25. STUDENOG 2020.
Demanti o uključenosti u organizaciju prosvjeda ispred MZO-a

Kako nam kontinuirano, jučer i danas, pristižu brojne kritike od strane struke, nastavnog i nenastavnog osoblja, članova i nečlanova, a sve vezano uz organizaciju današnjeg prosvjeda ispred MZO-a, dužni smo naglasiti da ni na koji način nismo uključeni u organizaciju istog.

Kao najveći reprezentativni Sindikat u sustavu obrazovanja, ali i kao najveći organizirani sindikat u Republici Hrvatskoj, podržavamo sve oblike akcija u borbi za ostvarenje prava radnika, no ovoga puta smatramo da je organizacija prosvjeda proizvela negativnu percepciju od strane javnosti, osobito roditelja, a sve naspram zaposlenika u sustavu obrazovanja te je time učinjena direktna šteta dignitetu učiteljske profesije.

Naši prosvjedi imaju svrhu senzibilizirati javnost za probleme u sustavu obrazovanja s ciljem unapređenja kvalitete sustava u korist svih njegovih dionika, naših učenika, roditelja i samih zaposlenika. Ovaj prosvjed u organizaciji Sindikata Preporod, iako će istaknuti neke od problema u sustavu obrazovanja i problematiku rada u COVID-19 okolnostima, organiziran je primarno s ciljem pritiska na resornog ministra u svrhu održavanja sastanka u MZO-u te radi još malo medijske pažnje.

Također smatramo da se postojeći problemi prvenstveno moraju pokušati riješiti dijalogom, u okviru socijalnog partnerstva i međunarodnih akata.

S druge strane, Sindikat hrvatskih učitelja, kao što smo već ranije priopćili, kao jedan od predstavnika Vertikale sindikata obrazovanja, dogovorio je sastanak s ministrom Fuchsom idući tjedan i to bez organizacije prosvjeda i bez pretjeranih teškoća. Na sastanku ćemo prezentirati probleme u sustavu te iznijeti analizu podataka koje smo prikupljali online aktivnostima. Upravo zato otvorili smo online akcije 1 i 2 kako bismo prikupili iskustva zaposlenika o uvjetima rada tijekom COVID-19 pandemije jer smatramo da je od ključne važnosti uvažavanje mišljenja struke, detektiranje problema te inzistiranje na njihovu rješavanju.

To su, prije svega, problemi koji se tiču uvjeta rada u vrijeme pandemije COVID-19 (rad u samoizolaciji, kontinuirani rad u školi i online, nedostatna naknada za bolovanje, nedostatna zaštita zaposlenika u sustavu obrazovanja, nepostojeća zaštita izrazito vulnerabilnih zaposlenika, korištenje vlastitih resursa prilikom rada od kuće), problem zabrane zapošljavanja (primjerice od 791 zahtjeva za zapošljavanje spremačica, zaposleno je samo njih 20 na upražnjena radna mjesta te još 90 na određeno vrijeme zbog COVID-19), omogućavanje dodatnih programa za prevenciju stresa, jačanje motivacije i kognitivnih sposobnosti učenika, rješavanje dugotrajnog problema nejednakog položaja zaposlenika s ugovorima na određeno vrijeme, izmjene mnogih zastarjelih i neefikasnih pravilnika i zakona i dr.

Svaki organizirani sindikat ima pravo provoditi svoju sindikalnu politiku i organizirati svoje aktivnosti. Međutim, potrebno je naglasiti da organizator današnjeg prosvjeda, tražeći medijski prostor, kontinuirano želi sebi pripisivati zasluge za pozitivne pomake u sustavu, a svaki uspjeh većinskih sindikata prikazati kao neuspjeh. Najbolji primjer navedenog je prošlogodišnji najdugotrajniji i najuspješniji štrajk u RH koji je prvenstveno osmišljen i provođen  od strane Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske. Tako će u siječnju 2021. godine nastupiti primjena rasta osnovice i primjena prava po Uredbi/Sporazumu kojeg organizator današnjeg prosvjeda nije niti potpisao. Rezultat štrajka svakako je nepobitna činjenica da će svim zaposlenicima u sustavu obrazovanja, s ovim zadnjim korakom isplate, plaće rasti ukupno 6,11% plus 6,12%, a pojedinim zaposlenicima i više, što itekako predstavlja uspjeh i najveći rast plaća u sustavu obrazovanja unutar 13 mjeseci.

Zaključno, smatramo da se akcije trebaju organizirati s nastojanjem da se obrazovanje učini kvalitetnijim, a u korist svim dionicima u sustavu.

MEDIJSKE OBJAVE:

https://www.vecernji.hr/vijesti/sindikat-hrvatskih-ucitelja-nismo-ukljuceni-u-organizaciju-prosvjeda-odrzan-je-zbog-medijske-paznje-1448880

https://m.sibenik.in/hrvatska/paskalin-uoci-novog-sastanka-sindikata-s-ministrom-fuchsom-ima-jos-puno-problema-uvjeti-rada-u-mnogim-skolama-nisu-na-nivou/130309.html#

https://otvoreno.hr/vijesti/sindikat-hrvatskih-ucitelja-ne-podrzava-prosvjed-nastetio-je-dignitetu-profesije/338884

http://hr.n1info.com/Vijesti/a579735/Sindikat-ucitelja-Prosvjed-Preporoda-steti-dignitetu-profesije.html

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/sindikat-ucitelja-prosvjed-preporoda-steti-dignitetu-profesije-foto-20201125

https://priznajem.hr/novosti/prosvjetari-podijeljeni-sindikat-hrvatskih-ucitelja-preporod-prosvjeduje-radi-medijske-paznje/140318/