28. STUDENOG 2023.
Trening u Njemačkoj, 20. – 24. studenog 2023.

Projektni tim SHU-a posjetio je Njemačku (Chemnitz) od 20. – 24. studenog 2023., a kao dio projektnih aktivnosti Erasmus+ projekta HERA.

Zadnju aktivnost razmjene znanja i vještina na ovom projektu provodili su partneri iz Njemačke – Solaris Förderzentrum für Jugend und Umwelt. Događaju je prisustvovalo, kao i dosadašnjim aktivnostima, 20 sudionika, 4 partnera (Trainifique, Sindikat hrvatskih učitelja, Solaris Förderzentrum für Jugend und Umwelt i Infor Elea).

Na održanim radionicama predstavile su se poduzetnice iz ruralnih područja Saske Njemačke, a veliki dio njih su doseljenice iz drugih država. Predstavile su vlastite životne i profesionalne puteve te njemačke propise koji se odnose na radno pravo i poduzetništvo.

Radionice su se održavale u njemačkom Muzeju društvenih igara (Deutsches SPIELEmuseum e.V.), a gdje smo imali priliku na kraju radnog dijela razgledati muzej i odigrati društvene igre.

Nakon interaktivnih predavanja i zajedničkog sudjelovanja u donošenju što kvalitetnijeg pravnog okvira, ali i podrške ženama poduzetnicama, krenuli smo na teren u posjet poduzetnicama u Saskoj regiji. Tako smo posjetili obrt za tekstilne usluge „Textiles Ute Knopf“, pekarnicu „Seifert“ koja je u istoj obitelji 150 godina i obiteljski obrt „Sportgaststätte Leukersdorf“ koji sadržava sportske terene, apartmane i restoran. Radi se o obrtima koji se nalaze u ruralnom dijelu Saske regije i čiji trud je zaista zadivljujući, a sve u svrhu promicanja poduzetništva, kvalitetnog rada u malim lokalnim zajednicama, a time i što boljim radnim uvjetima za sve zaposlenike.

Održan je i sastanak projektnog menadžmenta gdje su dogovorene finalne aktivnosti projekta HERA koji uskoro završava, a mi se nadam budućoj suradnji i dijeljenju iskustava i znanja sa svim projektnim partnerima.