13. STUDENOG 2017.
Pregovori za TKU - jedanaesti sastanak

Danas, 13. studenoga 2017. godine, u Sindikalnom domu održan je  11. sastanak predstavnika Vlade i sindikata javnih službi radi sklapanja novog Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama. Isti je trebao biti održan u petak 10. studenoga, no, zbog izglasavanja povjerenja Vladi RH, sastanak je prebačen na današnji dan.

Glavna tema razgovora bilo je pitanje prijevoza.

Ni današnji razgovori nisu donijeli rješenje za goruća pitanja, a to su pitanje definicije organiziranog prijevoza, izbacivanje formulacije „povoljnije za poslodavca“, pitanje iznosa naknade troška prijevoza po kilometru i pitanje naknade stvarnog troška kao načelne smjernice.

I danas je bilo očito da članovima pregovaračkog odbora Vlade RH pokrivanje stvarnog troška nije nit vodilja, već je to načelo ekonomičnosti. Ministar Pavić istaknuo je kako se slaže s izračunom cijene prijevoza prometnog stručnjaka Marušića no da neće ulaziti u provjere i vlastita vještačenja jer bi to trajalo predugo, a za to nemamo vremena. Naglasio je da ono što preostaje jest ispregovarati iznos naknade troška po kilometru koji država može financirati. Pregovarački odbor Vlade RH ponudio je iznos od 90 lipa po kilometru što za sindikalnu stranu nije prihvatljiva ponuda.

Dogovoreno je da će se sljedeći sastanak održati u srijedu, 15. studenog 2017. godine, dok bi se posljednji  sastanak pregovaračkih odbora trebao održati u ponedjeljak, 20. studenog 2017. Na posljednji sastanak bit će pozvan i ministar financija Marić kako bi se razgovaralo o pitanju rasta osnovice, jer kako sada stojimo, sukladno smjernicama ekonomske i fiskalne politike, rast osnovice nije predviđen niti za 2018., niti za 2019. godinu.