20. SVIBNJA 2019.
Anonimne prijave

Sindikat hrvatskih učitelja tijekom prošle godine učinio je niz važnih koraka u rješavanju pitanja anonimnih prijava prosvjetnoj inspekciji. Na problem je, prije svega, ukazao Ministarstvu znanosti i obrazovanja tijekom pregovora za sklapanje Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama (u nastavku: GKU) te je zaključeno da se ovo pitanje mora riješiti izmjenama Zakona o prosvjetnoj inspekciji. Stoga smo zatražili da pokretanje postupka izmjena Zakona o prosvjetnoj inspekciji uđe u plan rada Gospodarskog socijalnog vijeća u ovoj godini te je, temeljem našeg prijedloga, imenovana radna skupina koja će uskoro započeti s radom.

Istraživanjem u sklopu našeg EU projekta, čiji će rezultati uskoro biti publicirani, između ostalog, provjerili smo i stav zaposlenika prema ukidanju anonimnih prijava prosvjetnoj inspekciji.

Vrlo je bitno za naglasiti da je, osim pitanja onemogućavanja anonimnih prijava, u zakonu potrebno riješiti problem nepostupanja prosvjetne inspekcije kod povreda odredaba GKU-a.

Naime, podsjećamo da je prosvjetna inspekcija u više navrata odbacila prijave zaposlenika s obrazloženjem da „prosvjetna inspekcija ne procjenjuje niti ne komentira odredbe GKU-a“. Ujedno, s terena imamo informacije da mnoge utemeljene prijave nisu bile usvojene pa i to predstavlja dodatni problem koji se ne smije zanemariti i na čijem rješavanju također radimo.

Prijedlog sankcioniranja neutemeljenih prijava koji se pojavio u javnosti nije „najsretnije“ rješenje jer bi se moglo dogoditi da prijava zaposlenika kod povrede prava iz GKU-a bude odbačena te bi tada zaposlenik morao podmiriti „novčanu kaznu u iznosu od 1.000,00 do 2.000,00 kn“ jer se „inspekcijskim nadzorom utvrdilo da je podnesak neutemeljen“.

To se nikako ne bi smjelo dopustiti i stoga se ovo pitanje mora sustavno i promišljeno riješiti i to na način da se riješe oba problema kako zaposlenici ne bi služili za punjenje državnog proračuna kod svake prijave koja bi bila odbijena ili ne bude usvojena.

Cilj je potpuno, a ne djelomično rješavanje problema, kako bi se isti doista i uklonio, bez da proizvede nove probleme koji će ponovno biti na štetu zaposlenika.