08. RUJNA 2021.
Isprika?
Nakon jučerašnje oštre osude Sindikata hrvatskih učitelja na nedavnu izjavu gradonačelnika Frankovića, zaprimili smo njegovo očitovanje „Isprika i objašnjenje javnog nastupa“.
Gradonačelnik u svom dopisu, između ostalog, ističe da se radi o snimci od 30.8.2021. godine te da se „na navedenoj sjednici u kontekstu odgovora na istup vijećnika zapravo obratio pojedincima koji rade u školama i kulturnim ustanovama, a istovremeno provode svoje politike nerijetko vrijeđajući i omalovažavajući sve one koji glasaju drugačije od njih riječima poput ološ.“
Kako shvatiti tu konstataciju? Kao prebacivanje odgovornosti, kao politički obračun, kao izgovor, kao prepucavanje ili doista kao ispriku? Na vama je da to procijenite.
Gradonačelnik navodi i da osobno smatra kako su djelatnici u školama potplaćeni, a u nadolazećim mjesecima započinje kolektivno pregovaranje s djelatnicima u predškolskim ustanovama gdje planira značajno povećavanje kolektivnih prava te se, uz sve navedeno, snažno zalaže za povećavanje kolektivnih prava svim učiteljima i profesorima. Je li to doista tako, lako je provjerljivo. Naime, svo ovo vrijeme, u Dubrovniku, kao jednom od gradova s doista izdašnim proračunom, mnogi zaposlenici i dalje rade na određeno vrijeme iako itekako postoji potreba za njima. Iz godine u godinu ti su ljudi u neizvjesnosti bez mogućnosti planiranja budućnosti, a njihova prava i status jasan su pokazatelj koliko ih se doista cijeni. U jednom je gradonačelnik zasigurno u pravu, a to je da oni doista ne žive normalno, budući da se njihov rad dovoljno ne vrednuje niti ne cijeni, a kamoli da njihova primanja pokrivaju sve potrebne troškove života. Također se u toj regiji, na žalost, kao i u mnogim drugima, zapošljava preko veze, ne isplaćuju se božićnice i regresi jer se ugovori raskidaju kako bi se izbjeglo plaćanje ugovorenih prava, mnogi nemaju riješeno stambeno pitanje jer je turizam očito mnogo važniji od školstva pa nitko ni ne razgovara o poticajnoj stanogradnji, no želja za trenutnim profitom očito je važnija, jer eto postoje i oni koji doista žive i rade od svog posla.
Također, dostojanstvu i ugledu profesije nimalo ne pomažu prepucavanja koja se događaju iza zatvorenih vrata jer bi unutar njih ipak trebali biti oni koji se doista iskreno zalažu za bolje društvo u cjelini pa tako i za status zaposlenika u sustavu obrazovanja. Jer ako oni koji kreiraju politike ne shvaćaju koliko je obrazovanje bitno, tada će položaj zaposlenika i dalje ostati derogiran, a niti jedna reforma neće uspjeti.
Koliko je samo u Hrvatskoj jedinica lokalne i područne samouprave koje provode samovolju i koje samo gledaju na to kako će nekog uhljebiti ili mu ugovoriti unosan posao te time dobiti koji glas više...Takva politika žalosna je slika Hrvatske!
Obzirom na sve navedeno, pratit ćemo rad gradonačelnika te se nadamo da će ga ovaj dopis potaknuti da i u praksi počne rješavati goruće probleme na terenu, kojih ima doista mnogo.
Stoga vas sve i ovim putem pozivamo da nam i dalje ukazujete na probleme jer ćemo kao Sindikat inzistirati na njihovom rješavanju.
U nastavku možete pročitati očitovanje gradonačelnika „Isprika i objašnjenje javnog nastupa“ upućenog Sindikatu hrvatskih učitelja, s napomenom da smo iz teksta izbacili u njemu navedena imena i prezimena jer u politička prepucavanja doista ne želimo ulaziti, a navođenje osobnih podataka predstavlja i kršenje GDPR: