08. PROSINCA 2017.
Pregovori za GKU – četvrti sastanak

Dana 8. prosinca 2017. godine u prostorijama Ministarstva znanosti i obrazovanja održan je  4. sastanak pregovaračkih odbora Vlade RH i Sindikata hrvatskih učitelja, radi sklapanja Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama (u nastavku: GKU).

Unatoč izostanku ministrice Divjak sastanak pregovaračkih odbora bio je vrlo konstruktivan.

Ovoga  puta usuglašavali su se sporni članci, a naš pregovarački odbor će do sljedećeg sastanka dostaviti pregovaračkom odboru Vlade RH svoj konačni  prijedlog članaka koji govori o zaštiti dostojanstva zaposlenika.

Pregovarački odbor Vlade RH izjasnio se da će se o drugim istaknutim odnosno interesnim pitanjima očitovati u kasnijem dijelu pregovora.

Predsjednica SHU-a Sanja Šprem naglasila je da pregovarački odbor Sindikata hrvatskih učitelja ima namjeru poboljšati materijalna prava zaposlenika osnovnoškolskog sustava te jasnije urediti i precizirati sporne i nesporne, ali tehnički nejasne, članke GKU-a.

Naš je pregovarački odbor bio stava da su zaposlenici osnovnoškolskog sustava bili dovoljno zakinuti u proteklim godinama, a osobito uzevši u obzir gubitak od 3, 5, 7 i 9 % te 4, 8, 10 %  te da se ne smije zaboraviti da su najstariji zaposlenici u sustavu obrazovanja izgubili najviše, dok se nenastavnom osoblju nije vratio niti dio uskraćenih prava.

Dogovoreno je da će se u

utorak, 12. prosinca 2017. godine

, održati sljedeći sastanak radnih skupina kako bi se prije idućeg sastanka pregovaračkih odbora, koji će se održati 13. prosinca 2017. godine (srijeda), tehnički urediti članci te će pregovaračke strane do tada razmijeniti svoja rješenja spornih pitanja odnosno prijedloge uređenja spornih članaka.

U svakom slučaju, svaka je strana dobila „domaću zadaću“ do sljedećeg susreta, a svakako očekujemo da će  pregovarački odbor Vlade RH ipak pokazati da shvaća važnost i nužnost poboljšanja materijalnih i nematerijalnih prava u osnovnoškolskom sustavu i to dokazati kroz novi GKU.