29. KOLOVOZA 2017.
DISKRIMINIRA LI VLADA REPUBLIKE HRVATSKE JAVNE SLUŽBE?

Dana 29. kolovoza 2017. godine, u zgradi Hrvatskog Sabora, održana je 19. sjednica Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo na temu „

Diskriminira li Vlada Republike Hrvatske javne službe

“.

Sjednicom je predsjedavao Gordan Maras, predsjednik Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo koji je poslao poruku Vladi RH da je na sjednici koja će se održati u četvrtak 31. kolovoza 2017. g., potrebno ispraviti nepravdu nanesenu zaposlenicima javnih službi vezanu uz pitanje donošenja Odluke o 2%, jer za to novaca ima.

Sindikati javnih službi naglasili su kako problem od 2% može riješiti samo Vlada Republike Hrvatske na način da svojom Odlukom izjednači osnovicu državnih i javnih službi, a ukoliko do toga ne dođe, isti će se koristiti svim zakonom dozvoljenim sredstvima kako bi ostvarili svoja prava.

Glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan, naglasila je kako je, uz 2%, potrebno vratiti dostojanstvo učiteljima, a dosadašnje postupanje Vlade RH ne pokazuje naznake da obrazovanje ide u dobrom smjeru. Također je naglasila kako su je očita disproporcija prava na papiru i u praktičnoj primjeni te da su učitelji i drugi djelatnici u prosvjeti bili dovoljno strpljivi čekajući da RH izađe iz recesije i da je sada, u vrijeme kada BDP raste, nužno ispuniti naša legitimna očekivanja. Postavlja se pitanje prioriteta i ciljeva te smjer u kojem ova država želi ići.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Branimir Mihalinec, naglasio je da ovaj problem može riješiti premijer na način da Odlukom Vlade RH izjednači osnovicu te je naglasio kako su sve dosadašnje Vlade RH diskriminirale sve zaposlene u javnim službama, a osobito u obrazovanju.

Na izjavu Karoline Ivanković, pomoćnice Ministra rada i mirovinskog sustava, da sindikati ne trebaju prijetiti akcijama, sindikati javnih službi složili su se kako takve najave nisu nikakva ucjena već legitimno sredstvo za ostvarivanje njihovih prava.

Na sjednici je prisustvovao i bivši ministar Željko Jovanović, koji je, između ostalog, izrazio razočaranje količinom sredstava koja se iz proračuna izdvajaju za Ministarstvo znanosti i obrazovanja te ustvrdio kako vladajući opet ne provode Sporazume te time varaju vlastite građane.

Pomoćnik Ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Josip Masnić u završnom izlaganju napomenuo je kako još uvijek nije donesena Odluka Vlade RH o povećanju osnovice za 2% za službenike u javnim službama te time ostaje otvoren prostor da se ta odluka i donese.