prema spomeniku sv. Vjenceslava. Na čelu kolone kardinal i nadbiskup Praga. Zastava i transparenata koji poručuju da  sudionici povorke podržavaju pravo na život. Snimam video jer me iznenađuje koliko ima zastava drugih zemalja. Odlazim u društvu samoga sebe vratiti sjećanja iz devedesetih kada sam na atletskom stadionu zamirao na koncertu Roling Stonsa, četiri godine poslije gledao kako se na južnoj strani slaže i istovaruje oprema za okruglu pozornicu Pink Floyda. Kroz glavu mi prostruji slika lika koji mi nudi ulaznicu za koncert. Cijena velika, ne pita se. To su Pink Floydi. Ide se drugi dan na koncert, delirij od glazbe, trenutak za povijest i sjećanje.              Slobodno popodne do pola šest. Odlazimo na brod, vožnja  Vltavom i večera na  brodu. Opet vodička priča povijest grada, a u pozadini Oliver pjeva. Restoran brod odjekuje od glasova zadovoljnih putnika. Odlazak u hotel. Ponovo pivnica za lakše spavanje. Poslije doručka odlazimo prema Brnu. Kada su članovi sindikata mislili da će se „izvući“, najavljujem predsjednicu sindikata Sanju Šprem. Uzima mikrofon i kreću informacije iz prve ruke. Bilo je tu Granskog kolektivnog ugovora, Temeljnog kolektivnog ugovora, teškoća u pregovaranjima, reprezentativnosti, jubilarki iz 2013.godine i, da vas ne zamaram, još dosta sindikalnih tema. Da se izrazim nastavničkim rječnikom: prava dvosmjerna komunikacija -  “Pitanja – odgovori – pitanja – odgovori ….“ Predsjednica prolazi između redova sjedala i još zainteresiranima pojašnjava sindikalnu problematiku. Pomalo neobično i prvi puta tako nešto. Uvijek nešto mora biti prvi puta pa makar to bilo i sa sindikalnim članstvom iz Ogulina, Josipdola i Plaškog. Nešto što je nedavno bilo možda nemoguće sad je postala stvarnost. Učiti i informirati se možeš, ako želiš, bilo gdje i bilo kada. Mi smo to htjeli i uspjeli smo. Prije izlaska iz autobusa u Zagrebu predsjednica se sa svakim ponaosob pozdravila i zaželjela sretan nastavak povratka kućama. Petar Malnar, prof. Normal 0 21 false false false HR X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Obična tablica"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-bidi-font-family:"Times New Roman";}
VIŠE

26. Trav. 2017.

Prvomajski prosvjed u Slavonskom Brodu

Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati i Matica hrvatskih sindikata organiziraju povodom Međunarodnog dana rada Prvomajski prosvjed u Slavonskom Brodu.
VIŠE

26. Trav. 2017.

Privremeni GKU objavljen u Narodnim novinama

VIŠE

13. Trav. 2017.

Konferencija za medije sindikata javnih službi

Sindikati javnih službi najavili su na današnjoj konferenciji za tisak  da su odlučili pokrenuti postupak mirenja, odnosno otvaranja socijalnog spora s Vladom vezano uz nerealizaciju sporazuma i duga iz 2016.  koji ima prema zaposlenicima javnih službi. Naglašeno je da  ponovnim otvaranjem tog pitanja, iako su sindikati već započeli s tužbama, budući da Vlada nije odgovarala na ponude za arbitražom, ipak predlažemo mirenje kako bismo eventualno zaustavili masovno podizanje tužbi.Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem rekla je kako već postoje upute ministarstvima kako se očitovati na tužbene zahtjeve, u kojima sindikalci jasno prepoznaju rukopis Katedre radnog prava i njezinih pravnih stručnjaka Viktora Gotovca i Željka Potočnjaka. Na taj način Katedra kontinuirano djeluje protiv interesa radnika, a radi u interesu poslodavaca.  Znakovito je da su upravo te osobe, od strane HUP-a, imenovane u Povjerenstvo za utvrđivanje reprezentativnosti  na čije se rješenje čekalo osam mjeseci. Povjerenstvo je tako svojim neradom prekršilo zakonske rokove i dovelo u pitanje kolektivno pregovaranje. Radi svega navedenoga su sindikati  tražili razrješenje ovog Povjerenstva. Na konferenciji je bilo riječi i o  stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa (SOR) za koje se nedavno pokazalo da se ne financira sredstvima EU-a već iz proračuna RH. Naglašeno je da takvim financiranjem subvencioniramo privatne poduzetnike i banke, a zaposleni u SOR-u nemaju radna prava.
VIŠE

12. Trav. 2017.

Sretan Uskrs!

VIŠE

11. Trav. 2017.

Potpisan privremeni GKU

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održano je potpisivanje kolektivnih ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama. Ugovor za osnovnoškolske ustanove su potpisali ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić, Sanja Šprem, predsjednica  većinskog Sindikata hrvatskih učitelja  i Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu - Preporod. Kolektivni ugovor stupit će na snagu danom potpisa, a primjenjivat će se od 13. ožujka 2017. godine.
VIŠE

7. Trav. 2017.

Tiskovna konferencija, Rijeka

U srijedu, 5. travnja 2017. s početkom u 12.00 sati ispred Osnovne škole Milan Brozović Kastav, održana je tiskovna konferencija na kojoj je o sklapanju privremenih kolektivnih ugovora, demotivaciji zaposlenika u obrazovnom sustavu, kršenju ugovorenih prava zaposlenika osnovnoškolskog sustava te pritiscima na zaposlenike koji su sve češći u posljednje vrijeme govorila predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, Sanja Šprem.
VIŠE

3. Trav. 2017.

Županijsko povjereništvo Sisačko-moslavačke županije, 3.4.2017.

Danas je u Sisku, na sjednici Županijskog povjereništva Sisačko-moslavačke županije, radno proslavljen 27. rođendan Sindikata hrvatskih učitelja (Galerija). To je bila i prigoda da se dugogodišnja županijska povjerenica, gđa. Karolina Čutuk oprosti od te svoje dužnosti zbog pruzimanja ravnateljske dužnosti. Kolegici Karolini zahvaljujemo na njenom svesrdnom zalaganju u obavljanju sindikalnih dužnosti, a na njenoj budućoj dužnosti želimo joj mnogo uspjeha i osobnoga zadovoljstva! Nova županijska povjerenica Sisačko-moslavačke županije je gđa. Sanja Babić. Čestitamo i dobrodošla! Normal 0 21 false false false HR X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Obična tablica"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:8.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
VIŠE

2. Trav. 2017.

27 godina Sindikata hrvatskih učitelja

Već 27 godina štitimo Vaše interese i djelujemo s ciljem podizanja društvenoga ugleda učitelja, ali i poboljšanja našeg materijalnog položaja. Već 27 godina Vi ste naša snaga i putokaz u našemu radu i djelovanju. Zajedno smo u ovih 27 godina izgradili najveći granski sindikat u Republici Hrvatskoj. Hvala Vam na tome! Vašu potporu trebat ćemo i nadalje da bismo i u vremenima koja dolaze zajedno s Vama i za Vas rasli.                                                                        Vaš Sindikat hrvatskih učitelja
VIŠE

1. Trav. 2017.

Prvotravanjska, ali ne šala

VIŠE

22. Ožuj. 2017.

Pregovori za GKU - 2. sastanak

Nakon teških i iscrpljujućih  pregovora u kojima je Sindikat hrvatskih učitelja inzistirao da se sva dosadašnja prava i dodaci ugovoreni Granskim kolektivnim ugovorom zadrže i nadalje te da svi budu obraćunati i u sljedećoj plaći, danas je parafiran GKU. Potpisivanje privremenog Granskog kolektivnog ugovora očekuje se sljedeći tjedan. Normal 0 21 false false false HR X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Obična tablica"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
VIŠE

15. Ožuj. 2017.

Pregovori za GKU - 1. sastanak

Danas je održan prvi sastanak pregovaračkog odbora za ugovaranje Granskog kolektivnog ugovora (GKU). Sindikat hrvatskih učitelja naglasio je potrebu sklapanja privremenog GKU-a najkasnije do 1. travnja jer u protivnom bi zaposlenici mogli ostati bez ugovorenih dodataka po tome kolektivnom ugovoru. Najavljeno je da će 1.4. iz MZO-a u škole ići upute o obračunu plaća. Ako se GKU do tada ne sklopi, na toj plaći neće biti obračunati ugovoreni dodaci iz GKU-a. Cilj SHU-a je sklopiti privremeni GKU do 1. travnja s retroaktivnom primjenom prava od 13. ožujka kako zaposlenici ne bi ostali bez ugovorenih prava.
VIŠE

10. Ožuj. 2017.

Najčešća pitanja - pregovori za kolektivne ugovore

U prilogu donosimo najčešća pitanja i odgovore o pregovorima za kolektivne ugovore (u obliku brošure i verziju za oglasnu ploču).
VIŠE

10. Ožuj. 2017.

Potpisan privremeni TKU

Članovi Vladinog i sindikalnog pregovaračkog odbora potpisali su u četvrtak, 9.3.  privremeni Temeljni kolektivni ugovor (TKU) za službenike i namještenike u javnim službama na rok najdulje do 1. kolovoza, odnosno produžene primjene do 1. studenoga kojim se zadržavaju sva stečena prava zaposlenika prema dosadašnjem TKU koji istječe 12. ožujka.O meritumu KU uopće se sada nije pregovaralo, nego je ovakvo rješenje najbolje za premostiti "cajtnot" zbog isteka starog KU,  nego što bi to primjerice bilo reguliranje prava pravilnicima u oko 2000 ustanova.
VIŠE

9. Ožuj. 2017.

Obavijest upućena MZO-u

Kako je, zbog zauzetosti Sindikata Preporod, istekao rok od 30 dana u kojem su reprezentativni sindikati trebali sklopiti sporazum o utemeljenju pregovaračkog odbora, danas smo obavijestili Ministarstvo znanosti i obrazovanja da je temeljem članka 9. stavka 3. Zakona o reprezentativnosti udruga sindikata i poslodavaca naš predstavnik u pregovaračkom odboru sindikata predsjednica Sanja Šprem.Također smo predložili početak pregovora već za sutra, 10. ožujka.Cjelovit tekst pročitajte u prilogu.
VIŠE

9. Ožuj. 2017.

III. Memorijal Zlatka Brkića

III. Memorijal Zlatka Brkića održan je 25. veljače 2017. godine u sportskoj dvorani „Vijuš“ u Slavonskom Brodu. Na memorijalu je sudjelovalo 201 članica i članova Sindikata hrvatskih učitelja. Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, Sanja Šprem otvorila je sportska natjecanja. Sportska natjecanja održana su u slijedećim disciplinama: -          za žene - odbojka, kuglanje, plivanje, pikado, belot i potezanje konopa -          za muškarce - odbojka, kuglanje, mali nogomet, plivanje, belot i potezanje konopa Redoslijed prema ukupnom broju osvojenih bodova nakon svih natjecanja je sljedeći: 1.       Vukovarsko-srijemska županija 36 bodova 2.       Brodsko-posavska županija 35 bodova 3.       Osječko-baranjska županija 32 boda 4.       Požeško-slavonska županija 15 bodova Sanja Šprem uručila je zlatne, srebrne i brončane medalje natjecateljicama i natjecateljima. Na kraju je prijelazni pehar uručila Željku Škrabi, županijskom povjereniku u Vukovarsko-srijemskoj županiji koja je ukupni pobjednik. Čestitamo pobjednicima i svim natjecateljima na III. Memorijalu Zlatka Brkića.Fotografije pogledajte u Galeriji. Predsjednik organizacionog odbora MZB Aleksandar Lukadinović Normal 0 21 false false false HR X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Obična tablica"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}
VIŠE

7. Ožuj. 2017.

Sretan Vam Međunarodni dan žena!

VIŠE

6. Ožuj. 2017.

Parafiran TKU!

Danas je parafiran Temeljni kolektivni ugovor koji će važiti od 13. ožujka do 1. kolovoza. Potpisivanje je dogovoreno za četvrtak, 9.ožujka u 17,00 sati. Nakon toga očekuje se i početak pregovora za GKU.
VIŠE

3. Ožuj. 2017.

Pravilnik o porezu na dohodak

Zalaganjem i upornošću te stručnim znanjem Sindikat hrvatskih učitelja uspio je, kao što smo već pisali, inicirati promjene Pravilnika o porezu na dohodak. Sastavni dio Pravilnika postale su odredbe po kojima zaposlenici koji rade kod više poslodavaca (nepuno radno vrijeme u više škola) mogu iskoristiti osobni odbitak u više ustanova razmjerno. O tome govori članak 28., stavak 8. : "Iznimno od stavaka 1. i 3. ovoga članka, radnik koji ostvaruje dohodak od nesamostalnog rada kod dva ili više poslodavaca u nepunom radnom vremenu ili koji uz rad u punom radnom vremenu ima sklopljen ugovor o radu za nepuno radno vrijeme u skladu s člancima 61. i 62. Zakona o radu odnosno osoba koja ostvaruje primitke iz članka 21. kod dva ili više isplatitelja, može osobni odbitak koristiti kod više isplatitelja uz uvjet da zatraži raspodjelu osobnog odbitka prema isplatiteljima (poslodavcima). U tom slučaju Porezna uprava će na poreznoj kartici evidentirati omjer (postotak) raspodjele osobnog odbitka prema isplatiteljima (poslodavcima) sukladno zahtjevu, a nakon evidentiranih promjena izdati novi Obrazac PK te istovremeno Obrazac PK s oznakom »DUPLIKAT« porezne kartice u skladu sa stavkom 5. ovoga članka ovisno o broju poslodavaca za koje se traži preraspodjela osobnog odbitka, a na temelju kojih se priznaje osobni odbitak pri utvrđivanju predujma poreza na dohodak od nesamostalnog rada. U tom slučaju svaki poslodavac može koristiti osobni odbitak samo do utvrđenog postotka, neovisno što u pojedinim mjesecima ostvareni dohodak može prelaziti taj iznos." Dakle, svi vi koji radite u dvije ili više škola podnesite zahtjev za raspodjelom osobnog odbitka prema isplatiteljima (srazmjerno količini radnog vremena kod pojedinog poslodavca).
VIŠE

2. Ožuj. 2017.

Odluka o početku pregovora za GKU

Na današnjoj je sjednici Vlada RH donijela odluku o pokretanju postupka pregovora o sklapanju Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama i imenovanju pregovaračkog odbora Vlade Republike Hrvatske.
VIŠE

1. Ožuj. 2017.

Pregovori, 4. sastanak

Na današnjem sastanku pregovarača za TKU postignut je dogovor da će prava zaposlenih u javnim službama u narednom razdoblju biti zajamčena kratkim kolektivnim ugovorom koji će vrijediti do 1. kolovoza ove godine.   Također, najavljeno je i otvaranje pregovora za GKU. Na taj način bi se, do ugovaranja novog Temeljnog kolektivnog ugovora, zadržala dosadašnja prava zaposlenih u javnim službama. Današnji sastanak, koji je moderirala predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, bio je iznimno zahtjevan i naporan i, ukoliko se u ponedjeljak danas postignuti dogovor i parafira,  svrhovit.
VIŠE

28. Velj. 2017.

POSTUPAK IZBORA PREDSTAVNIKA RADNIKA U ŠKOLSKI ODBOR

U velikom broju škola istječe četverogodišnji mandat članovima školskog odbora, pa su upiti o izborima česti, jer postoje slučajevi kad se poslodavci (ravnatelji) miješaju u sam izbor  na način da su sebi uzeli za pravo pokretanja i sazivanja skupa radnika, odnosno pravo predlaganja radnika za  člana školskog odbora iz reda radnika.  Člankom 119.stavkom 1. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi propisano je da sedam članova, od kojih jednog člana bira i razrješuje radničko vijeće, a ako radničko vijeće nije utemeljeno, imenuju ga i opozivaju radnici neposrednim i tajnim glasovanjem na način propisan Zakonom o radu za izbor radničkog vijeća koji ima samo jednog člana, a ostalih šest članova imenuje i razrješava: -učiteljsko, nastavničko, odnosno odgajateljsko vijeće dva člana iz reda učitelja, nastavnika i stručnih suradnika,: -vijeće roditelja jednog člana iz reda roditelja koji nije radnik škole, -osnivač tri člana samostalno.  Zakonom o radu u člancima 141. do 147. propisane su osnovne odredbe o postupku za izbor radničkog vijeća, dok su detaljnija pravila o samom postupku izbora radničkog vijeća, koja se analogijom primjenjuju u ovom postupku, propisana Pravilnikom o postupku izbora radničkog vijeća Dakle, ako nije utemeljeno radničko vijeće predstavnika radnika u organ poslodavca (školski odbor), između radnika zaposlenih kod poslodavca, biraju i opozivaju RADNICI na slobodnim i neposrednim izborima, tajnim glasovanjem, u postupku propisanim Zakonom o radu za izbor radničkog vijeća koje ima jednog člana i Pravilnikom o postupku izbora radničkog vijeća.  Mali broj škola ima utemeljeno radničko vijeće, već su u većini škola tu funkciju preuzeli sindikalni povjerenici. Izbori se provode između SVIH radnika zaposlenih kod poslodavca, koji imaju ugovor o radu na neodređeno ili određeno radno vrijeme (bili na bolovanju, porodiljnom ili dr. - imaju pravo birati i biti birani) dok ravnatelj, koji je poslovodni i stručni voditelj školske ustanove, predstavlja poslodavca te isti ne može imati biračko pravo u postupku izbora predstavnika radnika u školskom odboru niti može biti član školskog odbora.  Pravilnik o postupku izbora radničkog vijeća je teško u cijelosti  primijeniti prilikom izbora člana školskog odbora. ZAŠTO? Pravilnikom je predviđen zamjenik radničkog vijeća, a Zakon  o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi nije  propisao da član školskog odbora iz reda radnika ima svog zamjenika, kao ni Statut škole. Od 2008. god. nekoliko puta su donošene Izmjene i dopune istog Zakona, a pravna služba u MZO-u nije ništa poduzela da se taj dio riješi Zakonom.  Postavlja se pitanje zašto se član školskog odbora iz reda učitelja i roditelja bira tajnim glasovanjem bez velike procedure, dok se član školskog odbora iz reda radnika bira po posebnoj proceduri?! POSTUPAK IZBORA PREDSTAVNIKA RADNIKA U ŠKOLSKI ODBOR, KAD U ŠKOLI NEMA UTEMELJENO RADNIČKO VIJEĆE (SAŽETAK)   1.) Prijedlog za izbor predstavnika radnika u školski odbor - podnosi sindikat  ili najmanje 20% radnika zaposlenih kod poslodavca (u daljnjem  tekstu: predlagatelj) sadržaj prijedloga: dostava prijedloga:- sindikatima koji imaju svoje članove zaposlene kod poslodavca i             - poslodavcu koji je dostavljeni prijedlog dužan objaviti na svim oglasnim mjestimaobveza savjetovanja s poslodavcem o vremenu i mjestu održavanja skupa radnika:  - predlagatelj se savjetuje s poslodavcem o vremenu i mjestu održavanja skupa radnika Skup radnika Odluka o sazivanju skupa radnika Održavanje skupa radnika saziva ga i predsjedava mu potpisnik utvrđuju se uvjeti za izbor predstavnika radnika u školski odbor imenuje se izborni odbor sastavlja se zapisnik donosi se odluka o imenovanju izbornog odbora Izborni odbor: a)  podnosi Zahtjev poslodavcu za dostavljanje popisa radnika   - izborni odbor utvrđuje i objavljuje popis birača b) donosi Odluku o provođenju izbora - prije donošenja Odluke izborni odbor dužan se savjetovati s poslodavcem o mjestu i vremenu glasovanja Liste kandidata za člana - predlagatelj liste kandidata može biti: a) sindikat koji ima članove zaposlene kod poslodavca b) više sindikata zajedno koji imaju članove zaposlene kod poslodavca c) svaka skupina od najmanje 20% radnika - listi kandidata obavezno se prilaže izjava s potpisima kandidata o pristanku na uvrštenje u listu Glasovanje -  glasački listić, glasovanje je neposredno i tajno, a glasuje se na mjestu održavanja izbora - izbori su valjani ako je glasovala najmanje 1/3 radnika s biračkim pravom  Zapisnik izbornog odbora o prethodnim rezultatima izbora - objavljuje se na svim oglasnim mjestima poslodavca odmah po sastavljanju i ostaje na mjestima objavljivanja tijekom 3 radna dana od objavljivanja zapisnika- u tom roku svaki radnik ima pravo podnijeti izbornom odboru pisanu prijavu o nepravilnosti izbornog postupka, odnosno u tom roku svaki kandidat ima pravo podnijeti izbornom odboru pisani prigovor na utvrđeni rezultat izbora - u roku 3 dana od proteka roka za podnošenje prijava i prigovora izborni odbor odlučuje o prispjelim prijavama i prigovorima, a nakon donesenih odluka o prijavama i prigovorima odlučuje o eventualnom ponavljanju čitavog ili dijela izbornog postupka  Zapisnik izbornog odbora o konačnim rezultatima izbora - objavljuje se na svim oglasnim mjestima poslodavca i ostaje na mjestima objavljivanja tijekom 3 radna dana -primjerak zapisnika dostavlja se poslodavcu (u tajništvo škole na protokol), sindikatima koji su podnijeli liste kandidata te nositeljima liste kandidata podnesenih od skupine radnika Prekršajna odgovornost *Napominje se da ravnatelj koji je poslovodni i stručni voditelj školske ustanove predstavlja poslodavca te isti ne može imati biračko pravo u postupku izbora predstavnika radnika u školskom odboru niti može biti član školskog odbora. Isti ni u kojem slučaju ne smije onemogućavati radnike u predmetnome postupku te isto predstavlja kršenje odredaba Zakona o radu i predviđeno je kao teži prekršaj poslodavca. U članku 228. stavku 1. Zakona o radu navedeni su teži prekršaji poslodavca: „ (1)Novčanom kaznom od 31.000,00 do 60.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj poslodavac pravna osoba: 26) ako ne omogući imenovanom, odnosno izabranom predstavniku radnika članstvo u organu poslodavca, odnosno drugom odgovarajućem tijelu trgovačkog društva, zadruge ili javne ustanove (članak 164.).  (2) Novčanom kaznom od 4.000,00 do 6.000,00 kuna za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka kazniti poslodavac fizička osoba i odgovorna osoba pravne osobe.“     Normal 0 21 false false false HR X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Obična tablica"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}
VIŠE

25. Velj. 2017.

Sastanak članova SHU-a u Velikom vijeću Matice

Na jučerašnjoj sjednici dogovorene su daljnje smjernice sindikalnog djelovanja u cilju zaštite i ugovaranja prava zaposlenika odgojno-obrazovnih ustanova. Naše jedinstvo je garancija naše pozicije.
VIŠE

24. Velj. 2017.

OČITOVANJE NA UPUTU VLADE RH O DONOŠENJU DOPUNE PRAVILNIKA O RADU

Kako je na ministarstva upućen prijedlog Vlade RH da se „svim javnim ustanovama, na koje se primjenjuje Zakon o plaćama u javnim službama, dostave upute da, do kraja veljače 2017. godine, pripreme i u propisanom obliku donesu Dopune svojih Pravilnika o radu, kojima će sadržajno propisati materijalna prava zaposlenih na način da zaposleni službenici i namještenici od 1. ožujka 2017. godine  zadrže razinu plaća te svih radnih i materijalnih prava u istom opsegu u kojem su ih ostvarivali temeljem kolektivnih ugovora koji se prestaju produženo primjenjivati“, to smatramo da je nužno očitovati se na takav jednostran čin Vlade RH.Tekst očitovanja u cijelosti pogledajte u prilogu. Normal 0 21 false false false HR X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Obična tablica"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:8.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
VIŠE

24. Velj. 2017.

Pregovori, 3. sastanak

PREGOVORI – JEDAN KORAK NAPRIJED, DVA KORAKA UNAZAD  U prostorijama Ministarstva rada i mirovinskog sustava, danas, 24. veljače 2017. godine, održan je treći sastanak Sindikata javnih službi i Vlade RH. Očekivalo se da će se potpisati Protokol no dogodilo se suprotno jer su pregovarači sa sindikalne strane izložili svoje stavove po pitanju jednostrane upute Vlade RH o donošenju Dopune Pravilnika o radu. Zakon o radu, naime, propisuje da prije donošenja Pravilnika o radu (koja procedura vrijedi i za donošenje Dopune Pravilnika o radu), poslodavac mora provesti  savjetovanje s radničkim vijećem, a Pravilnik ne može stupiti na snagu prije isteka roka od 8 dana od njegove objave. Postavlja se pitanje čemu uvoditi toliko kompliciranu, pravno upitnu i nejasnu proceduru, kada se jednostavno, potpisima kolektivnih ugovora na kraći rok, naša prava mogu zadržati do sklapanja novih. Raspravu je, na strani Sindikata, koordinirao Ivica Babić iz Hrvatskog liječničkog sindikata, a sljedeću će koordinirati naša predsjednica Sanja Šprem. Sindikati su dali sve od sebe kako bi objasnili zašto smatramo da donošenje Dopune Pravilnika o radu nije dobro rješenje no, pregovarački odbor Vlade RH na čelu sa ministrom Ćorićem, dao nam je na znanje samo to da je primio na znanje naše kritike. Predsjednica Sanja Šprem jasno je izrazila svoje nezadovoljstvo ovakvim postupanjem Vlade RH te je zatražila od ministra Ćorića da nam jasno kaže kada će pokrenuti pregovore za sklapanje granskih  kolektivnih ugovora. Ministar Ćorić odgovorio je da ćemo odgovor na to pitanje zaprimiti pisanim putem. Stoga, za pitanja oko usvajanja Protokola nije ostalo dovoljno vremena, a sljedeći sastanak zakazan je za srijedu, 1. ožujka 2017. g. u 15,00 sati u prostorijama Matice hrvatskih sindikata. Kako se sada čini, upitno je kada će i hoće li Vlada RH uopće pokrenuti pitanje sklapanja GKU-a, u kojem slučaju moramo biti spremni na akcije. Normal 0 21 false false false HR X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Obična tablica"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:8.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
VIŠE

22. Velj. 2017.

U mreži Prvog

U današnjoj emisiji o pregovorima za Temeljni kolektivni ugovor govore Sanja Šprem i Željko Stipić.
VIŠE

22. Velj. 2017.

Pregovori, 2. sastanak

Jučer je održan drugi sastanak pregovarača za Temeljni kolektivni ugovor.Predstavnicima Vlade RH prezentirane su usuglašene primjedbe na tekst Protokola o pregovorima, a čijim potpisivanjem ministar Ćorić uvjetuje nastavak pregovora.Na sastanku su otvorena neka pitanja o pravima ugovorenima kolektivnim ugovorom.Dogovoreno je da će se do sljedećeg sastanka u petak, 24. veljače, obje strane definirati svoje pregovaračke pozicije.
VIŠE

22. Velj. 2017.

Pčelica, broj 7

U prilogu objavljujemo novi broj Glasnika Splitsko-dalmatinske županije.
VIŠE

20. Velj. 2017.

Konferencija za medije sindikata javnih službi

Danas, 20. veljače, čelnici sindikata javnih službi održali su konferenciju za medije na temu pregovora o Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama, te pozicije sindikata u pregovorima. Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem osvrnula se na problematiku Sporazuma o osnovici za plaće i naglasila da su se tek sada, u siječnju,  ostvarili svi uvjeti za utuživanje po tom osnovu jer je tek sada isti Sporazum u cijelosti došao na naplatu. Osvrnula se i na posljednja zbivanja vezana uz utvrđivanje reprezentativnosti sindikata za kolektivno pregovaranje. Istaknula je da sada, u vrijeme pregovora, sigurno nije vrijeme za sukobe na sindikalnoj sceni jer isti nisu u interesu sindikalnog članstva i značajno slabe našu pregovaračku poziciju. Iznošenje laži i podmetanja većinskim sindikatima šteti svim zaposlenicima u našem sustavu, a ne samo većinskom sindikatu i njegovom članstvu! Zaključila je da prioritet nisu i ne bi smjela biti podmetanja nego naša prava. Normal 0 21 false false false HR X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Obična tablica"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
VIŠE

16. Velj. 2017.

Uoči početka pregovora za TKU i GKU počeli pritisci na većinske sindikate

DEMANTI NETOČNIH NAVODA U emisiji Otvoreno (14.2.2017.) izrečen je niz neistinitih tvrdnji i optužbi na račun tri sindikata obrazovanja udruženih u Maticu hrvatskih sindikata, njenog čelnika Vilima Ribića i ostalih sindikata potpisnika Sporazuma o osnovici. Budući da gospodinu Ribiću nije omogućeno opovrgnuti sve netočne navode kojima je izložen od strane četiri druga sugovornika, tražimo da objavite ovaj demanti. Prvo, netočna je tvrdnja da sindikati Vertikale obrazovanja odugovlače s pokretanjem tužbi za dospjela potraživanja po Sporazumu o osnovici. Cjelokupni iznos duga prema zaposlenicima dospijeva tek 16. veljače 2017. pa je tek nakon tog datuma smisleno podnošenje tužbi. Ranije podnošenje tužbi značilo bi da je potrebno još jednom podizati tužbe, što stvara nepotrebne troškove sindikatima, a u što će se uskoro uvjeriti i gospodin Stipić na trošak svojih članova. Drugo, netočna je tvrdnja da je Sindikatu znanosti u postupku utvrđivanja reprezentativnosti ustanovljen broj od samo 1.900 članova. Prema rješenju Povjerenstva o reprezentativnosti iz 2012. godine, na koje se gospodin Stipić poziva u emisiji, Sindikat znanosti je imao 10.305 članova. Za razliku od Sindikata znanosti, gospodin Stipić ne može pokazati slično rješenje koje bi potvrdilo da je tada Sindikat Preporod imao 19.960 članova, koliko je prijavio i time gotovo utrostručio stvarni broj svojih članova. Sindikatu znanosti je i krajem prošle godine utvrđena reprezentativnost za pregovore kao najvećem sindikatu u sustavu. Sindikatu znanosti nitko ne dovodi u pitanje reprezentativnost osim gospodina Stipića. Gospodinu Stipiću svi dovode u pitanje reprezentativnost osim Vladinog povjerenstva za reprezentativnost. Treće, netočna je izrečena tvrdnja kako je, za razliku od prethodnog utvrđivanja broja članova – kada nije bilo dodatne provjere – ovoga puta provedena dodatna provjera broja članova temeljem koje je sindikat Preporod stekao reprezentativnost. Istina je da je u prethodnom prebrojavanju 2013. godine, na zahtjev Preporoda, provedena dodatna provjera broja članova za sustav srednjeg školstva te nakon te provjere sindikat Preporod nije stekao pravo na reprezentativnost. Nadalje, Željko Stipić je u emisiji netočno naveo kako je prilikom utvrđivanja reprezentativnosti 2016. godine provedena dodatna provjera broja članova, temeljem koje je Sindikat Preporod stekao reprezentativnost. Istina je da je provjeru broja članova za srednjoškolski sustav prema nalogu povjerenstva za utvrđivanje reprezentativnosti izvršila inspektorica rada. Temeljem njenog nalaza, prema broju članova Sindikat Preporod nije imao uvjete za ostvarenje reprezentativnosti za GKU za srednje školstvo. Reprezentativnost je stekao isključivo odlukom povjerenstva koje nije prihvatilo izvješće inspektorice rada. Jedan od istaknutijih članova tog povjerenstva je savjetnik Vlade RH u gotovo svim pregovorima sa sindikatima posljednjih godina, a ujedno je i kućni prijatelj predsjednika Preporoda. Konačno, zanimljiva je činjenica da je gospodin Stipić sudjelovao u emisiji u orkestriranom napadu na gospodina Ribića, a da se niti jednom riječju nije sporio s predstavnicima prošle i sadašnje Vlade. Otvara se pitanje je li ovakav sastav sugovornika, od kojih su svi bili neprijateljski raspoloženi prema gospodinu Ribiću slučajan ili je zapravo početak pritisaka na javni sektor i sindikate koji se bore za interese zaposlenika u njemu. U Zagrebu, 15. veljače 2017. Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, v. r. Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, v. r. prof. dr. sc. Igor Radeka, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, v. r.  Anica Prašnjak, predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara, v. r. Jadranka Ivezić, predsjednica Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, v. r. Ljubica Pilić, glavna tajnica Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi, v. r.
VIŠE

15. Velj. 2017.

Pogodnosti za članove Matice hrvatskih sindikata

Kao podsjetnik na povoljnosti koje mogu ostvariti naši članovi pripremili smo novi letak na kojem su one pobrojane i ukratko opisane.U prilogu se nalaze dvije verzije - oblik letka i oblik knjižice, pripremljene za ispis i podjelu članovima.
VIŠE

15. Velj. 2017.

O početku pregovora

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava jučer, 14. veljače 2017. godine,  održan je preliminarni sastanak pregovaračkih odbora Vlade RH i sindikata javnih službi vezan uz pregovore za Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama (u nastavku: TKU). Predstavnik Vlade RH u pregovaračkom odboru bio je ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić. Sastanak je započet dogovorom oko potpisivanja Protokola, a čije je  potpisivanje uvjetovala Vlada RH. Prijedlog Vladinog teksta Protokola uručen je na jučerašnjem sastanku predstavnicima sindikata, a o njemu ćemo se očitovati u narednim danima. Protokol bi se trebao potpisati 21. veljače 2017.g., kada je zakazan sljedeći sastanak pregovaračkog odbora, a koji bi se trebao održati u službenim prostorijama Sindikalnog doma. Na sastanku su, od strane sindikalnih predstavnika bila postavljana brojna pitanja vezana uz početak pregovora za granske kolektivne ugovore (u nastavku: GKU), a o kojima ovisi sudbina zaposlenika javnih službi. Na pitanje kada će početi pregovori za granske kolektivne ugovore, nije dan jasan i jednoznačan odgovor, no ministar Ćorić zaključno je naveo kako će u dobroj vjeri voditi brigu o javnim službenicima. Sindikalni predstavnici dali su brojne prijedloge o sklapanju  TKU-a na kraći rok, do završetka pregovora, a sve kako bi se s manjim opterećenjem i neizvjesnošću nastavilo pregovore, te je takav prijedlog dan i po pitanju GKU-a. Normal 0 21 false false false HR X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Obična tablica"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-bidi-font-family:"Times New Roman";} Do sljedećeg sastanka morao bi se usuglasiti tekst Protokola jer je vremena za sklapanje novog GKU-a i TKU-a ostalo vrlo malo, a nadamo se da će Vlada RH dokazati da doista želi voditi brigu o pravima zaposlenika javnih službi te da će postupati u dobroj vjeri i pokazati da joj je stalo do naših prava. Normal 0 21 false false false HR X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Obična tablica"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-bidi-font-family:"Times New Roman";}
VIŠE

10. Velj. 2017.

ŠTO NAKON 13. OŽUJKA 2017. GODINE?

Što nas čeka ukoliko se do 13. ožujka 2017. ne potpiše granski kolektivni ugovor za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama (GKU) ?  Normal 0 21 false false false HR X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Obična tablica"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Normal 0 21 false false false HR X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Obična tablica"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-bidi-font-family:"Times New Roman";}
VIŠE

9. Velj. 2017.

Početak pregovora za Temeljni kolektivni ugovor 14. veljače!

Danas je stiglo Rješenje o sastavu pregovaračkog odbora sindikata za pregovore o sklapanju temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama.Sindikat hrvatskih učitelja je, kao sindikat s najvećim brojem radnika članova, automatski član pregovaračkog odbora, kao i ostali većinski sindikati u drugim javnim službama. Do ukupnog broja od 11 članova pregovaračkog odbora u njegov sastav ušli su i sindikati koji su zadovoljili uvjet udjela u ukupnom broju sindikalno organiziranih radnika.Također, pozvani smo na prvi sastanak pregovaračkog odbora koji će se održati 14. veljače.
VIŠE

8. Velj. 2017.

Mediji o reprezentativnosti sindikata za kolektivno pregovaranje

VIŠE

7. Velj. 2017.

Zahtjev za pokretanje pregovora

Nakon što smo jučer primili rješenje Povjerenstva za utvrđivanje reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje o sklapanju granskog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnoškolskim ustanovama, danas smo predsjedniku Vlade RH uputili zahtjev za pokretanje pregovora o sklapanju GKU-a.Tekst zahtjeva donosimo u prilogu.
VIŠE

6. Velj. 2017.

Rješenje o reprezentativnosti

Danas, 6. veljače 2017., umjesto 1. kolovoza 2016., stiglo je Rješenje o reprezentativnosti sindikata za kolektivno pregovaranje o sklapanju granskog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnoškolskim ustanovama. U toku prebrojavanja utvrđeno je da Sindikat hrvatskih učitelja u bazi ima 33 101 redovnih i pridruženih članova od čega je 25 713 redovnih članova sindikata. 25 384 članova Sindikata hrvatskih učitelja je ustanovljeno u postupku utvrđivanja reprezentativnosti, a temeljem samo onih pravovremeno dostavljenih podataka poslodavaca o broju članova sindikata. SHU je spreman za pregovore za koje se aktivno pripremamo već godinu dana. Provedena je i anketa kojom smo utvrdili podatke o korištenju dodataka na plaću (njih 21) što će nam uvelike pomoći u očekujućim pregovorima. Normal 0 21 false false false HR X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Obična tablica"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
VIŠE

3. Velj. 2017.

Kad će pregovori?

Na jučerašnjoj je sjednici Vlada RH donijela Odluku o pokretanju pregovora o sklapanju TKU-a i imenovala svoje pregovarače. Znači li to da će konačno, s više od pola godine godine zakašnjenja, biti doneseno i rješenje o reprezentativnost da bismo uopće mogli početi s pregovorima?!Toliko kašnjenje u ovome postupku ukazuje na sve drugo osim na dobru vjeru i uvažavanje socijalnog partnera i svih zaposlenika koji on predstavlja!U nastavku donosimo i neke od medijskih napisa na tu temu.
VIŠE

2. Velj. 2017.

Što nakon 12. ožujka?

Odgovor: Najvjerojatniji je scenarij o kojem govori predsjednica SHU-a u izjavi za Glas Slavonije.
VIŠE

2. Velj. 2017.

JOŠ JEDAN USPJEH SHU-a - ZAŠTIĆENI ZAPOSLENICI KOJI RADE NA VIŠE ŠKOLA!

Povodom mnogih upita članova, Sindikat hrvatskih učitelja uputio je dopis Ministarstvu znanosti i obrazovanja te Ministarstvu financija sa zahtjevom  žurnog rješavanja pitanja korištenja osobnog odbitka u cijelosti učiteljima koji rade na više škola. Od Ministarstva znanosti i obrazovanja zaprimili smo dopis u kojem se navodi da nije u mogućnosti uvesti jedinstven obračun plaća jer bi se njime kršili propisi iz radnog zakonodavstva, no  oba su Ministarstva, tijekom pisanja odgovora na naš dopis, dogovorila Izmjene Pravilnika o porezu na dohodak kojim će se OMOGUĆITI KORIŠTENJE OSOBNOG ODBITKA, U CIJELOSTI, KOD VIŠE POSLODAVACA, KAKO ZAPOSLENICI KOJI NA TAJ NAČIN RADE NE BI BILI U NEPOVOLJNIJEM POLOŽAJU U ODNOSU NA ONE KOJI SVOJE UKUPNO RADNO VRIJEME OSTVARUJU KOD JEDNOG POSLODAVCA. Navedene Izmjene trenutno se finaliziraju, te će ubrzo stupiti na snagu u korist svih onih zaposlenika koji svoje plaće ostvaruju kod više poslodavaca. Ovo je još jedan primjer da  zalaganjem i upozoravanjem na postojeće probleme zajednički možemo mijenjati sustav i rješavati probleme u korist svih zaposlenika iz područja odgojno-obrazovnog sustava. Svojim zalaganjem i upornošću te stručnim znanjem Sindikat hrvatskih učitelja još je jednom pokazao i dokazao da mu je cilj zašita zaposlenika i briga za njihova prava, a na čemu ćemo i dalje ustrajati.   Vaš Sindikat hrvatskih učitelja
VIŠE

30. Sije. 2017.

Utjecaj kolektivnih ugovora na prava radnika u RH

O pravima radnika, kao i o ulozi sindikata u društvu, te o socijalnom i materijalnom položaju radnika često se u javnom prostoru ne raspravlja ili se to čini vrlo paušalno i bez odgovarajućih uvida u činjenice. U takvom javnom diskursu, govor o kolektivnim ugovorima i pravima koja se njima propisuju gotovo da ostaje zanemaren. Osjetili smo silnu potrebu u Matici hrvatskih sindikata na jednom mjestu prikazati način na koji su se kolektivni ugovori u Hrvatskoj razvijali i koji je njihov sadržaj i utjecaj na prava radnika. Počeli smo s povijesnim i pravnim sadržajima. Zatim smo otvorili i temu derogacije kolektivnih ugovora zakonima, što je bilo jedno nasilno i u biti protupravno sredstvo jedne protusindikalne politike koja je trajala od 2012. do 2015. godine. Ta je politika slijepo slijedila inozemne recepte promašene ekonomske doktrine čiji su rezultati bili smanjenje proizvodnje, smanjenje plaća i potrošnje, povećanje poreza i rast javnoga duga. Rušenje kolektivnog pregovaranja uklapalo se u politiku smanjenja cijene rada u cijeloj zemlji radi navodnog jačanja konkurentnosti i fiskalne konsolidacije (ili drugim riječima radi interesa međunarodnih financijskih krugova). U provođenju takve politike oslabljen je sustav kolektivnog pregovaranja, potkopana je snaga sindikata, slane su poruke s najvišeg vrha o tome da sindikati ljudima ne trebaju, a sve su to neviđenom propagandom pratili privatni mediji javnoga komuniciranja. Iz tog miljea nastojalo se suprotstaviti radnike iz javnoga onima u privatnom sektoru, radnici u javnom sektoru nazivani su uhljebi i paraziti, njihove sindikalne organizacije etiketirane kao nazadne i kočničari reformi, a njihovi čelnici kao osobe sumnjivog morala. Ta ista propaganda godinama je tvrdila da su prava radnika u javnim službama neusporedivo veća nego prava radnika u privatnom sektoru. O tome je nedavno napravljeno ozbiljno stručno istraživanje, vođeno od ljudi iz akademske zajednice, i pokazalo se da to nije istina. Istraživanje možete također naći ovdje. Ova je publikacija vrijedan doprinos govoru o sindikalnom pokretu, važnosti sindikata i pravima radnika u Hrvatskoj. Osim navedenog, otvorili smo i važne teme, kao što je odnos člana i nečlana sindikata, odnosno primjene prava kolektivnih ugovora na nečlanove sindikata i reaktualizacija pitanja o doprinosu solidarnosti koja je proteklih kriznih godina zanemarena. Nevoljkost vlasti da riješi tu nepravdu ukazuje i na motive svake vlasti – polagano ali sigurno potkopavanje snage sindikata, jer ako članovi i nečlanovi imaju ista prava, otvara se pitanje motivacije za članstvo u sindikatu. Iz iskustva znamo da je uzrok pada članstva u svim sindikatima posljedica tog nerazriješenog odnosa. Publikacija donosi vrijedne podatke, analize i činjenice o nekim već poznatim, ali i o nekim još netaknutim temama koje nas u budućnosti očekuju, kao što je primjerice i pitanje radnog vremena, odnosno njegovog trajanja u 21. stoljeću koje donosi značajne promjene u radnim odnosima.   Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata Lucija Barjašić Špiler, urednica publikacije
VIŠE

27. Sije. 2017.

Tiskovna konferencija, 27.1.2017.

Jučer se navršilo 100 dana rada Vlade Republike Hrvatske, a koincidencija je da je jučer bio i posljednji dan važenja Sporazuma o osnovici za plaće u javnim službama te je tim povodom sazvana tiskovna konferencija. Socijalni dijalog, dobrobit građana te ulaganje u odgoj, obrazovanje i  znanost najavljeni su kao prioriteti nove Vlade. Vladajući su u predizbornoj kampanji te prioritete isticali pod krilaticom VJERODOSTOJNO. Ima li vjerodostojnosti u krilatici Vjerodostojno? U prvih sto dana rada Vlade, NE! Prosinac 2016. godine obilježen je neuspjelim pregovorima u kojima se Vlada nije ponašala kao da joj je obrazovanje prioritet već je prekršila svoje zakonske i moralne obveze te je nepostupanjem u dobroj vjeri  ugrozila povjerenje u pravnu državu. Sporazum nije bio upitan dok nije došao na naplatu. Nakon izigravanja povjerenja građana nepoštivanjem i kršenjem prava iz Sporazuma čiji je supotpisnik Vlada RH, u ovom kratkom vremenu uspjeli su se prekršiti i mnogi zakoni, od kojih je jedan Zakon o proračunu, a temeljem kojeg se moraju planirati sredstva za pokriće preuzetih obveza iz prethodnih godina, te također i Zakon o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata. Naime, poziv za utvrđivanje reprezentativnosti objavljen je još 15. lipnja 2016. godine, a Rješenje o reprezentativnosti nužno je kako bi se krenulo u pregovore oko sklapanja GKU-a i TKU-a. Podatke o broju članova sindikati su trebali dostaviti Povjerenstvu za utvrđivanje reprezentativnosti u roku od 30 dana od dana objave poziva, odnosno do 15. srpnja 2016. godine., a koju smo obvezu uredno izvršili. Sukladno Zakonu o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata, Rješenje o reprezentativnosti Povjerenstvo mora donijeti u roku od petnaest dana od dana isteka roka za dostavu podataka te ga dostaviti svim sindikatima koji su sudjelovali u postupku utvrđivanja reprezentativnosti. Rok od 15 dana istekao je 1. kolovoza 2016. godine. Od tog dana prošlo je više od 5 mjeseci, a Rješenje o reprezentativnosti još uvijek nije doneseno. Sindikat hrvatskih učitelja od samog je početka ukazivao na nepravilnosti u postupku utvrđivanja reprezentativnosti. Od sindikata se zahtijevalo supotpisivanje dokumenata o broju članova, no bez da su sindikati mogli međusobno provjeriti vjerodostojnost tih podataka, već se od njih očekivalo da supotpišu broj članova bez ikakve provjere utemeljenosti i istinitosti tih podataka.  Nakon toga, dana 19. listopada 2016. godine, zaprimili smo zaključak Povjerenstva kojim se tvrdilo da naši podaci nisu potpuni jer nisu supotpisani od ovlaštene osobe drugog sindikata koji sudjeluje u postupku utvrđivanja reprezentativnosti. Namjera zakona sigurno nije bila, i ne smije biti, da se od nas traži supotpisivanje podataka o ukupnom broju članova drugog sindikata koji sudjeluje u postupku utvrđivanja reprezentativnosti, bez ikakvog uvida u podatke iz kojih taj broj proizlazi.  Takav zakon, odnosno takva namjera zakona, bila bi protuustavna. No, ni tu hrvatska priča o manipulacijama, nepravilnostima i protuzakonitom postupanju ne prestaje. Naime, dana 21. listopada 2016. godine od SHU-a se traži  „dostava podataka o članovima raspoređenim po županijama“, dok traženje takvih podataka nigdje nije propisano, ni utemeljeno u Zakonu. Ujedno, takvi podaci nisu traženi od drugih sindikata, čime se, u najmanju ruku, krše ustavne odredbe o jednakosti. Valja naglasiti da, sukladno Zakonu o reprezentativnosti, „ukoliko u istinitost dostavljenih podataka sumnju iskaže udruga čija se reprezentativnost u tom postupku utvrđuje, Povjerenstvo može od poslodavca ili na drugi prikladan način provjeriti točnost dostavljenih podataka, odnosno od tijela nadležnog za inspekciju rada zatražiti da izvrši tu provjeru. Tijelo nadležno za inspekciju rada dužno je u roku od petnaest dana od dana podnesenog zahtjeva nadzorom provjeriti točnost podataka i o tome izvijestiti Povjerenstvo. Inspekcijski nadzor vršen je po Sindikatima od 14. do 25. studenog 2016. godine, a tijekom kojeg  naš Sindikat ponovno ukazuje na nepravilnosti u provođenju postupka utvrđivanja reprezentativnosti. Još dan danas očitovanje na prigovore i Rješenje o reprezentativnosti nismo zaprimili, a jedino što je sigurno u ovoj državi jest to da nezakonitosti nedvojbeno postoje. Država ne poštuje rokove, manipulira podacima, svoje obveze ne ispunjava, a od građana očekuje suprotno. Svi zakonski rokovi su probijeni, kasni se s početkom pregovora za oba kolektivna ugovora i time se onemogućava pregovaranje jer produžena primjena oba kolektivna ugovora ističe 12. ožujka 2017. godine (Zahtjev za početkom pregovora uputili smo Vladi RH 12. rujna 2016. godine stoga pregovori kasne gotovo 5 mjeseci). Zbog svega navedenog, među naše članove uvlači se osjećaj nesigurnosti, neizvjesnosti, nepovjerenja i osjećaj straha od budućnosti. U čijem je to u interesu? Je li to nacionalni interes? Isto tako, postavlja se pitanje radi čega kasni Rješenje o reprezentativnosti o kojem ovisi početak pregovora i pokušava li Vlada u pregovore nametnuti, preko rada svog Povjerenstva,   „žute sindikate“? Kako imati povjerenje u pravnu državu, kad država koja bi trebala štititi građane, na svakom koraku krši propise, ne poštuje rokove, ne plaća svoje dugove i ne postupa u dobroj vjeri, dok u isto vrijeme, od svih nas to očekuje?! U Zagrebu, dana 27. siječnja 2017. godine Normal 0 21 false false false HR X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Obična tablica"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:8.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
VIŠE

25. Sije. 2017.

Pametna ploča - Pobjeda liječnika - test za roditelje?

Snimka emisije Radio Sljemena emitirana 18. siječnja, dan uoči stupanja na snagu izmjena Pravilnika o pedagoškim mjerama, a koje se odnose na opravdavanje izostanaka od strane roditelja.
VIŠE

20. Sije. 2017.

Jubilarne nagrade iz 2013. - za rubriku Vjerovali ili ne

U posljednjem broju Varaždinskih vijesti objavljen je članak iz kojeg je vidljiva sva apsurdnost sudske prakse u Lijepoj našoj.
VIŠE

18. Sije. 2017.

Utjecaj reforme poreznog sustava na zaposlene u više ustanova

POSLJEDICE NOVE POREZNE REFORME Povratkom u školske klupe učitelje su dočekale nove obračunske liste za isplatu plaća (dohotka od nesamostalne djelatnosti) pa se postavlja pitanje što se točno promijenilo i kakav utjecaj promjene imaju na prihode učitelja? Naime, radnik koji prima plaću obveznik je poreza na dohodak od nesamostalnog rada, prireza porezu na dohodak i doprinosa iz plaće. Obveznik obračuna, obustave i uplate navedenih davanja u ime radnika je poslodavac. Prije poreznih reformi, na dio osnovice do 2.200,00 kn plaćao se porez od 12%, dok se na dio osnovice od 2.200,00 kn do 13.200,00 kn plaćao porez od 25% (znači 1% više nego danas). Novim poreznim uređenjem uveden je jedinstveni porezni razred za dohodak do 17.500,00 kn,  na koji se primjenjuje jedinstvena porezna stopa od 24%. Ranija porezna stopa od 12% zadržana je samo kod konačnog oporezivanja dohotka od imovine, kapitala i osiguranja. Ono što najviše zanima učitelje i ostale zaposlenike osnovnoškolskih ustanova za odgoj i obrazovanje jest zasigurno izračun poreznih olakšica, koji više nije vezan uz visinu osobnog odbitka, već je određen kao fiksni iznos. Osnovni osobni odbitak (iznos koji svaka osoba može zaraditi, a da na njega ne mora plaćati porez) povećao se sa 2.600,00 kuna na 3.750,00 kn, ali se zaokružuje na stotice (za razliku od odbitaka za uzdržavane članove) pa tako iznosi 3.800,00 kn mjesečno. Uvođenjem tog iznosa odbitka došlo je do razlike u mogućnosti korištenja osobnog odbitka između zaposlenika koji rade na jednoj školi i onih koji rade na više škola, a obzirom da isti imaju više poslodavaca. Svaki od tih poslodavaca zasebno im obračunava plaću te zbog nižeg dohotka na pojedinim školama, navedeni učitelji, makar s istim opisom radnog mjesta, nisu u mogućnosti odmah iskoristiti puni iznos odbitka. Kako je školski sustav vrlo specifičan i ne nalikuje na druga zanimanja u kojima se isplate također ponekad vrše kod više poslodavaca (kao što su građevinski radnici, liječnici koji rade kao predavači na fakultetima itd…), jer zaposlenici u drugim zanimanjima, kad rade kod više poslodavca, često mijenjaju i opis posla, dok je u školama redovno slučaj da dvije osobe (koje se nalaze u istoj zbornici i zapravo imaju jednak opis poslova, samo na drugim lokacijama) nemaju jednake mogućnosti, odnosno osoba koja radi na više škola ne može biti u mogućnosti odmah iskoristiti odbitak već će morati podnijeti godišnju prijavu poreza. Stoga, ukoliko radnik nije iskoristio osobni odbitak tijekom godine, kod obračunavanja predujma poreza na dohodak pri isplati plaće, može to učiniti tek u godišnjoj poreznoj prijavi. Sve je to posljedica rada kod više poslodavaca. Stoga je jedino logično rješenje za učitelje koji rade na više škola kompjuterska promjena matične škole na poslodavca/školu u kojoj  imaju najveću satnicu, a sve kako bi ti učitelji odmah mogli iskoristiti veći dio osobnog odbitka. Ta promjena vrlo je jednostavna i vrši se putem tajništva škole, na način da se jednostavnim klikom kompjuterski promjeni matična škola te da se, kao nova matična škola, označi ona škola u kojoj učitelj ostvaruje najveći dohodak/broj sati, a ranija matična škola zatim vraća poreznu karticu školi koja je sada prijavljena kao matična. Dakle, u praksi se događa da porezne olakšice mogu mjesečno, u potpunosti, iskoristiti samo oni učitelji kojima je dohodak kod istog poslodavca veći, odnosno učitelji koji rade na jednoj školi, dok će ostali morati podnijeti godišnju poreznu prijavu i na taj način ostvariti pravo na povrat. Ovom reformom riješio se problem onih učitelja koji su ranije, donošenjem godišnjeg poreznog rješenja, morali vraćati porez, jer sada to više (zbog mjesečnih uplata) ne moraju. Tako se pojavilo novo pitanje: može li se, onim učiteljima koji rade na više škola, omogućiti (kao što je omogućeno učiteljima koji rade samo na jednoj školi) da odmah iskoriste porezne olakšice? Kako je jedan od ciljeva ove reforme pojednostavljenje porezne administracije te smanjenje troškova vođenja više evidencija, trebalo bi nužno razmisliti o uvođenju aplikacije kojom će se u osnovnim i srednjim školama plaća (za učitelje i nastavnike koji rade na više škola) obračunavati na jednom mjestu. Za sada, to nije moguće jer u postojećem sustavu različiti poslodavci ne mogu raditi takav jedinstven obračun plaća u sustavu centraliziranog obračuna plaća (tzv. COP-u). Stoga, u privitku dostavljamo i dopise upućene Ministarstvu znanosti i obrazovanja te Ministarstvu Financija sa prijedlogom uvođenja aplikacije kojom će se omogućiti jedinstveni obračun plaća za one zaposlenike koji rade na više škola, a sve prema mjestu škole u kojoj zaposlenik ostvaruje najveću satnicu. Također podredno predlažemo uvođenje prava prvenstva za rješavanje godišnjih  prijava poreza učitelja koji rade na više škola, kao mjera smanjenja razlika u načinu korištenja olakšica između pojedinih učitelja.                                                                                                      Vaš Sindikat hrvatskih učitelja Normal 0 21 false false false HR X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Obična tablica"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:8.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
VIŠE

16. Sije. 2017.

Uz početak drugog polugodišta

 Nek nam drugo polugodište bude uspješno!
VIŠE

12. Sije. 2017.

Sjednica Vlade RH - Nacrt prijedloga Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi

U posljednje vrijeme Vlada RH, dokazujući da joj je obrazovanje primarno, na svojim sjednicama bavi se "gorućim" problemima našega sustava.Danas je to Nacrt prijedloga Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona.Prijedlog koji je na Vladi, a koji će nakon prihvaćanja biti upućen Saboru na donošenje, možete vidjeti u prilogu. Samo 4 članka, tematike za Vladu RH sada najbitnije, one koje su "goruća" pitanja u sustavu obrazovanja ... Članak 126.a koji se briše glasio je: " Ravnatelj školske ustanove, uz uvjete propisane člankom 126. ovoga Zakona, mora imati i licenciju za rad ravnatelja."Usput, Izvješće o provedenom savjetovanju sa zainteresiranom javnošću je prazno ...
VIŠE

5. Sije. 2017.

Matica hrvatskih sindikata uputila mišljenje o promjenama Zakona o odgoju i obrazovanju

Sindikati udruženi u Maticu hrvatskih sindikata poslali su Vladi RH mišljenje o prijedlogu promjena Zakona o odgoju i obrazovanju. Upozoravaju, međutim, na neprimjereno kratak rok koji im je dan za očitovanje i prijedloge. Među stavovima Matice posebno se ističe prijedlog Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama o ukidanju dopunske nastave odnosno o izmjenama članka 75. Zakona. Uvođenjem ovaknog dopunskog rada postizali su se sasvim suprotni efekti od očekivanih, te se stoga dopunski rad mora ukinuti već ove školske godine. I u savjetovanju s javnošću preko 90% primjedbi odnosilo se na promjene ovog članka kako ih je predložio Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama.  Sindikat hrvatskih učitelja posebne je primjedbe imao na sustav zbrinjavanja viškova nastavnika, jer se ovim prijedlozima učitelje od strane ravnatelja moglo odbiti s ponižavajućim i neosnovanim obrazloženjima. Cjelovit tekst mišljenja nalazi se u priloženom dokumentu.
VIŠE