11. STUDENOG 2019.
Pismo sudionicima štrajka

Poštovane kolegice i kolege,

prije mjesec dana, 10. listopada 2019. godine, pokrenuli smo štrajk za dostojanstvo, za nadoknadu zaostajanja naših plaća za plaćama u javnim službama kroz povećanje koeficijenta složenosti poslova u osnovnom i srednjoškolskom sustavu.

Osmislili smo oblik štrajka kojim vršimo svakodnevni pritisak na Vladu Republike Hrvatske, a istovremeno ne trošimo toliko vaše energije i, što je jednako važno, ne stvaramo velike zaostatke u realizaciji naših i učeničkih obaveza.

Upravo iz tog razloga štrajk ne jenjava, već je pritisak podjednako snažan svakog dana štrajka. Pritisak pojačavamo prosvjedima i ostalim aktivnostima ispred Vlade Republike Hrvatske.

U našim zahtjevima uspjeli smo ujediniti sve zaposlene bez obzira jesu li članovi našeg sindikata ili nekog drugog ili uopće nisu članovi sindikata i bez obzira na kojem su radnom mjestu.

Vaš odaziv u štrajku znatna je potpora vodstvu sindikata da ustraju u našim zahtjevima sve do postizanja cilja.

Također, i vaš odaziv na prosvjedima jednako je snažna poruka Vladi Republike Hrvatske kako ne namjeravamo odustati bez zadovoljavajućeg sporazuma.

Ni ignoriranje od strane Vlade Republike Hrvatske, niti stalno plasiranje neistina i pokušaji manipulacija nisu vas pokolebali - na tome svima čestitamo i zahvaljujemo. Ovih dana očekujemo pokušaj raspleta ove konfliktne situacije. Od Vlade Republike Hrvatske tražimo prijedlog rješenja i stvarne pregovore.

Konačni prijedlog Vlade Republike Hrvatske dat ćemo vama na ocjenu. Pravo na izjašnjavanje imat će svi koji su sudjelovali u štrajku. Za prihvaćanje ili odbijanje ponude Vlade trebat će natpolovična većina svih koji će pristupiti izjašnjavanju. Ukoliko ne prihvatite prijedlog Vlade to će biti znak da nastavljamo jednakom snagom dalje. Ukoliko prihvatite prijedlog Vlade tada će čelnici oba Sindikata sklopiti Sporazum s Vladom. Bez obzira kakva će biti vaša odluka, ona će obvezati čelnike sindikata, jednako kao i vas.

Svakodnevno primamo vaše poruke da ne odustajemo i to nam je nit vodilja te vam svima poručujemo da imamo snage i energije voditi ovu borbu zajedno do kraja - naše je zajedništvo jako i ne dajmo da se ono  prekine.

Ova zemlja mora shvatiti važnost obrazovanja. Ministrica znanosti i obrazovanja ovih je dana u Bruxellesu te je poručila da su „prioriteti hrvatskoga predsjedanja u Vijeću Europske unije reforme u obrazovanju u sklopu Europskoga semestra, učitelji i nastavnici budućnosti, mobilnost i cirkulacija mozgova te strateški okvir suradnje EU u području obrazovanja i osposobljavanja do 2030. godine.“

Zaposlenike u sustavu obrazovanja konstantno se zaboravlja, nas koji svakodnevno živimo taj posao i nas koji stvaramo budućnost Hrvatske. Mi smo ti koji ne smiju biti na zadnjem mjestu u javnim službama.

Zaboravljali su nas i prije, zaboravljaju nas i nadalje, no mi ne smijemo odustati jer je naša borba pravična i svatko od vas zaslužuje bolje uvjete rada i veća materijalna prava. Obećanja nisu ispunjena, a mi više ne možemo stajati sa strane i čekati da nas se netko sjeti, nas koji svakodnevno živimo i provodimo odgoj i obrazovanje.

Hrvatska ne može bez nas te nastavljamo hrabro i dostojanstveno jer je ovo akcija za bolju Hrvatsku.

Danas, 11. studenoga 2019. godine, mediji su najavili sastanak za SUTRA, a povodom naših zahtjeva, jer im je to rekao ministar rada i mirovinskog sustava, no sada je 15 sati i 21 minuta, a poziv još uvijek nismo dobili.

Dosta je bilo manipuliranja i laži, jedinstveno nastavljamo, a ukoliko dobijemo ikakvu ponudu Vlade, Vi ćete se očitovati može li takva ponuda biti dovoljna za prekid štrajka!

Ova bitka može trajati još dugo, a za to nam je potrebno jedinstvo jer će nam ono dati snage da ustrajemo i ne posustajemo u borbi za dostojanstvo svih zaposlenika i bolje obrazovanje za sve dionike.

Na obrazovanju svijet ostaje i zato nastavljamo hrabro i ponosno.

 

                                                                                         Vaš Sindikat hrvatskih učitelja