25. LISTOPADA 2023.
Potpisan dodatak TKU

Potpisani su dodaci Temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe i Kolektivnom ugovoru za državne službe kojima je povećana osnovica za obračun plaće za pet posto i ugovoren rast božićnice u visini 300 eura, a prvi put u Kolektivni ugovor ušla je uskrsnica u iznosu od 100 eura.

Osnovica plaće za listopad, koja će biti isplaćena u studenome raste s 902 na 947 eura. Povećana božićnica bit će isplaćena u prosincu, a u siječnju 238.000 službenika i namještenika može očekivati veće plaće radi poreznog rasterećenja.

Ministar rada Marin Piletić najavio je donošenje uredbi prema novom zakonu o plaćama koje će imati učinak kao da je osnovica plaće porasla od 12 do 14 posto. Uz povećanje osnovice, povećanje minimalnog koeficijenta s 0,6 na 1 dovoljno govori o učinku na sustav plaća u državnim i javnim službama, rekao je ministar.

Ukoliko zakon o plaćama i uredbe o koeficijentima ne bi bili na snazi s 1. ožujka 2024. ponovno se otvaraju pregovori o povećanju osnovice. 

Koordinatorica pregovaračkog tima sindikata javnih službi i predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem rekla je da je učinjen korak naprijed u ostvarenju zajedničkih zahtjeva za stalnim rastom plaća. Slijedi veliki posao socijalnih partnera na uredbama za koeficijente, jer se njima pozicioniraju sa plaćama unutar sustava.

POVEZNICE: 

https://vlada.gov.hr/vijesti/stalni-i-zajednicki-napori-vlade-i-sindikata-za-povecanje-placa-sluzbenika-i-namjestenika-u-javnim-i-drzavnoj-sluzbi/39272