13. RUJNA 2018.
Konačno započeli pregovori za povećanje osnovice plaća u javnim službama

Dana 12. rujna 2018. godine pozvani su sindikati javnih službi na sastanak u Ministarstvo rada i mirovinskog sustava vezano za pregovore o osnovici plaća za službenike i namještenike u javnim službama. Navedeni poziv uslijedio je nakon što su sindikati protekloga tjedna najavili industrijske akcije i štrajk ukoliko temeljem njihovog zahtjeva od 5. rujna 2018. godine konačno ne započnu pregovori o visini osnovice za plaće u javnim službama.

Ovim sastankom započeli su pregovori između Vlade RH i sindikata javnih službi o visini osnovice plaća u javnim službama za naredno razdoblje. Napominjemo da je Vlada RH svoj pregovarački odbor imenovala tek 19. srpnja 2018. godine.

Ministar Pavić, kao predsjednik pregovaračkog odbora Vlade RH, uvodno je rekao da je Vlada svjesna da se kasni s početkom pregovora, ali da žele otvoriti pregovore u dobroj vjeri te s istima odmah nastaviti sljedeći tjedan, a kako bi ih u sljedećih par tjedana već mogli zaključiti.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem, kao koordinator ovoga sastanka, u ime sindikalne strane naglasila je kako je iz donesenih Smjernica ekonomske i fiskalne politike evidentno da nisu predviđena sredstva za povećanje osnovice plaća u ovoj godini, kao ni iznos za božićnicu za ovu godinu, te da sindikalna strana kroz pregovore zahtijeva povećanje osnovice plaća i isplatu božićnice u ovoj godini te povećanje osnovice plaće, iznosa božićnice i regresa, dara za djecu i iznosa jubilarne nagrade za narednu godinu.

Kako se nije mogao postići zajednički stav o tome koji bi se metodološki pristup primijenio kod izračuna zaostajanja plaća u javnim službama za privatnim sektorom, a što nikome nije sporno, Metodološka radna skupina je trebala pripremiti analitičku podlogu za pregovore, te primijeniti kvalitetnu metodologiju koja će detektirati realno stanje i odnose plaća, ali to nije do danas odrađeno te su nepotrebno izgubljeni mjeseci potrebni za pregovore.

Sindikalna strana je naglasila da zaostajanje plaća u javnim službama za privatnim sektorom iznosi 18,9 %, da ekonomski pokazatelji govore o rastu BDP-a, da plaće u privredi rastu, dok s druge strane plaće u javnim službama godinama nisu rasle te sve više zaostaju, materijalna prava zaposlenika godinama stagniraju, a evidentan je porast troškova života i inflacija.

Sindikati u ime svojih članova, ali i svih zaposlenika javnih službi, zahtijevaju pravednu cijenu rada, a s obzirom na sve veći manjak liječnika, medicinskih sestara, učitelja i nastavnika, zaposlenika u sustavu socijalne skrbi i kulture, a čime se dovodi u pitanje održivost sustava javnih službi, a time i smisao funkcioniranja same države.

Sljedeći sastanak je dogovoren za utorak 18. rujna 2018. godine.