23. STUDENOG 2017.
Pregovori za TKU – četrnaesti sastanak

POVUCI - POTEGNI


Dana 23. studenog 2017. godine, u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, održan je  14. sastanak pregovaračkih odbora Vlade i sindikata javnih službi radi sklapanja novog Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama (u nastavku: TKU).

Koordinator današnjeg sastanka bio je Vilim Ribić koji je na samom početku započeo s konstatacijom da zaposlenici u javnim službama zaostaju u plaćama još od doba krize, da BDP raste i da su nam svima do sada već poznate sve te činjenice, no pitanje koje se nameće je to je postavlja li pregovarački odbor Vlade RH javne službe kao prioritet te upozorava na  ustavnu zadaću Vlade RH da zaštiti javni sektor za koji je planirani rast plaća za narednih par godina čista nula.

Mi moramo znati što će se događati s plaćama, a Vlada RH mora odlučiti smatra li to pitanje dovoljno bitnim da se njime pozabavi i u 2018. godini.

Na ovaj sastanak došao je i ministar financija Marić koji je istaknuo kako su u državnom proračunu za 2018. mirovine i plaće najvažnije stavke, no kako stanje nije zadovoljavajuće i kako on s tim ne može biti zadovoljan, te kako se mora voditi realnim mogućnostima državnog proračuna. Također je istaknuo kako mu je javni sektor iznimno važan i kako je upoznat sa svime što smo pričali u prošlih 13 sastanaka, no nije cilj sada planirati i ugovarati nešto što će morati rebalansirati već u 3. mjesecu iduće godine. Također je naglasio kako je istinska želja započeti pregovore za osnovicu u 5. mjesecu 2018. godine, odnosno prije donošenja Smjernica ekonomske i fiskalne politike.

Nakon toga pregovarački odbor Vlade RH ponudio je razgovore o osnovici za 2018. i 2019. godinu u 5. mjesecu iduće godine te pregovaranje o visini božićnice i regresa za 2019. godinu (regres i božićnica za 2018. su osigurane). Nakon toga, ministar je morao otići zbog drugih obveza.

Na konstatacije ministra Marića, nadovezali su se gdin. Marić i ministar Pavić rekavši kako je ideja iduće godine pregovarati o ranije navedenim  materijalnim pravima, no bez primjene automatizma. Na tu je konstataciju gdin. Babić postavio pitanje što to znači pregovori bez primjene automatizma, a odgovor pregovaračkog odbora Vlade RH izazvao je burne reakcije. Dakle, pregovori bez automatizma značili bi, da ukoliko se dogovor ne postigne, božićnica i regres  iznosit će punih 0 kuna.

Nakon buke koja je nastala u prostorijama MRMS-a, gdin. Stipić naglasio je također da prije „time outa“, koji je bio potreban, valja naglasiti i da smo tekst članka o prijevozu dobili pola sata prije pregovora te da isti nije niti nalik onome što smo dogovorili prošloga puta.

Nakon „time outa“, pregovarački odbor Vlade objašnjavao je stavak po stavak i razloge mijenjanja dogovorenog dijela teksta o prijevozu te su članovi pregovaračkog odbora sindikata javnih službi davali svoje sugestije kako da članci budu jasniji i bliži onome što smo zadnji put pokušali dogovoriti.

Sanja Šprem naglasila je da je vrlo nekorektno dogovoriti i usuglasiti jedno, a na stolu, u zadnji tren, dobiti potpuno drugi tekst, a sada nas požurivati da danas pregovore i završimo, naglasivši da su oni ti koji su odgovorni za odugovlačenja zbog ovakvog načina rada. Također je naglasila da smo svi znali da je danas zadnji sastanak te da ovo ne pokazuje ponašanje u dobroj vjeri.

Na tu konstataciju ministar se ispričao u želji da ipak probamo dogovoriti članak prijevoza.

Stavovi Vladine i sindikalne strane argumentirani su stavak po stavak te je nakon iskazane argumentacije ponovno došlo do pauze kako bi se ispisao tekst prijevoza iskristaliziran u ponovnom čitanju.

Ni nakon toga nismo uspjeli usuglasiti tekst članka prijevoza te je dogovoreno da će se isti, uz još neke neusuglašene članke, završiti u ponedjeljak, 27. studenoga.

Očekuje se da ćemo u ponedjeljak imati potpuni tekst TKU-a, a koji će odmah ići na referendum našemu članstvu. Referendum će trebati provesti ODMAH, a rezultati moraju biti poznati do četvrtka, 30.11.2017.

Bude li se članstvo izjasnilo na način da mu nije prihvatljiv ponuđeni tekst TKU-a, Sindikat hrvatskih učitelja ga neće potpisati.

 

MEDIJSKE OBJAVE:

RADIO

HR, Prvi program, Kronika dana, 23.11.2017., od 5:30 minute:

http://radio.hrt.hr/ep/kronika-dana-2311/233696/



 

PORTALI

http://www.poslovni.hr/hrvatska/nema-povecanja-placa-ali-moze-vise-za-prijevoz-334658



https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/pregovori-o-kolektivnom-ugovoru-za-javne-sluzbe-pri-kraju-foto-20171123