05. LIPNJA 2016.
ČESTITKA MINISTRA ŠUSTARA POVODOM SVJETSKOG DANA UČITELJA

... Obrazovanje je nacionalno blago, a kvalitetan i motiviran učitelj čuvar i promicatelj toga blaga te jamstvo uspjeha i napretka u obrazovanju. ...
Izvadak je iz ovogodišnje čestitke resornog ministra, g. Šustara, koju Vam prenosimo u cjelosti.
I mi učitelji dijelimo njegovo razmišljanje i voljeli bismo svjedočiti tome u svome svakodnevnom radu!


Svjetski dan učitelja - čestitka ministra znanosti, obrazovanja i sporta
5. listopada 2016.

Poštovani učitelji, nastavnici, odgojitelji, odgajatelji i stručni suradnici,

svake godine 5. listopada obilježava se Svjetski dan učitelja. Prigoda je to da se naglasi važnost vašeg rada i utjecaja na razvoj društva u cjelini, ali i važnost samog obrazovanja čiji ste vi nositelji.

Stoga vam se u povodu obilježavanja Svjetskoga dana učitelja obraćam s osobitim poštovanjem i zahvaljujem na predanosti koju unosite u svoj posao. Upravo ste vi i vaš predan rad zalog bolje budućnosti naše djece i učenika.

Obilježavanje i proslava ovoga dana ujedno je i prilika da još jednom naglasimo važnost obrazovanja kao javnog dobra od strateške važnosti za razvoj hrvatskog društva te ključa za postizanje društvenoga razvoja i gospodarskoga rasta, kao i za poticanje izvrsnosti i razvoj inovacijske kulture u hrvatskome društvu.

Upravo zbog tog razloga, sustavno i kvalitativno unaprjeđivanje odgojno-obrazovnoga i cjelokupnoga školskoga i nastavnoga rada, kao i podizanje društvenoga ugleda učitelja te prepoznavanje i poticanje izvrsnosti ostaje trajni cilj Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Obrazovanje je nacionalno blago, a kvalitetan i motiviran učitelj čuvar i promicatelj toga blaga te jamstvo uspjeha i napretka u obrazovanju. Učitelj je taj koji ostvaruje poticajno okružje za učenje, koji pobuđuje dječju maštu te prepoznaje i prihvaća potrebe i interese djece i učenika prilagođavajući poučavanje njihovim individualnim mogućnostima.

S obzirom na to, u povodu obilježavanja Svjetskoga dana učitelja želim da budete ponosni na poziv koji ste odabrali, da zadržite otvorenost srca i uma te u djece i učenika nastavite razvijati i podržavati otvorenost i kreativnost duha i intelekta kako bi se u njihovim najboljim danima pretočili u znanje i vrijednosti koje su okrenute čovjeku, a na dobrobit hrvatskog društva u cjelini.

Budući da samo međusobnim poštovanjem i ustrajnim radom, zalaganjem i povjerenjem možemo unaprijediti odgojno-obrazovni sustav, vjerujem da ćemo i ubuduće nastaviti uspješnu suradnju spremno prihvaćajući i svladavajući nove izazove. Ostajemo stalna potpora svim kreativnim, poticajnim i izazovnim projektima koji niču u vašim ustanovama, ali i partner u rješavanju problema s kojima se suočavate.

Svima vama želim sretan Svjetski dan učitelja te uspjeh i radost u radu s djecom i učenicima.

S osobitim poštovanjem,

vaš ministar

Predrag Šustar