10. LISTOPADA 2017.
Početak pregovora za TKU

Jučer, dana 9. listopada 2017. godine, u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, održan je  prvi sastanak predstavnika Vlade i sindikata javnih službi radi sklapanja novog Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama (u nastavku: TKU).

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić otvorio je sastanak riječima da činjenica što sjedimo na suprotnim stranama ne znači da imamo različite želje te da i Vlada RH želi potaknuti sprečavanje iseljavanja.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Branimir Mihalinec iznio je zabrinutost za malo vremena koje nam je preostalo za sklapanje TKU-a te tražio da se odmah dogovori jači intenzitet pregovora jer TKU istječe 1. studenog 2017. godine.

Također je naglasio da se predstavnici sindikata javnih službi već dulje vrijeme pripremaju za pregovore te su tijekom istih vodili računa da članci novog TKU-a budu razumljivi i jasniji.

Naglašeno je kako se očekuje da početna točka za pregovore bude dosadašnji TKU te je Vilim Ribić istaknuo kako treba riješiti i pitanje osnovice za plaće i hoće li i to biti pitanje ovih pregovora. Sporazum o osnovici bio je predmet višegodišnjeg zalaganja i sklopljen je u dobroj vjeri od obje strane te je svakako potrebno definirati kojim smjerom krenuti dalje. Ujedno je vrlo jasno postavio pitanje: „Obećali ste vratiti dug kad izađemo iz krize, zašto to sada ne želite učiniti?“

Sindikati svakako očekuju povećanje cijene rada, kako  temeljem ranije izrečenog, tako i zbog nastupa dugoočekivanog rasta BDP-a.

Na konstatacije i pitanja sindikata javnih službi, predstavnici Vlade RH izjasnili su se kako će, o ukupnoj strategiji sadržaja pregovora, raspravljati slijedećeg puta kada se razmotri ponuđeni tekst Protokola.

Na pitanje Ivice Babića, predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata, možemo  li ovaj sastanak smatrati prvim sastankom pregovaračkog odbora (jer sklapanje protokola nije uvjet za započinjanje pregovora) ministar Pavić odgovorio je da jučerašnji sastanak smatra prvim sastankom i to bez obzira na potpisivanje Protokola, što ujedno znači da su pregovori službeno i započeli.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, Sanja Šprem naglasila je da je Povjerenstvo ponovno zakasnilo s utvrđivanjem reprezentativnosti, što opet utječe na kvalitetu i dinamiku pregovora.

Također, ista je naglasila kako je posebno zabrinjavajuće da su, nakon svih prigovora sindikalnih središnjica, ponovno imenovani isti članovi Povjerenstva za utvrđivanje reprezentativnosti. Sama ta činjenica dovoljno govori za sebe.

Nadalje, Rješenje o reprezentativnosti za sklapanje Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama (u nastavku: GKU) još uvijek nije doneseno. Stoga je   predsjednica SHU-a podsjetila članove pregovaračkog odbora Vlade RH na činjenicu da GKU također ubrzo istječe te da je potrebno hitno postupanje i imenovanje pregovaračkog odbora Vlade RH. Stoga, od strane Vlade RH, oba zakonska uvjeta za pokretanje pregovora radi sklapanja GKU-a nisu ispunjena.

Kako će se pregovori dalje odvijati, saznat ćemo sutra.

Sastanci pregovaračkih odbora za  TKU načelno su dogovoreni tri puta tjedno, tako da će se slijedeći sastanak održati u srijedu, 11. listopada 2017. godine.

Sindikati javnih službi u svakom slučaju su spremni, no koliko je Vlada RH doista svjesna da povećanjem materijalnih prava može pomoći sprečavanju iseljavanja, povećanju potrošnje te samim time i gospodarskom rastu naše zemlje, vidjet ćemo već sutra.

 

U nastavku možete pročitati i poslušati medijske objave o početku pregovora.

RADIO

HR, 1. program, Dnevnik, 9.10.2017. od 12:45 minute, samo kratka objava da su pregovori započeli:

http://radio.hrt.hr/ep/dnevnik-0910/227731/



 

PORTALI

http://www.index.hr/vijesti/clanak/poceli-pregovori-vlade-i-sindikata-o-novom-kolektivnom-ugovoru/999701.aspx



 

http://hr.n1info.com/a253604/Vijesti/Poceli-pregovori-o-kolektivnom-ugovoru-javnih-sluzbi.html



 

https://vijesti.rtl.hr/novosti/hrvatska/2731953/poceli-pregovori-predstavnika-vlade-i-sindikata-javnih-sluzbi-o-novom-kolektivnom-ugovoru/