14. STUDENOG 2023.
Novčane kazne za učitelje?!

7. studenoga 2023. otvoreno je savjetovanje s javnošću o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona.

U novi prijedlog Zakona nisu ušli mnogi, ranije zajednički, usuglašeni prijedlozi radne skupine, no uvedene su problematične izmjene kao što su prekršajne odredbe za učitelje (kazne do 500 EUR), što je definitivno neprihvatljivo.

Ovakav prijedlog Zakona donesen je bez ikakvog usuglašavanja s članovima radne skupine, no, kao i uvijek do sada, Sindikat hrvatskih učitelja dat će svoje komentare i konstruktivne prijedloge te će sudjelovati u javnoj raspravi. 

Sindikat hrvatskih učitelja uputio je i zahtjev resornom ministarstvu za žurnim sastankom s tom temom te je isti dogovoren za petak 17. studenog 2023. godine u 10 sati. Međutim, nakon razgovora čelnica sindikata, predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja Sanje Šprem i predsjednice Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Nade Lovrić, s ministrom obrazovanja i znanosti Radovanom Fuchsom, nadležno ministarstvo, doznaje se, odustaje od novčanih kazni za učitelje i nastavnike.