20. SVIBNJA 2019.
Izvrtanje činjenica

Portal Nastavnici organizirano objavio je na svojoj stranici sljedeće:

„Ako ste mislili da SHU ne može niže i dublje: "SHU je protiv ovog prijedloga zato što smatraju da inspekcija loše radi svoj posao i da će, zbog toga, učitelji kojima se odbije utemeljena prijava biti novčano kažnjeni. Sindikatu, očito, nije palo na pamet da u takvim slučajevima postoji viša instanca na koju se moguće žaliti, kao i to da bi u slučajevima kad inspekcija odbije utemeljenu prijavu upravo SINDIKAT trebao istupiti u obranu svoga članstva i, nedajbože, pružiti pravnu i, ukoliko je to potrebno, financijsku pomoć, što bi mu, kao, trebalo stajati u opisu posla. Sindikatu također nije palo na pamet da pokrene svoju inicijativu ili da podrži ovu, ali uz ogradu da bi se o novčanim kaznama trebalo razmisliti. Umjesto toga, lakše je ne talasati i kočiti tuđe ideje. Evidentno je da ova peticija ne odgovara Sindikatu hrvatskih učitelja jer bi, kao prvo, morali početi nešto raditi, osim što samo prikupljaju članarinu, a kao drugo, pokazuje da postoji još netko osim njih tko pokreće stvari u obrazovnom sustavu i motivira njihovo članstvo da postavi pitanje “Zašto vi niste pokrenuli ovako nešto?” na što oni, naravno, nemaju odgovor, bar ne onaj koji bi bio dobar za njih.“

Kako se ovim tekstom, lišenog ikakvih argumenata, iznose neistine, argumente ćemo iznijeti mi:

  1. „SHU pozvao svoje članove da ne potpišu peticiju protiv ukidanja anonimnih prijava prosvjetnoj inspekciji“

Da je ovo istina Nastavnici.org bi objavili kopiju/dokaz takve upute kao što su objavili i pismo glavne tajnice o temi anonimnih prijava. Kako takve upute/poziva članstvu nema to nisu ni mogli napraviti!

  1. „SHU je protiv ovog prijedloga…“

SHU je upozorio na mogući i vrlo vjerojatni scenarij temeljen na dosadašnjem postupanju prosvjetne inspekcije.

  1. „ … postoji viša instanca na koju se moguće žaliti …“

Pokretač inicijative očito nije svjestan kakva je situacija na terenu. Mnogi nam se članovi javljaju s problemima nepostupanja prosvjetne inspekcije na povrede GKU-a, a koje nije riješila niti viša instanca. Upravo zato želimo problem riješiti cjelovito.

  1. „Sindikatu također nije palo na pamet da pokrene svoju inicijativu …“

        „Umjesto toga, lakše je ne talasati i kočiti tuđe ideje.“

Sindikat hrvatskih učitelja se rješavanjem problema anonimnih prijava bavi već dulje vrijeme, a činjenice o našem radu na toj tematici govore same za sebe:

a) na Gospodarskom socijalnom vijeću pokrenuli smo izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji te je već imenovana radna skupina koja će uskoro započeti s radom i čiji smo članovi

b) u sklopu EU projekta tražili smo mišljenje zaposlenika o ukidanju anonimnih prijava prosvjetnoj inspekciji kako bi dobili što precizniji stav zaposlenika o tom problemu

c) institucije smo, osim na potrebu ukidanja anonimnih prijava, upozorili i na neučinkovitost rada prosvjetne inspekcije zbog nepostupanja po kolektivnim ugovorima, što predstavlja dodatni problem koji se mora riješiti izmjenama zakona.

    5. „Evidentno je da ova peticija ne odgovara Sindikatu hrvatskih učitelja…“

Sindikat hrvatskih učitelja upozorio je na dio peticije koja nije u potpunosti u korist zaposlenika u sustavu i samo iz toga razloga je upozorio na moguće posljedice pojedinih rješenja. To je naša obveza prema našim članovima!

  1. „ … postoji još netko osim njih tko pokreće stvari u obrazovnom sustavu…“

Sindikat hrvatskih učitelja uvijek će podržati svaku inicijativu koja dovodi do pozitivnih promjena u obrazovnom sustavu, a to smo i napravili u bezbroj prilika: Referendum protiv outsourcinga, Hrvatska može bolje, Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma, Inicijativa 67 je previše …

Zaključno, tekst objavljen na FB Nastavnici.org pun je uvreda i neistinitih tvrdnji na račun Sindikata hrvatskih učitelja i ovo nije prvi put.

Nastavnici.org, kao pokretači peticije, trebali bi, prije svega, za cilj imati rješavanje problema na najbolji mogući način te ih stoga pozivamo na sastanak na kojem bismo razmijenili svoja iskustva po pitanju anonimnih prijava i upoznali ih sa svim aktivnostima koje smo s ciljem rješavanja te problematike poduzeli.