25. SRPNJA 2017.
NEFORMALNI SASTANAK S MINISTROM RADA I MIROVINSKOG SUSTAVA


  1. srpnja 2017. održan je neformalni sastanak predstavnika sindikata javnih i državnih službi s ministrom rada  i mirovinskog sustava g. Markom Pavićem vezano uz početak pregovora za Temeljni kolektivni ugovor.Otvorena su tri važna pitanja:


  1. povećanje osnovice plaća od 2% za javne službe


  2. početak pregovora za kolektivne ugovore i utvrđivanje reprezentativnosti za pregovaranje o istima


  3. izmjene Zakona o reprezentativnosti.Kako sindikati javnih službi u prosincu 2016. godine nisu postigli dogovor o povećanju osnovice, Vlada RH, prema pozitivnim zakonskim odredbama, sama, odlukom, propisuje visinu osnovice za korisnike državnog proračuna. Tako je 1. siječnja 2017. Vlada donijela odluku o povećanju osnovice za 2%.

Zato je danas iznesen stav sindikata da povećanje osnovice za javne službe u 2017. ne može biti predmet predstojećih pregovora, već je to obveza Vlade RH.

Predsjednica SHU-a Sanja Šprem izjavila je da, obzirom da dogovor 2016. nije postignut, očekuje da se za zaposlenike u javnim službama primjenjuje isto pravo koje vrijedi za državne službenike, tj. da se i za javne službe donese ista odluka o povećanju osnovice plaća. Od 1990. godine nikad se nije dogodilo da su osnovice za plaće u državnim i javnim službama bile različite! Pred zakonom smo svi jednaki te se država ne smije prema jednima ponašati kao majka, a prema drugima kao maćeha.

Što se tiče početka pregovora o TKU-u, sindikati očekuju da pregovori započnu najkasnije krajem kolovoza kako bi ostalo dovoljno vremena za ispregovarati kvalitetan kolektivni ugovor. Izmjene Zakona o reprezentativnosti su nužne jer se u dosadašnjim prebrojavanjima za kolektivne ugovore desilo niz nepravilnosti. Postupak utvrđivanja reprezentativnosti, kao osnova za početak pregovora, traje predugo, a u Zakonu o reprezentativnosti ne postoje sankcije te se tako onemogućava započinjanje pregovora na vrijeme.

Ministar Pavić je istaknuo da im nije namjera ponašati se prema jednima kao majka, a drugima kao maćeha te da očekuje brz početak pregovora i kvalitetan TKU.