19. LIPNJA 2018.
Očitovanje Vlade RH na zahtjeve za izmjenu koeficijenta složenosti poslova tajnika i računovođa

Sindikat hrvatskih učitelja podnio je Vladi Republike Hrvatske više od 600 argumentiranih zahtjeva za izmjenu koeficijenata složenosti poslova tajnika i voditelja računovodstava/računovodstvenih referenata u ustanovama za odgoj i obrazovanje.

Svaki je zahtjev zasebno argumentiran te obuhvaća pravne temelje za izmjenu koeficijenata i dodatan opis uvjeta rada i opsega poslova.

Rad ustanova za odgoj i obrazovanje u velikoj mjeri ovisi o radu tajništva i računovodstva kojima se opseg posla, složenost poslova te razina odgovornosti znatno povećala u zadnjih 10-ak godina te je jasno vidljivo da su svi ti poslovi iznimno zahtjevni, a premalo cijenjeni.

Upravo zato, odlučili smo se pokrenuti akciju za povećanje koeficijenata za tajnike i voditelje računovodstva/računovodstvene referente.

Zahtjevi su predani prije donošenja Smjernica fiskalne i ekonomske politike, a sve kako bi ih moglo uvrstiti u proračun za naredno razdoblje.

Još 2012. godine, Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta, svjesno da je tajnicima i računovođama u ustanovama za odgoj i obrazovanje umanjen koeficijent tijekom krize, objavilo Izvješće u kojem navodi da zahtjeve za povećanje koeficijenata smatra opravdanim, no njihovo zamrzavanje objašnjava klasičnom pričom nedostatka sredstava osiguranih u državnom proračunu.

Želi li Vlada RH zadržati, a i privući kvalitetan kadar,  morat će iznaći nova rješenja i prestati zanemarivati goruće probleme u sustavu koji već godinama puca po šavovima.

Zbog iznimno velikog odaziva na akciju rok za dostavu dopisa produživan je u dva navrata, a ovim putem obavještavamo zaposlenike da je na adresu SHU-a došlo i očitovanje Vlade RH.

Naš je rad prepoznat i nužnost izmjene više se ne bi smjela ignorirati, no potrebno je dalje inzistiranje na usvajanju zahtjeva.

Naime, Vlada RH proslijedila je naše zahtjeve Ministarstvu znanosti i obrazovanja radi „mjerodavnog postupanja“ te je o istome obavijestila Ministarstvo financija i Ministarstvo uprave.

Stoga očekujemo poduzimanje daljih konkretnih mjera Ministarstva znanosti i obrazovanja jer je sigurno da su svjesni nužnosti povećanja koeficijenata i opravdanosti naših zahtjeva, kako su sami i potvrdili još 2012. godine.

Također, čekaju nas i pregovori za povećanje osnovice plaće u javnim službama te sve zaposlenike pozivamo na solidarnost koja će nam biti potrebna u drugoj polovici ove godine jer samo zajednički možemo ostvariti bolje uvjete rada u školama.

Očitovanje Vlade RH prenosimo u cijelosti.

Dopis Vlade RH