09. SVIBNJA 2019.
Podijelite s nama vaša iskustva i radnu svakodnevicu, pišite nam …

Aktivirajmo se za zaštitu svojih prava

Smatrate  da je problem uskrate suglasnosti za zapošljavanje veći nego što se to želi prikazati u javnosti? Recite glasno da vam je dosta, pišite nam!

Zaprimili smo očitovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja na Zaključak sjednice Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Hrvatskoga sabora, a radi rješavanja problema uskrate suglasnosti za novim zapošljavanjem na upražnjena radna mjesta pomoćno-tehničkog osoblja u osnovnoškolskim ustanovama.

Iz navedenog očitovanja proizlazi da MZO uopće ne namjerava raditi na rješavanju problema, te se moramo sami aktivirati za zaštitu svojih prava.

Kao najveći i jedini reprezentativni sindikat na području osnovnoškolskog obrazovanja  opet vas pozivamo da na naš e-mail:

shu.reprezentativno@shu.hr

(ili na adresu: Sindikat hrvatskih učitelja, Hebrangova 20, Zagreb)

dostavite zahtjeve za davanje suglasnosti na zapošljavanje, odbijenice i/ili nam opišite i pošaljite svoja osobna iskustva rada u školi:

  • kolika je kvadratura škola te koliku kvadraturu čistite
  • koliko obroka pripremate
  • koji vas problemi najviše muče
  • kako vidite svoju ulogu u školi i kako doživljavate svoj posao
  • zašto smatrate da ste bitan dio za funkcioniranje osnovnoškolskih ustanova za odgoj i obrazovanje …

Također, iz dana u dan javlja nam se sve više stručnih suradnika koji se također suočavaju s posljedicama zabrane zapošljavanja što jasno pokazuje da problem ne/zapošljavanja obuhvaća vrlo širok krug zaposlenika te da je mnogo ozbiljniji no što ga se želi prikazati.

Stoga je nužno da se svi aktiviramo te da nam se priključite u ovoj akciji!

Ključne sadržaje vaših dopisa objedinit ćemo kako bismo ilustrirali stvarno stanje na terenu te ćemo njima pojačati pritisak na institucije.

Zapamtimo da samo vlastitim zalaganjem možemo mijenjati sustav i izboriti se za poštivanje naših prava!

Naglašavamo da je ovo prva u nizu akcija „Stop iseljavanju, a ne zapošljavanju!“, a ukoliko se u razumnom roku MZO ne očituje i ne predloži prihvatljivo rješenje za ove probleme, najavljujemo žešće reakcije i prosvjede.

Nama ste svi vi jednako bitni jer na škole gledamo kao na jedinstven organizam u kojem svi organi moraju dobro funkcionirati kako bi sustav bio zdrav.

Vaš SHU