01. VELJAČE 2024.
Izvješće sa završne Konferencije Erasmus+ projekta HERA, Zagreb

31. siječnja 2024. završio je Erasmus+ projekt Hubs for entrepreneurs from rural areas (HERA) u kojem je Sindikat hrvatskih učitelja bio jedan od četiri partnera. Partnerske organizacije bile su SC TRAINIFIQUE SRL iz Rumunjske, Solaris FZU iz Njemačke te INFOR ELEA iz Italije. U Sindikalnom domu u Zagrebu tim je povodom održana završna konferencija i panel rasprava kojim se nastojalo odgovoriti na pitanje "Postoji li veza između poduzetničkog sektora i razvoja učeničkog poduzetništva?"

50-ak sudionika različitih organizacija, sindikalnih udruženja, novinara/ki, poduzetnika/ca  i učitelja/ica pridružili su se završnoj Konferenciji koja je bila i u online obliku tako da su istoj mogli sudjelovati sudionici partnerskih organizacija drugih država.

Projekt su predstavile Đurđica Krtanjek, moderatorica panela, i Karmela Šegvić, članica projektnog tima Sindikata hrvatskih učitelja.

Na panelu su sudjelovale Ljiljana Egić, knjigovotkinja, EGMA trade d.o.o., Valentina Gladović-Nedić, licitarka, Svječarsko-medičarski obrt „Slavica“, Snježana Hranić, mag.prim.edu., voditeljica ŽSV-a za predmetno područje Učeničko poduzetništvo i Zrinka Sever, psihologinja, Centar PSIVA j.d.o.o. Moderatorica panela bila je Đurđica Krtanjek, učiteljica razredne nastave.

Ljiljana Egić vlasnica je obrta 30 godina, a koji se bavi knjigovodstvenim i računovodstvenim poslovima, poreznim savjetovanjem i savjetovanjem u vezi s poslovanjem i upravljanjem. Osvrnula se na težinu vođenja obrta kroz 30 godina, različitih propisa koji se vrlo često mijenjaju, različitih gospodarskih faza poslovanja, uspona i padova. Na pitanje što je najzahtjevnije, rekla je da je zadnjih godina najzahtjevnije naći zaposlenike. Radi se o poslu u kojem je nužno pratiti stalne izmjene propisa, a koji obuhvaćaju rad organizacija, obrta i firmi.

Valentina Gladović-Nedić, licitarka je i vlasnica obrta koji posluje 30 godina. Obrt se bavi djelatnostima proizvodnje svijeća, lampiona, licitara i prodajom istih. Sudjeluje i u različitim humanitarnim aktivnostima proizvodnjom izvornih ručnih tradicijskih proizvoda. Prije nego je preuzela rad u obiteljskom tradicijskom obrtu, radila je na drugim radnim mjestima i odluka o preuzimanju obrta nije bila jednostavna. Smatra da je jedan od najzahtjevnijih procesa u njenom radu upravo promocija i zaštita tradicijskih zanimanja koja sve više nestaju na tržištu rada.

Snježana Hranić, voditeljica je zadruge „Jurek“ Osnovne škole Sveti Đurđ i voditeljica Županijskog stručnog vijeća za predmetno područje Učeničko poduzetništvo. Zadruga djeluje na mnogim manifestacijama, smotrama i sajmovima, a gdje se predstavlja svaki put sa novim asortimanom proizvoda. Cilj zadruge je razvoj sklonosti, interesa i sposobnosti te stjecanja i primjene znanja od planiranja do tržišnog vrjednovanja rezultata rada. Uz to ciljevi rada zadruga u školama su poticanje zajedništva, timski rad, kreativnost, upornost, ustrajnost, posebno razvijanje radnih navika, radne vrijednosti i stvaralaštvo kao i razvijanje svijesti o načinima i potrebi očuvanja prirode, ekološke svijesti  i njegovanje baštine i pučkog stvaralaštva. Učenike je potrebno profesionalno informirati, usmjeravati i stvarati preduvjete za prijenos i praktičnu primjenu znanja u životu i lokalnoj sredini, a sve to su ciljevi voditeljice Hranić kojom obogaćuje svoj posao i stvara napredak.

Zrinka Sever, psihologinja je i vlasnica obrta Centar Psiva od 2020. godine. Bavi se pružanjem psihološkog savjetovanja, psihološkog savjetovanja za parove, obiteljskog psihološkog savjetovanja, psihoterapijskih tretmana, psihologijskih procjena, pomoć u učenju, grupnih psiholoških radionica, psihoedukativnih predavanja i pružanjem stručne podrške za stručnjake. Psihologinja Sever kaže da je jako zahtjevno započeti posao u malim mjestima poput mjesta gdje ona radi, i da je marketing i privlačenje stranki zapravo najveći posao.

Uz predstavljanje iskustava i ishoda projekta, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, Sanja Šprem je prisutne podsjetila na činjenicu kako je ovo drugi projekt Sindikata kojeg uspješno završavamo u burnim, izazovnim  vremenima za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama.

Prvi projekt, kasnije proglašen najboljim europskim projektom u Republici Hrvatskoj u 2019. godini,  završavao je u vrijeme najvećeg i najduljeg štrajka u povijesti Republike Hrvatske, a kao nositelji tog projekta SHU je ne samo dostavio predstavnicima Vlade rezultate istraživanje o uvjetima rada radnika u osnovnoškolskim ustanovama, nego je i izradio preporuke i smjernice za daljnje razvijanje i unaprjeđivanje obrazovnih politika i prakse u sustavu osnovnog obrazovanja.

Ovime se završio HERA projekt i to kroz platformu, vodič i priručnik, a čime se ohrabruju upravo žene.

„Učitelji zaslužuju više, govorili smo i 2019. godine i danas, kada smo na završnoj konferenciji Projekta (kao i tijekom njegovog izvođenja) ukazali na položaj učeničkih zadruga u osnovnim školama u Republici Hrvatskoj, prvenstveno na njihovu iznimnu važnost. Naš entuzijazam nikada ne kopni, jer smo mi učitelji.“, rekla je predsjednica Sindikata Sanja Šprem u svom izlaganju.

Fotografije događaja su dostupne na linku