12. TRAVNJA 2022.
Gostovanje predsjednice na N1

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem u N1 Studiju uživo komentirala je pregovore sindikata i Vlade oko povećanja plaća koja traže sindikati. Šprem kaže da je vrijeme da se napravi rez i da premijer udovolji zahtjevima sindikata.

“Definitivno možemo reći da imamo socijalni dijalog, ali nemamo konkretna rješenja i ono što naši članovi očekuju. Nakon 4 mjeseca pregovaranja nismo došli do velikih pomaka. Zahtjev da se premijer uključi u pregovore nije neracionalan. Smatramo da je potrebno interveirati u ove pregovore jer se u 4 mjeseca nismo maknuli s mrtve točke”. govori Šprem dodajući kako su kolektivni ugovori istekli i da je na snazi vladina odluka. “Svi zaposlenici u javnom sektoru ovise u odluci vlade. Situacija je alarmantna i treba se tome pristupiti mnogo obziljnije”, kaže.

“Očito je da se premijer nema namjeru očitovati u roku koji smo dali”, govori Šprem.

“Mi smo na zadnjem sastanku rekli da pomaka nema. Nakon 4 mjeseca pregovaranja svi smo iscrpljeni. Ovo su najneefikasniji pregovori u mojim mandatima. Definitivno, pomaka mora biti. Ne možemo dugo čekati, nemamo što odugovlačiti. Naše članstvo nije zadovljno trenutom ponudom Vlade. Odbili su ponudu, jasan znak da ponuda nije prihvatljiva. Jasno sam pitala zadnji put na pregovorima je li intencija vlade da imamo štrajk u RH. Drugu soluciju ne vidim. Očito je potreban štrajk da bismo došli do rješenja.”

“Iza Uskrsa ide najava štrajka. Obvezan je proces mirenja i ako je on neuspio, onda imamo zakonske uvjete ući u štrajk”, objašnjava.

“Zadnji put kad nas nisu shvatili ozbiljno, kad su nas potjerali u štrajk, tad smo štrajkali 36 dana”, kaže Šprem.

“Štrajk nam nije cilj, ali ako će do njega doći, bit će odgovorna isključivo Vlada RH. Moramo biti svjesni da ne treba nikad podcijeniti učiteljsku kreativnost, a ni kreativnost čelnika sindikata. Možemo to vrlo kreativno odraditi”, govori.

“Premijer je imao iskustva u pregovorima sa mnom, on zna kad ja govorim da je situacija ozbiljna. On mora donijeti odluku ili dati mandat ministru Mariću da uspješno okonča ove pregovore”, zaključuje.

Predsjednica SHU-a o toj temi govorila je i u emisiji Temeljito Radija 92 u Slavonskom Brodu.

Snimku radio emisije poslušajte OVDJE.