13. STUDENOG 2020.
Izvješće s pregovora

Dana 13. studenog 2020. godine, u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politika održan je II. sastanak pregovaračkih odbora Vlade Republike Hrvatske i sindikata javnih službi za pregovore o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama.

Današnje pregovore vodila je, sa sindikalne strane, Sanja Šprem.

Ministar Marić na samom je početku istaknuo da je već zadnjeg puta iznio ekonomsku situaciju te je naglasio da prošloga puta nije niti bilo riječi o tome da božićnica neće biti isplaćena jer su sredstva već predviđena. Također je napomenuo kako Vlada RH namjerava ispoštovati potpisano te da nije bilo potrebe prijetiti putem medija.

Sanja Šprem ponovila je kako je umjesto planiranih 9,4% pad BDP-a iznosio 8 % te da Vlada mora ispoštovati potpisano, a da je nedopustiv prolongat prolongata. Ministar Marić želio je napomenuti da je rast za iduću godinu također manji od predviđenog, odnosno trebao bi iznositi 5% umjesto 6%.

Predstavnici Vlade tada su sindikatima javnih služba ponudili rast osnovice u dva koraka, odnosno u prosincu ove i srpnju iduće godine, što su predstavnici sindikata odbili.

Nakon toga Vlada je prihvatila isplatu na način kako je bilo i ugovoreno, odnosno u siječnju 2021. godine te je potvrdila da će božićnica također biti isplaćena.

Sanja Šprem također je naglasila da je pitanje naknade za bolovanja u COVID okolnostima problem koji treba riješiti na razini Vlade RH jer su i predstavnici drugih sindikata javnih službi iznijeli istu problematiku.

Ovim pregovorima zadržali smo i sva prava izborena štrajkom te će, uz povećanja osnovice za sve javne službe, svom nastavnom i nenastavnom osoblju u sustavu odgoja i obrazovanja biti isplaćena, štrajkom izborena, povećanja.Sporazum koji smo potpisali 29. svibnja 2020. godine u već izmijenjenim gospodarskim okolnostima bio je također mudar potez te ključ za zadržavanje svih prava čak i u vrijeme ekonomske krize.

U razgovoru s ministrom Fuchsom najavili smo svoj dolazak na sastanak u MZO, i to kao Sindikati vertikale obrazovanja (SHU, NSZSŠH te NSZVO), a sve kako bi iznašli rješenja za mnoge probleme zaposlenika u sustavu vezano uz rad u COVID-19 uvjetima (problematika samoizolacije, bolovanja, naknada za rad od kuće, korištenje vlastitih sredstava, vulnerabilni zaposlenici i učenici i dr.) o kojima smo već mnogo pisali. Ujedno je u tijeku i analiza brojnih mailova (koji su nam pristigli povodom AKCIJE I.), a koje ćemo također prezentirati resornom ministru.

Sanja Šprem, kao predsjedavajuća sa sindikalne strane, dala je izjave za medije te je najdirljiviji trenutak bio taj da joj je „duša napokon na mjestu“ jer smo zadržali teško izborena povećanja za sve zaposlenike u sustavu.

MEDIJSKE OBJAVE:

https://novosti.hr/vlada-popustila-zaposleni-u-javnom-sektoru-dobivaju-bozicnice-a-od-nove-godine-i-povisice/

https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/dogovor-sa-sindikatima-vlada-pristala-na-povecanje-placa-javnim-sluzbama-dobit-ce-i-bozicnice-od-1500-kuna-te-dar-za-djecu-1057541

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/vlada-pristala-na-povecanje-placa-javnim-sluzbama-dobit-ce-i-bozicnice-od-1500-kn-te-dar-za-djecu-15031190

https://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/dobre-vijesti-za-javni-sektor-vlada-pristala-na-povecanje-place-ali-i-cjelovitu-isplatu-bozicnice-1605981/

https://www.vecernji.hr/vijesti/vlada-ispunila-obecanje-javnom-sektoru-povecaju-im-se-place-i-isplacuju-pune-bozicnice-1445863

https://emedjimurje.net.hr/vijesti/politika/3925372/dobre-vijesti-svi-u-javnom-sektoru-dobit-ce-punu-bozicnicu-i-povisicu-od-1-sijecnja/

https://www.istriaterramagica.eu/novosti/dobre-vijesti-za-javni-sektor-svima-bozicnice-i-povisice/

https://otvoreno.hr/top/vlada-pristala-na-povecanje-placa-javnom-sektoru/335565