27. OŽUJKA 2024.
Danas prijepodne dogodio se fizički nasrtaj na profesora tijekom nastave
Ilustracija: Darko Tomas/Cropix

Nakon današnjeg incidenta u trogirskoj osnovnoj školi kada je roditelj jednog od učenika sedmih razreda za vrijeme nastave nasrnuo na profesora, a zbog čega su u toj obrazovnoj ustanovi intervenirali policajci, kontaktirali smo oca drugog djeteta koje je dijete prisustvovalo nemilom događaju.

- Moje dijete je još u šoku nakon svega što se dogodilo. Ovo je nezapamćeno.

Zamislite da netko uleti u školu za vrijeme nastave i napadne profesora ispred djece. Oni su sada istraumatizirani - kaže zabrinuti roditelj, kako prenosi Slobodna Dalmacija.

- Školska praksa je takva da učenici moraju imati svoje mobitele isključene dok god se nalaze u školskoj zgradi. To dijete je odlučilo ne poštivati pravila.

Nakon što je bilo upozoreno od strane profesora i dalje je odbijalo prestati koristiti mobitel za vrijeme nastave. Tada mu je profesor oduzeo mobitel. Nakon toga je kontaktiralo svojeg oca koji se odjednom pojavio u učionici, za vrijeme nastave - tvrdi naš sugovornik (identitet poznat redakciji).

Po svjedočenju koje je učenik jednog od sedmih razreda trogirske osmoljetke ispričao svom ocu, tada se roditelj-napadač počeo neprimjereno ponašati prema nastavniku.

- Moje dijete mi je reklo da je taj čovjek prišao katedri za kojom je bio profesor te sam počeo tražiti mobitel svog djeteta. Nakon što ga nije našao, zgrabio je profesorov mobitel i rekao mu "kad mi nećeš dati mobitel, uzet ću ja tvoj" i krenuo prema vratima učionice.

Naravno, profesor ga je pokušao spriječiti u tome - kaže roditelj sedmaša.

- U tom trenutku je došlo do fizičkog napada na profesora. Taj čovjek je zatim nasrnuo na profesora uhvativši ga za vrat i potom su obojica pala na pod. Kako mi je reklo moje dijete, učenici su se uspaničili i počeli dozivati pomoć. Nakon toga je došlo do intervencije policije koja je smirila situaciju - zaključuje naš sugovornik.

Motiv za razgovor, dodaje, bio je što je jedan odrasli čovjek svojim potezom htio djeci poručiti da je nasilje rješenje za njihove probleme, a tome se naš sugovornik odlučno želi suprotstaviti.

Sindikalka Šprem: Učitelj je naš član, a ovo nije prvi slučaj nasilnog ponašanja u toj školi

Prema potvrdi predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Sanje Šprem, napadnuti učitelj je član njihovog sindikata.

- Sindikat hrvatskih učitelja oštro osuđuje napad na učitelja u OŠ Majstor Radovan u Trogiru. Prema informacijama koje smo zaprimili, ovo nije prvi slučaj nasilnog ponašanja prema zaposlenicima u školi. Postavlja se pitanje što je poduzela ravnateljica ove škole kako bi zaštitila zaposlenike od napada roditelja ili od nasilnog ponašanja u školi generalno. S obzirom na zakonske odredbe, ravnateljica je dužna voditi brigu o sigurnosti, kako učenika tako i zaposlenika, a njena je dužnost štititi zaposlenike od napada, izjavila je Sanja Šprem za Jutarnji.

Također, dodaje Šprem, postavlja se pitanje gdje je bila ravnateljica u vrijeme napada na učitelja, budući da su iz škole dobili informaciju da je u to vrijeme nije bilo na radnom mjestu.

- Zaključno, kao sindikat ćemo poduzeti sve mjere, zatražiti inspekcijske i ostale potrebne postupke kako bi se slučaj detaljno istražio. Našem članu ćemo pružiti potrebnu pravnu pomoć, poručuje predsjednica SHU.

Napadnutog učitelja njegove kolege opisuju kao tihu, mirnu i nekonfliktnu osobu. (Mirela Lilek)