10. TRAVNJA 2019.
42. sjednica Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Hrvatskoga sabora

IZVJEŠĆE

s 42. sjednice Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Hrvatskoga sabora

Danas, 10. travnja 2019.g., u 8:30 sati, održana je 42. Sjednica Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Hrvatskoga sabora, a povodom inicijative Sindikata hrvatskih učitelja. Kao točka 3. dnevnog reda uvršten je prijedlog za rješavanje problema uskrate suglasnosti za novim zapošljavanjem na upražnjena radna mjesta pomoćno-tehničkog osoblja u osnovnoškolskim ustanovama.

Sjednicu je otvorio predsjednik Odbora g. Maras sa riječima da je dobro upoznat s našim zahtjevom i da imamo potporu u  nastojanju da se problematika davanja suglasnosti za zapošljavanje što prije riješi.

Istaknuo je zabrinutost činjenicom da Ministarstvo znanosti i obrazovanja (u nastavku: MZO) nije odgovorilo niti na naše dopise, a niti na dopise Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Hrvatskoga sabora koji su poslani još u siječnju. Svi prisutni složili su se da takav postupak jasno pokazuje stav prema zaposlenicima osnovnoškolskog sustava, socijalnom partnerstvu, a na kraju i čistom nepoštivanju objektivnih rokova. Predstavnice Sindikata hrvatskih učitelja uputile su prisutne zastupnike u problematiku Odluke o zabrani zapošljavanja. Istaknuto je da su radna mjesta pomoćno tehničkog osoblja bitna u sustavu obrazovanja u kojem moraju biti ispunjeni higijenski i sanitarni uvjeti radi zaštite djece.

Nadalje, nepoštivanjem Državnog pedagoškog standarda MZO krši propise, a isto ministarstvo dužno je Vladi RH podnijeti godišnje izvješće o provedbi. Ukazali smo i na to da se zahtjevi za davanje suglasnosti „drže u ladicama“, da se suglasnosti za upražnjena radna mjesta ne odobravaju, a ukoliko se odobre, odobre se samo za nepuno radno vrijeme.

To uzrokuje dva moguća scenarija:

a) iscrpljivanje radnika do krajnje iznemoglosti jer isti moraju raditi iznad propisanog standarda, odnosno preraspoređuju se na dvokratni rad koji se, gotovo bez iznimka, pretvori u rad duži od njihovog radnog vremena, a prekovremeni se ne plaćaju. Radnici nerijetko završavaju na bolovanjima te prijevremenim mirovinama. Sukladno provedenom istraživanju SHU-a 48,4 % spremačica radi iznad propisane kvadrature. Slična situacija je i sa zaduženjima kuharica i domara u školama. Nenastavno osoblje često se “ušutkava“ s odgovorom „budite sretni što niste outsoursani“ , a sve za plaću od 3.000,00 do 3.500,00 kuna.

b) djelomično očišćene prostorije kako bi se moglo raditi u sklopu radnog vremena, što nikako nije rješenje jer u školama borave naša djeca i škola mora biti čista.

Prisutne smo također upoznali s tragičnim pričama s terena jer se pomoćno-tehničko osoblje osjeća poniženo i često im je ugroženo zdravlje.

Ujedno se postavlja pitanje je li to outsourcing na mala vrata?

Na raspravi smo upućeni  i u to da prijavimo svoje probleme prosvjetnoj inspekciji, na što smo iznijeli i problematiku postupanja prosvjetne inspekcije, a koja se od ovih pitanja samo ograđuje uz obrazloženje da  „sukladno Odluci o zabrani zapošljavanja, suglasnost nije dana“ te smo naglasili da smo u prijedlog rada GSV-a dali prijedlog da se preispita Zakon o prosvjetnoj inspekciji (kako zbog pitanja anonimnih prijava, tako i zbog problematike struke koje odlučuje o ugovorima o radu).

Osobito bi se složili i s izjavom prof.dr.sc. Marinka Učura, a koji je prisustvovao današnjoj sjednici Odbora i koji je, nakon našeg izlaganja, između ostalog, komentirao da „kad činjenice govore, bogovi šute“.

Ujedno, a prema informacijama s terena, naglasili smo i da problem dobivanja suglasnosti na zapošljavanje imaju i stručni suradnici te je problem davanja suglasnosti vrlo širok u školama.

Stoga, dok čekamo očitovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja na zaključak koji je danas donio Saborski odbor, nećemo samo sjediti već Vas sve pozivamo da nam na naš e-mail  shu.reprezentativno@shu.hr  dostavite zahtjeve za davanje suglasnosti na zapošljavanje, odbijenice i Vaša osobna iskustva koja Vas muče - koliku kvadraturu čistite, koliko obroka pripremate, kako se prema Vama odnose...

Sadržaj Vaših dopisa objedinit ćemo kako bismo prikazali kakvo je stvarno stanje na terenu te ćemo  njima pojačati pritisak na institucije.

Zapamtimo da samo zajednički možemo mijenjati sustav i izboriti se za poštivanje naših prava. Naglašavamo da je ovo prva u nizu akcija „Stop iseljavanju, a NE zapošljavanju!“.

Ukoliko se MZO ne očituje u razumnom roku i ne predloži prihvatljivo rješenje za istaknute probleme, ovim putem, sukladno Odluci Velikog vijeća, najavljujemo žešće reakcije, prosvjede i ostale sindikalne aktivnosti.

Nama su svi zaposlenici u sustavu obrazovanja jednako bitni jer na škole gledamo kao na jedinstven organizam u kojem svi organi moraju dobro funkcionirati kako bi sustav bio zdrav.

 

Vaš SHU