25. OŽUJKA 2015.
KOLEKTIVNA ŽALBA EUROPSKOM SOCIJALNOM ODBORU PRI VIJEĆU EUROPE

Matica hrvatskih sindikata uputila je Žalbu prvenstveno zbog donošenja Zakona o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama (božićnica, regres) no pritom smo Odboru pokušali približiti i cjelokupnu gospodarsku i društvenu atmosferu u RH pregledom propisa kojima su, u zadnjih nekoliko godina, umanjena radnička, socijalna i sindikalna prava i prekršene odredbe Europske socijalne povelje.

Naime, smatrali smo da je bitno istaknuti da nije sporan samo Zakon o uskrati materijalnih prava već da se radi o sustavnom kršenju prava radnika nepoštivanjem odredbi kolektivnih ugovora, zakona i međunarodnih propisa.

Također, poslan je i četvrti Prigovor koji je Matica uputila Međunarodnoj organizaciji rada.

Nakon prigovora zbog Zakona o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje, Zakona o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava i Uredbe kojom su koeficijenti smanjeni za 3%, sada je poslan i prigovor zbog donošenja Zakona o uskrati prava na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža, kojim je ukinut dodatak od 4, 8, 10%.

Iako su oba Zakona o uskrati donesena pod izlikom njihove privremene primjene, Vlada iz godine u godinu demonstrira svoju moć produžujući vrijeme važenja navedenih Zakona.

Da je pitanje isplate dodataka na plaću u javnim službama aktualno potvrđuje i činjenica da je Vlada ponovno, prije nekoliko dana, u saborsku proceduru poslala prijedloge da se produži primjena Zakona o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama i Zakona o uskrati prava na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža.