05. PROSINCA 2017.
Pregovori za GKU – treći sastanak

Dana 5. prosinca 2017. godine u prostorijama Ministarstva znanosti i obrazovanja održan je 3. sastanak pregovaračkih odbora Vlade RH i Sindikata hrvatskih učitelja radi sklapanja Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama (u nastavku: GKU).

Ovoga puta u punom sastavu, nazočne je pozdravila voditeljica pregovaračkog odbora Vlade RH, ministrica Divjak, naglasivši da svi  imamo zajednički cilj, a to je  raditi na poboljšanju sustava odgoja i obrazovanja.

Pomoćnik ministrice Šlezak želio je započeti s potpisivanjem Protokola, no tehničke formalnosti smo ostavili za kasnije kako bi što prije počeli raditi na samom tekstu kolektivnog ugovora.

Predsjednica SHU-a, Sanja Šprem, naglasila je da pregovarački odbor Sindikata hrvatskih učitelja ostaje kod stava da se odredbe predviđene TKU-om i Zakonom o radu ne smiju brisati iz ovog kolektivnog ugovora jer ukoliko se to dogodi,  možemo ostati bez značajnih prava, a to se ne može dopustiti. Također je naglasila da je sam ministar rada u pregovorima za TKU odustao od te ideje pa nema smisla da predstavnici ministarstva rada koje, u ovim pregovorima, nije resorno ministarstvo, „diktiraju“ način rada pregovaračkih odbora.

Ministrica Divjak naglasila je da ultimatumom na početku pregovora ne možemo konstruktivno voditi pregovore jer bi oni trebali biti rezultat dogovora i kompromisa, no pregovarački odbor SHU-a ostao je kod svog stava te je zatražio „time out“ kako bi odlučili kako dalje ukoliko članovi pregovaračkog odbora Vlade RH ostanu kod svog stava o brisanju.

Nakon kraće stanke, pregovarački odbor SHU-a naglasio je ponovno da ne odustaje od svog dosadašnjeg stava te da prelazimo na utvrđivanje nespornih članaka GKU-a za jednu i drugu stranu. Nakon što je utvrđeno koji su članci nesporni, dogovoreno je da će radna skupina krenuti s uređivanjem tehničkih pitanja oko pojedinih članaka koji nisu sporni, ali ih treba jasnije ili detaljnije urediti (kao što su sistematski pregledi i osiguranje zaposlenika).

Sastanak radne skupine dogovoren je za 7. prosinca 2017. godine u 8,30 sati

, a sljedeća runda pregovora zakazana je za petak, 8. prosinca 2017. godine.

Također, naš pregovarački odbor dostavit će do sljedećeg tjedna svoj prijedlog poboljšanja članaka o zaštiti dostojanstva djelatnika osnovnoškolskog sustava odgoja i obrazovanja, a interesna pitanja rješavat će se u kasnijem dijelu pregovora kada se urede sva pravno-tehnička pitanja.

Ujedno Vas obavještavamo kako smo dobili neslužbene informacije da će se potpisivanje TKU-a održati u četvrtak, 7. prosinca 2017. godine, nakon sjednice Vlade RH.