13. PROSINCA 2017.
Pregovori za GKU – peti sastanak

Dana 13. prosinca 2017. godine održan je u prostorijama Ministarstva znanosti i obrazovanja 5. sastanak pregovaračkih odbora Vlade RH i Sindikata hrvatskih učitelja, radi sklapanja Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama (u nastavku: GKU).

Današnji sastanak, ponovno bez prisustva ministrice Divjak, započeo je s izvještajem radne skupine.

Pomoćnik ministrice Šlezak obaviješten je o analizi spornih članka koji su uređivani na radnoj skupini. Između ostalog bilo je riječi o zahtjevima Sindikata hrvatskih učitelja po pitanju uvećanja plaće po više osnova te dodatku na plaću za rad u posebnim uvjetima rada. Raspravljalo se i o „bonusu“ te o potrebi drugačijeg uređenja članka o radu škola u otežanim uvjeta rada, a za rješavanje kojeg pitanja će biti potrebni posebni sastanci, budući da je riječ o vrlo zahtjevnoj i složenoj tematici.

Također, Sindikat hrvatskih učitelja naglasio je da će se zahtjev za uvećanje plaće na navršene godine staža, budući da su stariji zaposlenici u sustavu najviše izgubili, pregovarački odbori raspraviti posebno, kada će biti riječ o materijalnim pitanjima.

Važno je naglasiti da smo također tražili očitovanje na zahtjev za dodatak na plaću zaposlenicima koji imaju završen poslijediplomski specijalistički studij (univ. spec.) jer su članovi pregovaračkog odbora Vlade RH bili stava da je to pitanje koje se mora riješiti na razini svih javnih službi te su izrazili stajalište da će se o drugim istaknutim odnosno interesnim pitanjima očitovati u kasnijem dijelu pregovora.

Na kraju sastanka dogovoreni su termini sastanaka radne skupine - ponedjeljak, 18. 12. 2017.  te u četvrtak, 21. 12. 2017., dok su sastanci pregovaračkih odbora dogovoreni za utorak, 19. 12. 2017. i  petak, 22. 12. 2017.

Radna skupina će, između ostalog, na prijedlog Sindikata hrvatskih učitelja, raditi na novim člancima o zaštiti dostojanstva zaposlenika, a na sastanku pregovaračkih odbora u utorak razgovarat će se o analizi troškova prema materijalnim zahtjevima koji smo postavili u zadnja dva sastanka.