22. KOLOVOZA 2019.
Otvoreno pismo premijeru Plenkoviću

Zagreb, 22. kolovoza 2019.

Otvoreno pismo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske, Andreju Plenkoviću

Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,

Vašu današnju izjavu na sjednici Vlade Republike Hrvatske kako ste vi ovdje članovi Vlade, a ne članovi sindikata, smatramo skandaloznom. Aludirali ste očito na javnu podršku koju su ministrica Divjak i ministar Kujundžić iskazali zahtjevima sindikata.

Za razliku od Vas, koji sustavno odbijate sastati se s predstavnicima Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske koji okupljaju oko 40.000 članova, ministrica Divjak razgovarala je sa Sindikatima. Ministrica Divjak nije članica naših Sindikata, ali se nakon serija sastanaka uvjerila u opravdanost naših zahtjeva i nadalje ih javno komunicira.

Sindikat  hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske u dva su navrata, u srpnju i kolovozu, tražili sastanak s Vama i bili su spremni odazvati se u bilo kojem trenutku. Da smo imali priliku pokazati Vam argumente za naše zahtjeve i Vi biste ih prihvatili.

Kao izgovor spominjete horizontalni pristup plaćama, a upravo ste Vi i Vaša Vlada 2018. godine postupili suprotno, kada ste značajno podigli koeficijente  složenosti poslova samo zaposlenicima u sustavu socijalne skrbi. Podržavamo povećanje koeficijenata za zaposlene u sustavu socijalne skrbi, no smatramo da složenost poslova zaposlenih u sustavu odgoja i obrazovanja nije namalo manja od zaposlenih u socijalnoj skrbi. Ovo je samo jedan od primjera Vašeg vjerodostojnog stava o  horizontalnom pristupu plaćama.

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama zatražit će još jednom sastanak s Vama i to 5. rujna 2019. uz potporu 1500 članova sindikata na Trgu sv. Marka.

Sindikati će, u međuvremenu, na zajedničkom sastanku najviših tijela 29. kolovoza 2019. donijeti odluke o terminima i oblicima štrajkaških aktivnosti do postignuća naših zahtjeva.

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske odazvat će se na sastanak, ukoliko nas pozovete, i prije 5. rujna 2019. godine.

S poštovanjem,

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja:

Sanja Šprem

 

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih

u srednjim školama Hrvatske:

Branimir Mihalinec