16. OŽUJKA 2020.
Izjava za medije

Poštovani,

Kako je u Odluci Vlade RH od dana 13. ožujka 2020. godine navedeno da su zaposlenici osnovnih škola dužni osigurati prihvat učenika koja pohađaju razrednu nastavu u slučajevima kada su oba roditelja zaposlena i ne postoji druga mogućnost zbrinjavanja djece, to dostavljamo analizu koju smo proveli na razini 627 osnovnih škola o broju pristiglih učenika 1 - 4 razreda osnovne škole, na dan 16. ožujka 2020. godine, a sve kako biste dobili što realniju sliku o dolascima učenika po županijama te kako bi ravnatelji mogli preispitati svoje odluke o nužnosti dolaska svih zaposlenika u škole.

Prema analizi pristiglih podataka koje smo zaprimili iz 627 osnovnih škola, zaključno s 13,00 sati, u škole je pristiglo (učenika od 1 - 4 razreda):

Zagrebačka županija – 6 učenika (od toga 2 produženi boravak)

Krapinsko-zagorska županija - 0 učenika

Sisačko-moslavačka županija - 41 učenik (od toga 1 produženi boravak)

Karlovačka županija - 0 učenika

Varaždinska županija  - 1 učenik

Koprivničko-križevačka županija – 0 učenika

Bjelovarsko-bilogorska županija – 0 učenika

Primorsko-goranska županija - 7 učenika (svi produženi boravak)

Ličko-senjska županija  - 0 učenika

Virovitičko-podravska županija - 2 učenika

Požeško-slavonska županija - 2 učenika (oba produženi boravak)

Brodsko-posavska županija – 2 učenika

Zadarska županija – 2 učenika

Osječko-baranjska županija - 1 učenik

Šibensko-kninska županija - 0 učenika

Vukovarsko-srijemska županija - 0 učenika

Splitsko-dalmatinska županija - 20 učenika (od toga 11 produženi boravak)

Istarska županija - 1 učenik

Dubrovačko-neretvanska županija  3 učenika (od toga 2 produženi boravak)

Međimurska županija - 0 učenika

Grad Zagreb - 21 učenika (od toga 9 produženi boravak)

UKUPNO: 109 učenika (od toga 34 produženi boravak)

Nastavno na ranije navedeno, u obraćanju ministrice Divjak navedeno je da je na ravnateljima odluka o „opsegu i terminu“ dolaska zaposlenih na radna mjesta te stoga molimo ravnatelje da svakako preispitaju svoje odluke o nužnosti dolazaka svih zaposlenika u škole, a radi opće zaštite naših građana, od zaposlenika, do učenika i roditelja. Budući da se okupljanja u zatvorenim prostorima ne preporučuju jer se time povećava rizik od zaraze, a osobito uvažavajući činjenicu da svi zaposlenici imaju jasna zaduženja za rad od kuće (između ostalog, priprema i slanje materijala, praćenje  aktivnosti učenika, zadavanje zadataka te prikupljanje povratnih informacija od učenika te da učenici nemaju istu razinu obrađenosti pojedinih sadržaja), molimo da se nužnost dolaska zaposlenika u školu preispita od strane ravnatelja te da odgovornošću, strpljenjem i razumijevanjem provedemo iduće tjedne u slozi i zajedništvu uz mjere opreza s kojima ćemo svi biti manje izloženi zdravstvenim rizicima.

S terena nam javljaju da postoje razni problemi u provođenju on-line nastave od samog uključivanja u rad do drugih tehničkih problema te da CARNET trenutno u više županija ne funkcionira zbog prevelikog opterećenja (zadnje informacije od 13,15 sati). Molimo, stoga, za strpljenje i solidarnost te zahvaljujemo svima na trudu usprkos problemima koje ćemo zajedno, u narednom periodu, rješavati. Dat ćemo sve od sebe da učenicima pružimo najbolje što možemo, no potrebno je zajedništvo, razumijevanje i prilagodljivost svih građana.

Dakle, tehničkih poteškoća ima, bit će ih i dalje jer nisu osigurani svi uvjeti za ovakav rad, niti je odrađeno dovoljno priprema sa zaposlenicima koji u ovim trenucima daju sve od sebe.

U ovoj, novonastaloj, situaciji posebno se zahvaljujemo učiteljima, nastavnicima i ostalim zaposlenicima na trudu koji ulažu i koji će uložiti u narednom periodu u nov način provođenja nastave, jer naravno da u početnom razdoblju neće sve savršeno funkcionirati, no uz dobru komunikaciju, dozu prilagodljivosti i optimizam zajedno možemo prebroditi probleme s kojima se trenutno cijeli svijet nosi. Zaposlenici ustanova za odgoj i obrazovanje trude se koliko god mogu te će nastaviti pratiti potrebe učenika i pomagati im u savladavanju gradiva.

Također, zahvaljujemo roditeljima na razumijevanju i strpljenju jer svi dajemo sto posto od sebe kako bi ovaj, izvanredni način rada profunkcionirao na što bolji mogući način u korist svih učenika.

Budući da smo u ovoj situaciji zajedno, važno je pobrinuti se da u narednim tjednima, higijenskim mjerama i povećanom razinom odgovornosti, pomognemo u sprečavanju širenja epidemije te, stoga, još jednom apeliramo na ravnatelje i nadležne institucije da ne izlažu zaposlenike, učenike i roditelje nepotrebnom riziku koji se povećava okupljanjem u zatvorenim prostorima kao što su škole.

U ovim je trenutcima također bitno pokazati solidarnost prema starijim građanima te ukoliko imate priliku, pomozite onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Samo zajednički možemo prebroditi ovu izvanrednu situaciju, a naše nadležne institucije pokazale su visoku razinu pripremljenosti za borbu protiv epidemije i na tome im zahvaljujemo.

Veliko hvala i našim liječnicima, medicinskim sestrama te nezdravstvenom osoblju na uloženom radu i nesebičnoj brizi oko naših sugrađana.

Stoga pozivamo sve građane da pokažu solidarnost i odgovornost te da u ovoj situaciji budemo svi jedni uz druge jer povećanom odgovornošću, strpljivošću, disciplinom i solidarnošću možemo prebroditi ovo izvanredno stanje i  pokazati da zajednički možemo iz svega izaći jači i uspješno prevladati sve što nam donose idući dani.

                                                                                                                                                                Sindikat hrvatskih učitelja

 

MEDIJSKE OBJAVE:

https://www.glaspodravine.hr/sindikat-hrvatskih-ucitelja-smatra-da-niti-nastavnici-ne-bi-trebali-svaki-dan-biti-u-skolu/

https://vijesti.hrt.hr/591849/shu-treba-preispitati-odluku-da-svi-zaposlenici-dolaze-u-skole

https://www.24sata.hr/news/u-skolu-je-doslo-109-ucenika-nastavnici-zele-raditi-od-kuce-681414

https://dubrovacki.slobodnadalmacija.hr/dubrovnik/vijesti/hrvatska-i-svijet/u-skole-je-danas-doslo-109-ucenika-a-u-nasoj-zupaniji-samo-troje-1009445

https://evarazdin.hr/magazin/sredistu/u-skolu-je-danas-u-cijeloj-zupaniji-dosao-jedan-jedini-ucenik-383602/

https://www.034portal.hr/danas-se-u-pozesko-slavonskoj-zupaniji-u-skoli-ipak-pojavila-2-ucenika-243

https://www.rtl.hr/vijesti-hr/koronavirus/3664449/prvi-dan-online-nastave-zbog-epidemije-evo-koliko-se-ucenika-ipak-pojavilo-u-skolama-3664449/

https://www.index.hr/vijesti/clanak/jos-jedan-slucaj-koronavirusa-u-hrvatskoj-objavljeni-detalji-o-zarazenima/2165464.aspx

http://hr.n1info.com/Vijesti/a491359/Skola-na-daljinu.html

https://www.glasistre.hr/hrvatska/shu-ukupno-109-ucenika-u-ponedjeljak-doslo-u-skolu-628555

https://zadarski.slobodnadalmacija.hr/zadar/4-kantuna/sindikati-na-nogama-vlada-je-donijela-opasnu-odluku-inzistiranjem-da-zaposlenici-skola-moraju-dolaziti-na-posao-izlaganje-je-mogucoj-zarazi-1009234