17. LIPNJA 2019.
Iskorak do većih plaća za sve zaposlenike

Utemeljenost zahtjeva SHU-a i NSZSSH-a za Izmjene i dopune Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama (u nastavku: Uredba) prepoznala je i resorna  ministrica, a što je rezultat zajedničkog sindikalnog rada dvaju reprezentativnih sindikata, dugotrajnih priprema i analize plaća u javnim službama te po tom pitanju očekujemo i skori sastanak kod premijera Plenkovića.

Sistem „zavadi pa vladaj“ ne smije prevladavati u sustavu odgoja i obrazovanja te je vrijeme da se VEĆIM PLAĆAMA ZA SVE ZAPOSLENIKE pokaže da se obrazovanje doista cijeni. Ukoliko se to ne dogodi mirnim putem, akcijama u rujnu pokazat ćemo zajedništvo i ustrajati na svojim zahtjevima do ispunjenja!

Nakon inicijative i zahtjeva za Izmjenu Uredbe te obraćanju Vladi RH i resornom ministarstvu, požurnicama i molbama za održavanje sastanaka i sastancima u MZO-u radi povećanja plaća svim zaposlenicima i pitanja dodataka na plaće, 23. studenog 2018.g. MZO šalje dopis sa Prijedlogom Uredbe u kojoj se predlaže promjena koeficijenata tajnicima i voditeljima računovodstva/računovodstvenim referentima te učiteljima-stručnjacima edukacijsko-rehabilitacijskog profila, ostalim učiteljima, nastavnicima i stručnim suradnicima u školi/ustanovi u kojoj se izvode samo programi za djecu s teškoćama u razvoju.

Naglašavamo da smo u svom očitovanju tražili veće koeficijente od predloženih i to za sve zaposlenike. U međuvremenu je imenovana radna skupina predstavnika SHU-a i NSZSSH-a te se krenulo u sustavnu analizu plaća te usporedbu koeficijenata u drugim javnim službama. 18. ožujka 2019. g. ponovno iz MZO-a dolazi prijedlog Izmjene Uredbe (koji je sadržajno isti kao i prijedlog od studenog 2018.g.), no prijedlozi koeficijenata od ranije razdvajaju se u dva odvojena dokumenta. SHU i NSZSSH očituju se ponovno tražeći veće koeficijente od predloženih te usporednim održavanjem sastanaka u MZO-u, ustrajemo kod prijedloga rasta plaće za sve zaposlenike.

Na 161. sjednici Vlade RH, održanoj 13. lipnja 2019.g. usvajaju se izmjene Uredbe u odnosu na koeficijente za učitelje-stručnjake edukacijsko-rehabilitacijskog profila te ostale učitelje/nastavnike i stručne suradnike koji rade u školama/ustanovama u kojima se izvode isključivo programi za učenike s teškoćama u razvoju, a koji, sukladno obrazloženju Uredbe, „NE MOGU BITI INTEGRIRANI U REDOVITE ŠKOLSKE SUSTAVE“ te da će se „Izmjenama omogućiti isplata plaće po istim koeficijentima kao i osobama koje iste poslove obavljaju u sustavu socijalne skrbi.“

Ovo je definitivno pomak, no koeficijenti bi se morali povećati sukladno našim zahtjevima jer postojeće rješenje NIJE CJELOVITO, niti zadovoljavajuće, a još dodatno povećanje mora biti osigurano za sve zaposlenike. Izmjena Uredbe i zeleno svijetlo iz resornog ministarstva, kao rezultat više zajedničkih sastanaka s SHU-om i NSZSSH-om, smatramo velikim korakom u pravom smjeru, no taj korak mora dovesti i do većih plaća.

Trenutno očekujemo održavanje najavljenog sastanka s premijerom, a sve vas pozivamo da budete spremni dići ruke za svoja prava jer nova školska godina ne smije početi bez povećanja plaća za sve zaposlenike!

Vaš Sindikat hrvatskih učitelja