04. VELJAČE 2021.
Kreće treći val tužbi po pitanju osnovice!

Zbog povećanog interesa članova za podnošenje tužbi (za 6% po Sporazumu o osnovici), Veliko vijeće donijelo je odluku da se kreće u TREĆI VAL TUŽBI.

Svu potrebnu dokumentaciju za pokretanje tužbe dobit ćete od svojih sindikalnih povjerenika kojima ista (popunjena) mora biti dostavljena najkasnije 12. veljače 2021. godine (petak).

Da podsjetimo, nakon objave spornog članka Jutarnjeg lista o tužbama iz listopada 2020. godine (link: https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/drzavi-prijeti-val-tuzbi-zaposlenika-javnih-sluzbi-za-neisplatu-povisice-2016-godine-15027818) jedino je Sindikat hrvatskih učitelja reagirao na tamo iznesene netočne navode glasnogovornika Vrhovnog suda Republike Hrvatske o tome da postoji neujednačena praksa drugostupanjskih (županijskih sudova) te je krenuo sustavni pritisak našeg Sindikata i Matice hrvatskih sindikata na VSRH. Nakon niza dopisa i medijskog pritiska, ipak smo od predsjednika VSRH dobili odgovor da neujednačena praksa županijskih sudova ne postoji. Kontinuirani medijski pritisci i niz zajedničkih dopisa rezultirali su nedavno donesenom presudom VSRH u korist radnika, a koje bi se nižestupanjski sudovi trebali držati. Dakle, našom aktivnošću uspjeli smo doći do potrebnih informacija o ujednačenoj praksi i pobiti netočne navode predstavnika VSRH, a što je svakako imalo utjecaj na brzo donošenje presude VSRH u korist radnika.

Upravo iz svih tih razloga, a i činjenice da se posvuda sklapaju nagodbe (osim u sustavu obrazovanja, očito iz razloga najvećeg broja zaposlenika u našem sustavu te time i velikih troškova koje bi država imala) te da su na škole poslane upute iz kojih proizlazi da se školama više neće slati šprance podnesaka za sudske postupke (osim odgovora na tužbu), mnogi su članovi naknadno odlučili da bi ipak krenuli u tužbe.

Ovom odlukom Velikog vijeća omogućeno je pokretanje tužbe svima koji se za to do sada nisu odlučili.