20. VELJAČE 2013.
POŠTOVANI ČLANOVI SHU-A

19. veljače 2013. godine saznali ste da se plaće zaposlenih u državnoj upravi i javnim službama smanjuju za 3 %. Srednjoškolski profesori , nastavnici i učitelji bit će izuzeti od rezanja koeficijenata. Ispada da smo zaštićeni od naše Vlade i da nemamo razloga biti nezadovoljni. Nigdje se ne spominje oduzimanje od 3-9 % prije 5 mjeseci. Zar smo trebali dodatno i solidarno sudjelovati i u ovom rezanju koeficijenata,plaća. Ne zaboravite da nam 4-10 % visi o tankoj niti. Želi se ogoliti svaki dodatak, bez obzira kolika je plaća u konačnici. A naša je ispod prosjeka sa svim dodacima.
Intencija je da sustav bude transparentan: osnovica, koeficijent za svako radno mjesto i dodatak od 0,5% po godini staža. Sve ostalo je diskriminacija.( Mrsić)
Zato učiteljima ,pogotovo starijima, treba uzeti nezasluženo. Bravo!
Pregovori se vode u dobroj vjeri i kad se nešto potpiše trebalo bi ispoštivati potpisano. Kakav je onda smisao pregovaranja. Konvencija 98 o kolektivnim pregovorima nalaže Vladi da potiče pregovore.
Izgleda da ćemo morati dnevno strahovati , hoćemo li dobiti cijelu plaću ili nećemo. Smanjivanjem potrošnje nitko se nije izvukao iz krize. Država mora naći rješenje . Ova ponuđena nisu prava.
Od rada bi se trebalo normalno živjeti. Možete li?

Vladimir Milošević, v.d. predsjednika SHU-a