03. OŽUJKA 2020.
Podrška pučke pravobraniteljice

Radi problematike zabrane zapošljavanje te kroničnog nedostatka nenastavnog osoblja poduzeli smo mnoge aktivnosti te smo dobili potporu mnogih institucija. Tako smo inicirali sudjelovanje na Sjednici Odbora za rad Hrvatskog Sabora od kojeg smo dobili podršku te smo s problemom upoznali i Ured pučke pravobraniteljice. Ista nam je danas proslijedila dopis kojim od MZO-a traži očitovanje po pitanju zabrane zapošljavanja te dodatno očitovanje radi nadopune radnog vremena za nenastavno osoblje jedne od škola koja nam se javila radi tog problema.

Svakim danom dobivamo sve više dopisa nenastavnog osoblja te im svima zahvaljujemo što svojom aktivnošću pomažu u rješavanju ovog velikog problema. Nastavljamo s akcijama, a o očitovanju MZO-a bit ćete obaviješteni. Kako se do sada MZO očitovalo da se zapošljava u skladu sa stvarnom potrebom te sredstvima u proračunu, to tražimo da se osiguraju dodatna sredstva za ta prijeko potrebna radna mjesta, a osobito uvažavajući činjenicu da je zdravlje nenastavnog osoblja u velikoj mjeri već ugroženo, a sigurnost učenika upitna.

Također, pripremamo reakciju na Prijedlog nacionalnih reformi u kojemu ćemo navesti sve naše komentare i zahtjeve vezane uz mnoge probleme u sustavu, pa tako i zabranu zapošljavanja. Očekujemo da naši komentari, kao socijalnog partnera, budu razmatrani u okviru europskih institucija.

Dakle, radimo veliki pritisak te pozivamo sve vas, koji se još niste javili, da nam dostavite putem maila podatke o kvadraturi koju čistite/obroke koje pripremate/opseg poslova koji imate kao nenastavno osoblje (odnosi se na svo nenastavno osoblje)/odbijenice zahtjeva te eventualne zdravstvene poteškoće koje imate radi pretjeranog obima posla koji obavljate iznad propisane norme.