30. PROSINCA 2020.
Izvješće sa sastanka u MZO

Dana 29. prosinca 2020. godine u 11,00 sati, u Ministarstvu znanosti i obrazovanja održan je sastanak s predstavnicima Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske na kojem su, uz predstavnike resornog ministarstva, sudjelovali su i predstavnici udruga ravnatelja osnovnih i srednjih škola.

Na sastanku se razgovaralo o prethodno najavljenim temama (rad s učenikom u samoizolaciji, rad za vrijeme samoizolacije zaposlenika, nastavak prethodno započetog razgovora oko rješavanja pitanja reguliranja rada iznad zaduženja i problematike online rada, vulnerabilni učenici i učitelji te problematika nedovoljnog broja pomoćno-tehničkog osoblja), no bilo je nužno uvrstiti i problematiku (ne)ukidanja anonimnih prijava prosvjetnoj inspekciji koja je u međuvremenu iskrsnula.

Kako smo na prošlom sastanku iznijeli zahtjev za hitnim rješavanjem pitanja veće naknade za vrijeme samoizolacije te općenito bolovanja, a na što se resorno ministarstvo očitovalo na način da se to pitanje mora rješavati na generalnoj razini za sve, to smo najavili svoju inicijativu za izmjenom Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju te zatražili njihovu potporu, na što smo dobili pozitivan odgovor. Također, zahtjev da se zaposlenici u školstvu moraju i službeno uvrstiti u prioritetne skupine, a osobito za cijepljenje protiv COVID-19 te da realizacija istog treba biti na osobnom odabiru svakog zaposlenika, bit će razmotren u što skorijem roku.

Ujedno smo izrazili stav da podatci o broju zaraženih u školama nisu realni, da je nedovoljno testiranja pa pokazatelji širenja zaraze, osobito kod mlađih učenika, nisu precizni te je zaraza na radnom mjestu itekako prisutna u mnogo većem postotku od onog koji se prikazuje u javnosti.

Velik je problem i različit tretman samoizolacije, koji uvelike ovisi o ravnateljima. Predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec naglasila je da su većom autonomijom dobili i veću odgovornost te da im je potrebna dodatna podrška i edukacija te je napomenula da oni nisu imali većih problema u srednjim školama. Na to smo naglasili da se situacija razlikuje u srednjim i osnovnim školama, osobito zbog razine samostalnosti učenika, a tim više radi li se o razrednoj ili predmetnoj nastavi. Stav koji je izražen bio je taj da možemo očekivati potporu resornog ministarstva i udruga ravnatelja radi rješavanja ove problematike.

Također, važno je napomenuti da resorno ministarstvo nije pripremilo podatke koje smo od njih zatražili, a to je prikaz ažuriranih podataka o tome koliko je točno predanih zahtjeva i izdanih odobrenja za zapošljavanje pomoćno-tehničkog osoblja. Stoga smo izrazili veliku zabrinutost jer je na prošlom sastanku postotak odobrenih zahtjeva od ukupnih potreba bio samo 14,9%. Odgovoreno je da će nam naknadno dostaviti točan broj realiziranih zahtjeva, a koji su riješeni nakon 1.12.2020. godine. Također je napomenuto da su zastoji mogući radi provjera u sektoru financija te usuglašavanja, no usuglašavanje ne može biti razlog za tolika kašnjenja jer su kriteriji jasno propisani, samo se kontinuirano krše, što je ogroman problem kojeg su itekako svjesni svi dionici u sustavu obrazovanja.

Naglasili smo, zajedno s predsjednikom Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola Nikicom Mihaljevićem i predsjednicom Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzanom Hitrec, veliku zabrinutost jer ne samo da je problem u nedostatku spremačica, već i kuharica i domara, a bez čijeg rada škole ne mogu funkcionirati, a također se čeka i na odobrenja za druga radna mjesta. Dakle, rad pomoćno-tehničkog osoblja jedan je od nužnih preduvjeta za nesmetan rad škola i odobrenja se moraju ubrzati. Nakon dobivanja točnih podatka o tome koliki je broj odobren od 1.12.2020., uputit ćemo nove zahtjeve i Uredu pučke pravobraniteljice, Hrvatskom saboru i premijeru.

Dodatna tema bio je svakako Zakon o prosvjetnoj inspekciji s naglaskom na navodno ukidanje anonimnih prijava. Ponovili smo navode iz našeg priopćenja, odnosno zabrinutost zbog činjenice da anonimne prijave nisu u potpunosti ukinute. Na to je državni tajnik Tomislav Paljak rekaoda je moguć upravni postupak po anonimnoj prijavi“ te da je „nemoguće ignorirati anonimnu prijavu ukoliko je ona nužna“. Također je naveo da se htjelo izbjeći padanje u zamku na terenu, no da će se svakako ići za tim da se broj anonimnih prijava smanji… Čak i najneupućenijima bi trebalo biti jasno što sve izrečeno znači. Nakon svega izrečenog od strane državnog tajnika Paljaka, izrazili smo veliko nezadovoljstvo što anonimne prijave nisu u potpunosti ukinute kao i činjenicom da prosvjetna inspekcija ne postupa kada je riječ o povredi kolektivnih ugovora jer za zaštitu ne postoji učinkovito pravno sredstvo te istaknuli problematiku zadiranja u e-Dnevnik bez ikakvog uređenog i transparentnog postupka te jasnih ovlaštenja i kontrole. Ovakav prijedlog Zakona, dakle, kao što smo već naveli u svojem ranijem očitovanju, ne rješava sva pitanja koja je trebao riješiti, a osobito ne ukida anonimne prijave u potpunosti. Stoga podsjećamo da je javno savjetovanje sa zainteresiranom javnosti o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prosvjetnoj inspekciji otvoreno do 31. prosinca 2020. (LINK: https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=15679/).

Također, što se tiče statusa izrazito vulnerabilnih zaposlenika i učenika, izrazili smo naš stav da je nužno efikasno riješiti pitanje zaštite i prava vulnerabilnih zaposlenika koje je nužno dodatno vrednovati te pravo tih učenika na jednako obrazovanje. Naš prijedlog rješavanja problema detaljno smo razradili i pripremili za iznošenje na ovom sastanku, no sastanak je prekinut radi potresa.

Ispred zgrade resornog ministarstva dogovorili smo da ćemo na idućem sastanku, a koji bi se trebao održati uskoro, detaljnije obrazložiti svoj prijedlog rješavanja ovog problema jer je sve to odavno trebalo biti riješeno, a u budućnosti će zasigurno biti i novih kriza pa je potrebno unaprijed imati spremne mehanizme za zaštitu najugroženijih te pod hitno riješiti detektirane probleme.

Vaš Sindikat hrvatskih učitelja