27. SVIBNJA 2020.
Izvještaj s pregovora

Sindikat hrvatskih učitelja provodio je izjašnjavanje o ponudi Vlade RH  25. i 26. svibnja 2020. godine. U izjašnjavanju je sudjelovala 761 podružnica od kojih se 88,3% izjasnilo ZA prihvaćanje ponude Vlade RH, dok se 11,7 % izjasnilo PROTIV ponude Vlade RH.

Na današnjem sastanku pregovaračkih odbora (koji je započeo u 8:30 sati) sindikati su se, svaki pojedinačno, izjašnjavali o ponudi Vlade RH. Nakon kratke pauze konstatirano je da je dovoljno sindikata prihvatilo ponudu te da se može pristupiti parafiranju Dodatka II TKU-a. Ponudu su, uz Sindikat hrvatskih učitelja, prihvatili i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi te Nezavisni sindikat zaposlenih u hrvatskom zdravstvenom osiguranju.

Nakon toga, Sanja Šprem tražila je riječ i izričito inzistirala da se isplata regresa za sve javne službe izvrši u gotovini jer, kako je objasnila, velik broj zaposlenika iskazao je nezadovoljstvo što regres neće biti isplaćen u gotovini nego putem CRO kartice. Vlada RH prihvatila je navedeni prijedlog Sanje Šprem, na što smo izuzetno ponosni.

Nastavno na uvaženi prijedlog, pristupilo se parafiranju Dodatka II Temeljenog kolektivnog ugovora, iz kojeg je izbačena odredba o isplati regresa na način predviđen u zadnjoj ponudi te je ostala na snazi ranija odredba da će se regres isplatiti u iznosu od 1.500,00.

Dakle, potpisivanjem Dodatka II TKU-a ostat će na snazi i sva prava koja smo izborili štrajkom jer se Vlada RH obvezala da, ukoliko se prihvati Dodatak II TKU-a, ostaju na snazi i sva prava izborena štrajkom.

Ovim putem željeli bismo ponovno naglasiti da potpisivanjem Dodatka II TKU-a (koje je dogovoreno za petak, 29. svibnja 2020. godine) Vlada RH u vrijeme krize, jasno poručuje da pristaje na potpisivanje Dodatka II TKU-a, u potpunosti svjesna gospodarskih i društvenih okolnosti te negativnih ekonomskih predviđanja. Dakle, Vlada RH potvrđuje društvenu opravdanost i gospodarsku održivost postojanja TKU-a te opravdanost rješavanja zaostajanja plaća zaposlenika u sustavu obrazovanja. To znači da će zaposlenima u sustavu obrazovanja jedinima plaće rasti za vrijeme krize te da potpisom Dodatka II TKU-a osiguravamo višu razinu sigurnosti za rast osnovice za 2021. godinu te otežavamo mogućnost zahvata novoizabrane vlasti u smanjenje plaća u narednom razdoblju. Takav stav ima i sam Ustavni sud RH  te, u slučaju eventualnih kasnijih pokušaja zadiranja u naša prava, možemo jasno ukazati na nespornu činjenicu da smo prava izborena štrajkom potvrdili čak i u vrijeme najjače gospodarske krize. Zato hvala svim zaposlenicima u sustavu obrazovanja jer smo, zajednički, štrajkom izborili i ovime potvrdili te zadržali svoja, teško izborena, prava!