27. TRAVNJA 2021.
Kako poniziti struku za 10 kuna?

Zbog mnogih poziva prosvjetara koje smo zaprimili u posljednja 24 sata, a sve povodom jučerašnjeg zahtjeva Sindikata Preporod očitujemo se kako slijedi:

Nakon isticanja zahtjeva Sindikata Preporod za plaćanjem troškova režija i dr. u fiksnom iznosu od 10 kn, velik je broj prosvjetara i roditelja istaknuo svoje nezadovoljstvo ovako postavljenim zahtjevom tog Sindikata.

Ponavljamo, smatramo da je potrebno razdvojiti pitanja koja se tiču svih radnika u Republici Hrvatskoj od pitanja koja se tiču samo sustava odgoja i obrazovanja (kao što su pitanja dodatnog zapošljavanja pomoćno-tehničkog osoblja, programi prevencije stresa, naknade za rad iznad norme, valorizacija specifičnog rada uzrokovanog pandemijom, inzistiranje na  poštivanju ugovorenih prava iz kolektivnih ugovora, problemi zapošljavanja, upućivanje viškova, izmjene propisa radi kvalitetnijeg sustava obrazovanja za sve njegove dionike, rad s učenicima s teškoćama, produženi boravak, status drugog stranog jezika, kurikulumi, problematike umjetničkih škola, cjelodnevne nastave i dr.)

Zbog minute medijske pažnje, gospodin Stipić, unakazio je stvarne potrebe prosvjetara i probleme u sustavu koje je doista potrebno i riješiti. Ovakvo postavljenim zahtjevom od 10 kuna za prosvjetare, gospodin Stipić ponovno je ugrozio dignitet struke i svjesno stvorio animozitet javnosti.

Dakle, neka od pitanja koja treba riješiti za sve radnike u Republici Hrvatskoj tiču se pitanja naknade za samoizolaciju, a što direktno utječe na njihova primanja i budžet čitavih obitelji. Stoga i dalje ističemo potrebu za reguliranjem veće naknade za samoizolaciju i bolovanja radi njege djeteta (što posebno pogađa roditelje s više djece), a rješavanje kojeg smo pitanja zatražili kao jednu od aktivnosti na GSV-u, i to za sve radnike u Republici Hrvatskoj, neovisno o tome jesu li oni liječnici, prodavači, autolimari ili učitelji. Također, pitanja koja se tiču svih radnika koji rade od kuće neovisno o radnom mjestu, pitanja su refundacije troškova te pitanje diskonekcije. Nastavno na sva ta pitanja, resorno je ministarstvo na održanim sastancima sa Sindikatom hrvatskih učitelja još u prosincu 2020. godine dalo jasan stav da su to pitanja od šireg interesa, a koja se primarno trebaju rješavati na generalnoj razini. Iako smo dobili načelnu podršku, objektivno ona malo vrijedi dok se ta pitanja doista i ne riješe.

Zaključno, kada se sva ta pitanja doista i riješe u korist radnika u Republici Hrvatskoj bit će prigoda za promociju sindikalnog djelovanja, a ovakvi zahtjevi motivirani isključivo samopromocijom, a koji rezultiraju izazivanjem negativnih komentara i reakcija prema cijeloj jednoj struci, nikako ne bi trebali biti u fokusu djelovanja ikoga, a najmanje jednog sindikata.