03. TRAVNJA 2022.
Odbijanje ponude Vlade RH

HRVATSKI STRUKOVNI SINDIKAT MEDICINSKIH SESTARA - MEDICINSKIH TEHNIČARA

SINDIKAT HRVATSKIH UČITELJA

NEZAVISNI SINDIKAT ZNANOSTI I VISOKOG OBRAZOVANJA

HRVATSKI SINDIKAT DJELATNIKA U KULTURI

NEZAVISNI SINDIKAT ZAPOSLENIH U HRVATSKOM ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU

SAMOSTALNI SINDIKAT ZDRAVSTVA I SOCIJALNE SKRBI HRVATSKE

NEZAVISNI SINDIKAT ZAPOSLENIH U SREDNJIM ŠKOLAMA HRVATSKE

SINDIKAT ZAPOSLENIH U HRVATSKOM ŠKOLSTVU - PREPOROD

SINDIKAT ZAPOSLENIKA U DJELATNOSTI SOCIJALNE SKRBI HRVATSKE

HRVATSKI LIJEČNIČKI SINDIKAT

SINDIKAT KLINIČKOG BOLNIČKOG CENTRA ZAGREB

 

U Zagrebu, 3. travnja 2022. godine

Priopćenje za medije

 

Zajednički stav jedanaest sindikata javnih službi o odbijanju ponude Vlade RH

Nakon privremenog prekida pregovora između sindikata javnih službi i Vlade RH, sindikati su pristupili konzultacijama na svojim tijelima i u članstvu o ponudi Vlade kojom u 2022. godini nudi povećanje osnovice za plaće u javnim službama od 2% od 1. travnja ove godine. Svih jedanaest sindikata javnih službi - članova pregovaračkog odbora za sklapanje Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama – jednoglasno je odbilo ponudu Vlade RH i donijelo odluke kojima su otvorili mogućnost pokretanja industrijskih akcija, uključujući i štrajk.

Obzirom da zadnji podaci o inflaciji govore o 6,3% rasta cijena na godišnjoj razini, sindikati javnih službi i dalje inzistiraju na povećanju osnovice od 4% od 1. travnja i nastavku pregovora krajem svibnja o povećanju osnovice u drugom dijelu godine, ovisno o kretanju inflacije, kretanju drugih plaća u zemlji i  gospodarskom stanju. Sindikatima je, također, potpuno neprihvatljiv prijedlog Vlade oko naknade troškova prijevoza jer bi ti troškovi u neshvatljivoj mjeri padali na teret samih zaposlenika.

Neshvatljivo je da Vlada RH, unatoč rastu troškova života, unatoč podataka o rastu proizvodnje, što ističe sama Vlada, unatoč tome što se proračun puni iznad očekivanja i da novaca ima, odlučuje smanjiti realne plaće ljudima, i to onim radnicima koji su nosili najteži teret spašavanja građana, održavanja društva i države u vrijeme pandemije. Takav pristup izaziva zgražanje svih radnika i njihovih obitelji. 

Pokretanje konkretnih industrijskih akcija ovisit će o ishodu idućeg sastanka pregovaračkih odbora Vlade RH i sindikata javnih službi koji bi se trebao održati idući tjedan.

 

U ime Pregovaračkog odbora sindikata javnih službi, Mirela Bojić, glavna tajnica Matice hrvatskih sindikata, v.r.