09. VELJAČE 2018.
Povjerenstvo za tumačenje odredba i praćenje primjene Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama

OSNOVANO


Povjerenstvo za tumačenje odredba i praćenje primjene


Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama


NO PRVI SE SASTANAK JOŠ UVIJEK IŠČEKUJE  


 



UVODNO - ZASTOJI U IMENOVANJIMA



Nakon mnogih upita i požurivanja, tek 10. siječnja 2018. godine pozvani smo od Ministarstva rada i mirovinskog sustava (u nastavku: MRMS) na imenovanje predstavnika sindikata javnih službi u zajedničko Povjerenstvo za tumačenje odredba i praćenje primjene Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama („Narodne novine“ broj 128/2017). Obavijest o imenovanju predstavnika i njihovih zamjenika bili smo dužni dostaviti MRMS-u najkasnije do petka, 19. siječnja 2018. godine, što smo i učinili 18. siječnja 2018. godine i to suglasnošću 10 od 11 sindikata javnih službi o našim imenovanim predstavnicima i zamjenicima.



Nakon dostavljenog usuglašenog zajedničkog prijedloga 10 od 11 sindikata javnih službi, naše je zajedničko imenovanje vraćeno sa mišljenjem MRMS-a da imenovanje predstavnika sindikata javnih službi u zajedničko Povjerenstvo za tumačenje odredba i praćenje primjene Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama (u nastavku: TKU)

mora biti potpisano od svih 11 reprezentativnih sindikata koji su sklopili TKU.



Takav stav u suprotnosti je sa Zakonom o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata jer je logično da se povjerenstvo može imenovati upravo onom većinom koja je dovoljna i za potpisivanje samog TKU-a, a zbog ovakvih odugovlačenja najveću štetu trpjeli su i trpe upravo zaposlenici.



Nakon ponovljene argumentacije te nakon što se i to nepotrebno odugovlačenje riješilo, na sjednici Vlade RH održanoj 24. siječnja 2018.g. imenovani su i predstavnici Vlade RH.



Tako su kao članovi i zamjene članova Povjerenstva predstavnika sindikata javnih službi imenovani:


  1. Branimir Mihalinec (ispred NSZSŠH) – član; Anica Prašnjak (ispred HSSMS-MT) – zamjenik člana


  2. Tajana Drakulić (ispred SSZSSH) – član; Mirela Matijević Erceg (ispred NSZSŠH) – zamjenik člana


  3. Mirela Bojić (ispred NSZVO) – član; Ana Tuškan (ispred SHU) – zamjenik člana



dok su kao članovi i zamjene članova Povjerenstva predstavnika Vlade RH imenovani:


  1. Stipe Mamić – član; Tanja Malinac – zamjenik člana


  2. Marija Pećanac – član; Kristina Hrgar – zamjenik člana


  3. Matija Kikelj – član; Sanda Pipunić – zamjena člana



Prvi sastanak Povjerenstva još uvijek nije održan, a kako se trenutno „lome koplja“ oko neriješenih pitanja prijevoza, i dalje inzistiramo da upravo to bude razlog za HITNO održavanje sjednice Povjerenstva, a ne za konstantno odgađanje iste. Zaposlenici ne smiju trpjeti štetu zbog neorganiziranosti sustava, a izgledno je da se upravo to i događa.