15. VELJAČE 2017.
O POČETKU PREGOVORA

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava jučer, 14. veljače 2017. godine,  održan je preliminarni sastanak pregovaračkih odbora Vlade RH i sindikata javnih službi vezan uz pregovore za Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama (u nastavku: TKU).

Predstavnik Vlade RH u pregovaračkom odboru bio je ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić. Sastanak je započet dogovorom oko potpisivanja Protokola, a čije je  potpisivanje uvjetovala Vlada RH.

Prijedlog Vladinog teksta Protokola uručen je na jučerašnjem sastanku predstavnicima sindikata, a o njemu ćemo se očitovati u narednim danima.

Protokol bi se trebao potpisati 21. veljače 2017.g., kada je zakazan sljedeći sastanak pregovaračkog odbora, a koji bi se trebao održati u službenim prostorijama Sindikalnog doma.

Na sastanku su, od strane sindikalnih predstavnika bila postavljana brojna pitanja vezana uz početak pregovora za granske kolektivne ugovore (u nastavku: GKU), a o kojima ovisi sudbina zaposlenika javnih službi. Na pitanje kada će početi pregovori za granske kolektivne ugovore, nije dan jasan i jednoznačan odgovor, no ministar Ćorić zaključno je naveo kako će u dobroj vjeri voditi brigu o javnim službenicima.

Sindikalni predstavnici dali su brojne prijedloge o sklapanju  TKU-a na kraći rok, do završetka pregovora, a sve kako bi se s manjim opterećenjem i neizvjesnošću nastavilo pregovore, te je takav prijedlog dan i po pitanju GKU-a.

Do sljedećeg sastanka morao bi se usuglasiti tekst Protokola jer je vremena za sklapanje novog GKU-a i TKU-a ostalo vrlo malo, a nadamo se da će Vlada RH dokazati da doista želi voditi brigu o pravima zaposlenika javnih službi te da će postupati u dobroj vjeri i pokazati da joj je stalo do naših prava.