17. STUDENOG 2023.
O Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u OŠ i SŠ

Temeljem traženja Sindikata hrvatskih učitelja, dana 17. 11. 2023. godine je u Ministarstvu znanosti i obrazovanja održan sastanak zbog Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi s konačnim prijedlogom Zakona. 

Iako je ministar Radovan Fuchs najavio uklanjanje jedne sporne odredbe i to one o prekršajnim financijskim sankcijama radnika nakon razgovora s predsjednicom Sindikata hrvatskih učitelja Sanjom Šprem i predsjednicom Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Nadom Lovrić u srijedu 15. 11. 2023. godine, na sastanku je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem istaknula i ostale sporne odredbe. 

Ministarstvo znanosti i obrazovanja predlaže donošenje ovoga Zakona o izmjenama i dopunama po hitnom postupku zbog strukturne reforme sustava odgoja i obrazovanja. Međutim, njime ne samo da nisu predložena adekvatna rješenja, nego su predložene izmjene Zakona umjesto na reformske procese usmjerene prema dodatnom derogiranju prava zaposlenika. 

Predsjednica Sindikata Sanja Šprem je navela kako je tijekom niza izmjena predmetnog Zakona u radnim skupinama jedno od najvažnijih pitanja bilo uređenje članka 107. kojim se željela osigurati nemogućnost odbijanja upućenih organizacijskih viškova. Prijedlog odredbi članka 107. koji je u javnoj raspravi opet nije riješio taj krucijalni problem. Iz njega nije niti izbačen stavak o pravilnicima o zapošljavanju, koji su ubačeni u izmjenama Zakona 2018. i zbog kojih je, između ostalog, Sindikat hrvatskih učitelja u srpnju 2018. organizirao ispred Sabora Republike Hrvatske aktivnost "U Zakonu ispod radara". Osim toga, predloženim spornim odredbama se uvodi zasnivanje radnog odnosa pod netransparentnim uvjetima.

Zatražila je uklanjanje odredbe kojom se predviđa uvođenje ugovora o radu na određeno vrijeme u trajanju do čak šest godina te odredbe kojom se negira prekovremeni rad. 

Kao što smo već i naveli, zatražila je uklanjanje odredbe o prekršajnim financijskim sankcijama za radnike školskih ustanova. 

Uz ove ključne primjedbe kojima se derogiraju prava radnika u školskim ustanovama, ukazala je i na ostale odredbe prijedloga izmjena Zakona koje je potrebno korigirati, a što je sve dio komentara Sindikata hrvatskih učitelja u e-Savjetovanju.

Razgovaralo se i o granskim kolektivnim pregovorima, kao i o utjecaju Zakona o plaćama na kolektivno pregovaranje.