12. VELJAČE 2021.
O (ne)ukidanju anonimnih prijava

Predstavljajući u Saboru izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji, ministar Fuchs najavio je da će “ostati mogućnost postupanja prosvjetne inspekcije i po anonimnim prijavama, ali samo u slučajevima kada procjene težinu ozbiljnosti prijave, no cilj je da se institut prosvjetne inspekcije ne zloupotrebljava.”

Sindikat hrvatskih učitelja jedini se otvoreno usprotivio ovakavom prijedlogu Zakona te je od samog početka naglašavao da anonimne prijave nisu ukinute u potpunosti.

Štoviše, ne samo da anonimne prijave ostaju, već će se postupak nadzora po takvoj, aninimnoj, prijavi pokretati na temelju nečije slodobne procjene težine prijave. Dakle, rezultat ovih izmjena Zakona jest to da se izričitim dopuštanjem anonimnih prijava podnositelj prijave ne treba potpisati ako je njegova prijava dovoljno ozbiljna?! Gdje je tu razlika u odnosu na dosadašnje stanje? Gdje je tu zaštita od neutemeljenih prijava i od anonimnih podnositelja koji podnose neutemeljene prijave. Štoviše, kod prijava imenom i prezimenom inspektor je dužan čuvati identitet podnositelja, osim ako prijavitelj sam ne dopusti otkrivanje podataka zbog zaštite svojih prava. A što je s pravima osobe koja je neutemeljeno prijavljena? Dakle, prosvjetni djelatnik opet neće znati tko ga je prijavio.

Također, upozorili smo već i na problematičnu nadogradnju e-Dnevnika „koja omogućuje djelatnicima Prosvjetne inspekcije MZO-a (štoviše, baš svim djelatnicima Prosvjetne inspekcije) uvid u razredne knjige bez da o tome obavijeste ravnatelje škole, a koja će se „funkcionalnost“ koristiti samo u iznimnim slučajevima kada bi najava umanjila učinkovitost nadzora“. Koji su to iznimni slučajevi, opet slobodna procjena. Stoga, ovaj Zakon predstavlja sve samo ne zaštitu zaposlenika. Štoviše, on predstavlja samo još veće ovlasti prosvjetnih inspektora koji po slobodnoj procjeni mogu ama baš sve.

No, od borbe za ukidanje anonimnih prijava ne odustajemo. Jedini smo naglasili da novim prijedlogom Zakona anonimne prijave nisu ukinute te i dalje javno inzistiramo na rješenjima koje je tražila struka, a više o svemu uskoro.

https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/fuchs-ukidanjem-anonimnih-prijava-stite-se-prosvjetni-radnici-567839