31. LISTOPADA 2017.
Pregovori - osmi sastanak

Još jedan sastanak pregovaračkih odbora održan je 30. listopada 2017. godine u prostorijama Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Ministar Marko Pavić tada nas je sve obavijestio kako je sa sindikatima državnih službenika postignut dogovor te tako pregovarački odbor Vlade RH za nas ima isti prijedlog. Taj je prijedlog bio sljedeći:


  1. potpisivanje Temeljnog kolektivnog ugovora na godinu dana u kojem ne bi došlo do značajnijih izmjena već samo onih koje smo do sada uskladili (a tih je odredbi vrlo malo i ne donose nikakve značajnije promjene, osim usklađivanja s postojećim propisima)


  2. pregovaranje o osnovici plaće svake godine (drugim riječima, u mjesecu svibnju 2018. godine započinjanje pregovora za osnovicu plaće u 2019. godini)



Bilo je apsolutno neprihvatljivo pristati na ponudu Vlade RH kojom se najvažnija pitanja ne rješavaju i ne može se dopustiti da zbog nedostatka vremena sve ostane na postojećoj razini.

Sindikati javnih službi iskristalizirali su zajednički stav da ne pristaju na ovakvu ponudu i da žele nastaviti pregovarati.

Naši zahtjevi o kojima želimo odmah nastaviti pregovore (bez da se čeka mjesec svibanj 2018. godine) su: rješavanje pitanja prijevoza, nastavak pregovora o visini osnovice, vraćanje dodatka za vjernost službi 4, 8, 10%, božićnica i regres (s razlikom isplaćenog iznosa za člana i nečlana sindikata) te retroaktivna primjena kolektivnog ugovora od 1. studenog 2017. godine.

Pregovarači Vlade RH, iznijeli su stav kako o 4, 8, 10 % ne namjeravaju pregovarati jer smatraju da su ti zahtjevi ispunjeni kroz druge dodatke (makar ih državni službenici imaju) te odbijaju naš zahtjev o različitim  visinama božićnice i regresa za članove i nečlanove jer to smatraju  pozitivnom odnosno negativnom diskriminacijom (ovisno o tome na koga se odnosi). Ministar Pavić ujedno je  napomenuo da bi  božićnica u 2017. godini bila isplaćena  u iznosu kao i do sada.

Prijedlog sindikalne strane o

nastavku pregovora po pitanju osnovice plaće i prijevoza prihvaćen je od strane vladinih pregovarača

, uz dodatnu napomenu da pregovarački odbor Vlade RH želi porazgovarati i o pitanju povlaštenih otpremnina (što definitivno ne znači da njihov iznos žele povećati, već vjerojatno upravo suprotno).

Tako je sljedeći sastanak dogovoren za dan 3. studenoga 2017. godine u 15,00 sati u prostorijama Sindikalnog doma.

Spremnost Vlade RH, odnosno pritisak sindikata javnih službi da  nastave pregovore po pitanju rješavanja najvažnijih problema (prijevoza i osnovice) ne znači da ćemo iznaći zajedničko rješenje jer do sada od Vlade RH nije došao niti jedan prijedlog koji bi sindikatima javnih službi bio prihvatljiv, a kamoli da su razmišljali o tome kako urediti neka druga pitanja koja nisu kvalitetno riješena u TKU-u.

I tako, dok BDP raste, dok se kupuju avioni i blindirani automobili, za javne službe jedva se našlo razumijevanje za produžetak pregovora kako bi se riješili gorući problemi, odnosno, riječ je o razgovorima po pitanju samo dva bitna, ali ne i jedina pitanja koja muče javne službe.

Koliko ćemo i hoćemo li uopće čekati da nas shvate ozbiljnije, da shvate da bez javnih službi dolazi do blokade cijelog sustava, pitanja su koja svatko od nas treba postaviti sam sebi te odlučiti što i kako dalje.