04. PROSINCA 2020.
Na dnevnom redu

Nastavno na sastanak održan s ministrom Fuchsom, dana 1. prosinca 2020. godine, a budući da su, sukladno našem ranijem Izvješću, na sastanku prezentirani rezultati online akcije 1 o uvjetima rada u COVID-19 u okolnostima te je otvoreno mnogo gorućih tema, zaključak je obje strane da će se naredni sastanci održavati po našim prijedlozima te Vam donosimo teme koje ćemo obraditi na našem sastanku idući tjedan:

- rad s učenikom u samoizolaciji i rad za vrijeme samoizolacije zaposlenika

- nastavak započetog razgovora oko rješavanja pitanja reguliranja rada iznad zaduženja i problematike online rada, budući da je na prošlom sastanku jasno izražen stav predstavnika MZO-a da su spremni s nama nastaviti razgovarati o modalitetima rješavanja tih problema

- vulnerabilni učenici i učitelji

- zatraženi su ažurirani podatci o tome koliko je točno predanih zahtjeva i izdanih odobrenja za zapošljavanje pomoćno-tehničkog osoblja (prema predstavljenoj online anketi, 99% ispitanika problemom smatra nedostatak spremačica)

Također, temeljem jednog od pitanja, a koje smo putem rezultata online akcije 1 iznijeli na prošlom sastanku, pitanje je zaštite dionika u sustavu obrazovanja - transmisije u školama (prema online anketi 81% ispitanika smatra da su škole izvor zaraze)  te je svakako potrebno žurno preispitivanje epidemiološkog stanja od strane HZJZ-a i MZO-a. 

Jedno od potpitanja zaštite svakako je i naknada je za bolovanje/samoizolaciju. Stav MZO-a na prošlom sastanku je bio da se to pitanje ne može rješavati na razini Ministarstva znanosti i obrazovanja, već na generalnoj razini pa vas obavještavamo da smo krenuli s inicijativom za Izmjenu Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju.

Naime, postojeće odredbe gornjeg zakona nepovoljne za sve radnike u Republici Hrvatskoj, a osobito za radnike/roditelje koji moraju uzeti bolovanje. Primjerice, ukoliko se radi o djeci vrtićke/rane školske dobi koja su zaražena s COVID-19 i tijekom samoizolacije ne mogu biti sama kod kuće, a čiji roditelji u samoizolaciji ujedno ne mogu raditi od kuće, oni će morati otvarati bolovanje. Njihova ukupna naknada iznosit će najviše 4.257,28 kuna mjesečno. Time osobe koje imaju veća primanja od navedenog iznosa, tijekom samoizolacije primaju mnogo manju naknadu. Također, još je nepovoljnija situacija kada roditelji djece starije od 3 godine, a koja su u samoizolaciji zbog kontakta s osobom zaraženom koronavirusom, moraju otvarati bolovanje za njegu djeteta pa će tada primati naknadu plaće u iznosu od 70 posto osnovice za naknadu plaće.

Ujedno ćemo pokrenuti i pitanje izmjena predmetnog zakona radi zaštite izrazito vulnerabilnih zaposlenika. Naime, većina od njih nema priliku raditi iako je to predviđeno od strane MZO-a, a s druge strane, mnogi od njih ne mogu niti dobiti bolovanje. Stoga, iako imaju poseban status koji je sam MZO propisao, isti je samo mrtvo slovo na papiru.

 

Vaš Sindikat hrvatskih učitelja