13. SVIBNJA 2021.
Molba za osiguravanje programa za obračun kamata za škole

Sindikat hrvatskih učitelja poslao je još 30. ožujka 2021. godine dopis resornom ministarstvu kojim se traži osiguravanje posebnog programa za izračun kamata po pitanju tužbi za 6%, budući da računovodstva škola pucaju po šavovima. U svom odgovoru resorno ministarstvo prebacilo je lopticu na osnivače, od kojih su neki do sada već osigurali posebne programe za škole. Stoga smo ponovno uputili dopis i svim Uredima za obrazovanje na razini Hrvatske kojim tražimo financiranje tog, posebnog, programa.

Prenosimo molbu u cjelini:

Poštovani,

obraćamo Vam se s molbom za nabavu posebnog programa školama za izračun kamata radi pravomoćnih presuda donesenih u korist zaposlenika po pitanju 6% sukladno Sporazumu o osnovici za plaće u javnim službama.

Naime, svakim danom obraća nam se sve više tajnika i računovođa koji u školama dobivaju pravomoćne presude po pitanju tih tužbi. Kako neke škole imaju velik broj presuda sukladno kojima je potrebno za svaki pojedini mjesec računati kamate, to dovodi do velikog broja prekovremenih sati te smo po tom pitanju još 30. ožujka 2021. godine uputili i dopis resornom ministarstvu.

Stoga Vam u privitku dostavljamo i odgovor Ministarstva znanosti i obrazovanja kojim nas upućuju na osnivače u čijoj je nadležnosti osiguravanje tog programa za škole.

Napominjemo da prvi dio odgovora resornog ministarstva možete zanemariti jer se isti odnosi na kratak rok za obračun plaća u travnju, a dio odgovora koji se odnosi na program za obračun kamata i osnivače, nalazi se na drugoj stranici dopisa poslanog od strane resornog ministarstva.

Stoga molimo da uzmete u obzir odgovor MZO-a (koji upućuje na osnivače za osiguravanje tog programa).

Činjenica je da kako je za određene škole taj program već nabavljen (od strane njihovih osnivača) pa bi bilo od velike pomoći i za obavljanje budućih istovjetnih poslova u školama da se to učini od strane svih osnivača.

U nadi da ćete izaći u susret zaposlenicima škola, srdačno Vas pozdravljamo.

S osobitim poštovanjem,

          Ana Tuškan,

          mag. iur., univ. spec. admin. publ.,

          glavna tajnica