07. LISTOPADA 2021.
"Centar svita"

Dan poslije Dana učitelja, Split je postao „Centar svita“ kao prvi grad u demokratski uređenom svijetu, u kojem je učitelj koji je čekao raspored rada, izbačen iz škole intervencijom policije.

Zbog sumnji na radnje protivne postojećim propisima u pojedinim osnovnim školama kojima je osnivač Grad Split, a koje posljedično utječu na rad svih škola ne samo na području Grada Splita, već i na cijelom području Splitsko-dalmatinske županije, Područni ured Split Sindikata hrvatskih učitelja je još 27. kolovoza 2021. zatražio sastanak s predstavnicima Grada, kao i dokumentaciju koja bi trebala biti javno dostupna, kako bi se otklonile sumnje u gore navedene radnje i omogućilo daljnje postupanje sukladno postojećim propisima. O svemu je obaviješteno i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Iako su dopisi Gradu, u kojima su navedeni gorući problemi, do danas slani čak šest puta, rezultirali su dostavom dokumentacije koja uopće nije zatražena.

Gradonačelnik Ivica Puljak u očito prenapućenom rasporedu ipak nalazi vremena za česte susrete s učenicima osnovnih škola od kojih je jedan opisan na web stranicama Grada Splita u kojem se dojmovi učenika opusuju riječima „ kojeg su upoznali kao znanstvenika koji ih je zainteresirao za svemir.“ te „Strpljivo odgovarajući na pitanja djece...podijelio savjete o važnosti dijaloga i umijeća pronalaska 'zajedničkog jezika', razgovora, slušanja i kompromisa.“.

Sindikat hrvatskih učitelja konstantno upozorava na neprimjerenu praksu političara u Republici Hrvatskoj prema kojoj je nejasna najava rada na poboljšanju odgojno-obrazovnog sustava važan dio predizbornog folklora, kao što je to uostalom i stranci Centar u programu 5 mjera za Hrvatsku za 5.

Zabrinuti smo zbog toga što gradonačenik Splita koristi odgoj i obrazovanje za osobnu promidžbu, a odbijanjem dijaloga, odbijanjem pronalaska „zajedničkog jezika“, razgovora, slušanja i kompromisa, odbija riješiti nagomilane probleme.

Takvo je neodgovorno postupanje Grada Splita generiralo niz problema, kako za učenike, roditelje, učitelje i stručne suradnike, tako i za velik broj ravnatelja koji stručno i savjesno obavljaju svoj posao, a čak dovelo do derogiranja već postojećih prava zaposlenika čija radna mjesta ovise o osnivaču.

Jučer su problemi kulminirali. U jednoj osnovnoj školi ravnatelj je učitelja, kojeg je prethodno proglasio organizacijskim viškom, pozvao na rad, a zbog zakonske obveze da mu ponudi sklapanje novog ugovora o radu. Nakon što je učitelj po pozivu ravnatelja došao u školu te uzaludno čekao raspoređivanje na mjesto rada i potpisivanje ugovora o radu, jer ravnatelj ništa od navedenog  nije ni pripremio, izbačen je iz škole bez ikakvog objašnjenja intervencijom policije, koja je u školu došla po pozivu tog istog ravnatelja.

Dok se gradonačelnik zabavlja objašnjavanjima pojava u svemiru, pojave na djeliću Zemlje kojim bi trebao upravljati, očito su neobjašnjive.

Tako je od 6. listopada 2021. u Splitu svejedno je li netko stupić ili učitelj – uz intervenciju policije i blagoslov Grada lako može biti uklonjen.