11. SVIBNJA 2020.
EPSU podupire odbijenicu sindikata o suspenziji rasta plaća

Sindikati u javnom sektoru Hrvatske su odbili prijedlog Vlade RH, kojim je zatražila suspenziju rasta plaća od 2% u lipnju i listopadu ove godine.
EPSU (Europski sindikat javnih službi) podupire sindikate koji predstavljaju radnike u zdravstvu i socijalnoj skrbi, u ranom i predškolskom odgoju, policiji, zatvorima, državne službenike, učitelje i osoblje u obrazovnom sustavu.

Glavni tajnik EPSU-a, Jan Willem Goudriaan izjavio je: “Ljudi širom Europe plješću u čast radnicima na prvoj crti, nazivajući ih herojima s pravom jer oni osiguravaju funkcioniranje naših društava tokom ove pandemije, često bez ili s vrlo malo zaštite za njihovo zdravlje i sigurnost. Nasuprot tome, hrvatska vlada svoju “zahvalnost” želi iskazati predlažući zamrzavanje plaća i napadajući radnička prava onih na prvoj crti. Mi podupiremo hrvatske sindikate u javnom sektoru u odbijanju ovih prijedloga.”

Radnici u javnom sektoru su radili prekovremeno kako bi osigurali nužne usluge, a sve to u situaciji u kojoj mnoge javne službe još uvijek pate zbog mjera štednje nametnutih nakon financijske krize. Manjak osoblja i osobne zaštitne opreme ostavlja radnike izložene rizicima od mnogih infekcija, pa čak i smrti.

Neprihvatljivo je da Vlada traži zaustavljanje rasta plaća upravo tim radnicima. Novac je dostupan i može biti pronađen u bogatstvima oligarha, fondovima privatnog kapitala i među bogatima. Prioritet vlada širom Europe, uključujući Hrvatsku, treba biti redistribucija bogatstva, jačanje javnog sektora i provođenje mjera za pravednu tranziciju prema zelenoj i cirkularnoj ekonomiji, ne izostavljajući nikoga.