05. STUDENOG 2013.
INICIJATIVA ZA POKRETANJE PETICIJE

Poštovani gospodine ministre,


Sindikat hrvatskih učitelja kao najveći granski sindikat u Republici Hrvatskoj ima i veliku odgovornost kada je riječ o sustavu hrvatskog obrazovnog sustava, statusu i ugledu svih zaposlenih u odgoju i obrazovanju, posebice učitelja.


Već smo Vas više puta upozoravali na sve učestalije slučajeve fizičkih napada učenika ili njihovih roditelja na učitelje, a posebno indikativni su bili slučajevi koji su se sredinom ove godine dogodili u osnovnim školama i o kojima je javnost dobro informirana.


SHU pozdravlja i daje potporu svim nastojanjima da se stanje u tom području prevenira i popravi i u tom smislu nudimo i naše sudjelovanje. Za zadovoljstvom smo primili informacije o tadašnjem Vašem angažmanu i pozdravili smo najavu da ćete pokrenuti inicijativu da se status učitelja izjednači sa statusom službenih osoba, primjerice policajaca. To bi u praksi značilo i strože i brže kažnjavanje svih onih koji vlastite frustracije nastoje liječiti napadom na učiteljice i učitelje.


Međutim, koliko smo upoznati, niste otišli dalje od te izjave odnosno niste pokrenuli nikakvu inicijativu da se ta materija i zakonski uredi. Sve to naišlo je na razočaranje u članstvu Sindikata hrvatskih učitelja, ali i ostalih zaposlenih.  


Želimo Vas informirati da je Veliko vijeće našega sindikata na sjednici 27. rujna donijelo odluku o pokretanju inicijative za koju ste se i Vi zalagali u lipnju ove godine – da se status učitelja izjednači sa statusom službenih osoba. U tom ćemo cilju uskoro započeti s potpisivanjem peticije. Želimo vjerovati da ćemo u toj akciji imati i Vašu potporu, na čemu će Vam biti zahvalni svi članovi našega Sindikata.


Srdačan pozdrav,


 


Vladimir Milošević,


v.d.predsjednika Sindikata


hrvatskih učitelja