17. LIPNJA 2013.
POŠTOVANE KOLEGICE, POŠTOVANE KOLEGE,

Nastavno na informaciju objavljenu na našim internetskim stranicama, šaljem kratko pojašnjenje teksta Vjerodostojno tumačenje Sporazuma o promjeni visine plaće zaposlenih u državnim i javnim službama. Molim vas da što je moguće prije sa sadržajem Sporazuma i Vjerodostojnog tumačenja informirate članove Sindikata u vašoj podružnici kako bi svi imali što cjelovitiju i istinitu informaciju o našim aktivnostima.


Kao što ste informirani iz medija, prošloga smo tjedna potpisali Sporazum o promjeni visine plaće zaposlenih u državnim i javnim službama. Dogovor da potpišemo taj sporazum postignut je samo jedan dan prije početka najavljenog štrajka za čije ste se organiziranje izjasnili velikom većinom glasova na referendumu. Kako je ponuđeni tekst Sporazuma sadržavao i nekoliko u najmanju ruku dvojbenih formulacija većina sindikata se složila s prijedlogom izrade vjerodostojnog tumačenja toga teksta.


Zajedničko povjerenstvo Vlade i sindikata do dana potpisivanja Sporazuma izradilo je tekst vjerodostojnog tumačenja Sporazuma, posebice članaka 2. i 4.
Iz teksta vjerodostojnog tumačenja vidljivo je da će se pregovori o visini plaće otvoriti u trenutku kada deficit državnog proračuna bude manji od tri posto i kada realni bruto domaći proizvod mjeren aritmetičkom sredinom tri međugodišnje stope promjene u tri uzastopna tromjesečja bude pozitivan. U tumačenju je precizirano da je riječ o proračunu kao najužoj proračunskoj veličini.


Nadalje, u tumačenju Sporazuma potvrđeno je da sindikati zadržavaju pravo na organiziranje industrijskih akcija u kolektivnim radnim sporovima u slučaju da Vlada Republike Hrvatske prekrši preuzete obveze iz Sporazuma.


Srdačan pozdrav,


Vladimir Milošević, v.d. predsjednika





Sporazum potpisani





Tumačenje potpisano