24. VELJAČE 2017.
PREGOVORI, 3. SASTANAK

PREGOVORI – JEDAN KORAK NAPRIJED, DVA KORAKA UNAZAD



 



U prostorijama Ministarstva rada i mirovinskog sustava, danas, 24. veljače 2017. godine, održan je treći sastanak Sindikata javnih službi i Vlade RH.

Očekivalo se da će se potpisati Protokol no dogodilo se suprotno jer su pregovarači sa sindikalne strane izložili svoje stavove po pitanju jednostrane upute Vlade RH o donošenju Dopune Pravilnika o radu.

Zakon o radu, naime, propisuje da prije donošenja Pravilnika o radu (koja procedura vrijedi i za donošenje Dopune Pravilnika o radu), poslodavac mora provesti  savjetovanje s radničkim vijećem, a Pravilnik ne može stupiti na snagu prije isteka roka od 8 dana od njegove objave. Postavlja se pitanje čemu uvoditi toliko kompliciranu, pravno upitnu i nejasnu proceduru, kada se jednostavno, potpisima kolektivnih ugovora na kraći rok, naša prava mogu zadržati do sklapanja novih.

Raspravu je, na strani Sindikata, koordinirao Ivica Babić iz Hrvatskog liječničkog sindikata, a sljedeću će koordinirati naša predsjednica Sanja Šprem.

Sindikati su dali sve od sebe kako bi objasnili zašto smatramo da donošenje Dopune Pravilnika o radu nije dobro rješenje no, pregovarački odbor Vlade RH na čelu sa ministrom Ćorićem, dao nam je na znanje samo to da je primio na znanje naše kritike.

Predsjednica Sanja Šprem jasno je izrazila svoje nezadovoljstvo ovakvim postupanjem Vlade RH te je zatražila od ministra Ćorića da nam jasno kaže kada će pokrenuti pregovore za sklapanje granskih  kolektivnih ugovora.

Ministar Ćorić odgovorio je da ćemo odgovor na to pitanje zaprimiti pisanim putem.

Stoga, za pitanja oko usvajanja Protokola nije ostalo dovoljno vremena, a sljedeći sastanak zakazan je za srijedu, 1. ožujka 2017. g. u 15,00 sati u prostorijama Matice hrvatskih sindikata.

Kako se sada čini, upitno je kada će i hoće li Vlada RH uopće pokrenuti pitanje sklapanja GKU-a, u kojem slučaju moramo biti spremni na akcije.