24. LISTOPADA 2017.
Pregovori za TKU - peti sastanak

Danas, 24. listopada održan je 5. sastanak pregovaračkog odbora za TKU.

Kako je posljednji sastanak, održan 20. listopada, bio vrlo kratak radi nespremnosti pregovarača od strane Vlade RH da se konačno krene s konkretnim pregovorima o osnovici plaća, trošku prijevoza i ostalim materijalnim pravima, današnji je započeo upravo tim zahtjevom sindikalne strane.

Nakon dogovora da se ipak raspravlja o materijalnim pravima zaposlenika, Matija Kroflin je putem prezentacije objasnio kretanje i zaostajanje osnovice plaća u javnim službama od 2008. godine te na taj način obrazložio sindikalni zahtjev za 15,2% povećanjem osnovice plaća kojim bi se ista vratila na razinu 2008. godine.

U tom kontekstu razgovarano je i o pravednoj cijeni rada te je naglašeno da bi Vlada RH kroz politiku plaća morala utjecati na sve veći broj ljudi koji odlaze iz naše zemlje.

Nakon toga krenulo se na analizu članaka TKU-a. Stav Vlade RH da se sve ono što je određeno Zakonom o radu, a  nalazi se  i u TKU-u, mora brisati, za članove pregovaračkog odbora sindikata javnih službi neprihvatljiv je.

Nastavak pregovora dogovoren je za četvrtak, 26.listopada.

Medijske objave :

https://www.vecernji.hr/vijesti/ribic-otkrio-zahtjeve-radnika-javnih-sluzbi-trazimo-povecanje-place-od-15-2-posto-1203207http://hr.n1info.com/a256657/Vijesti/Ribic-Trazimo-povecanje-place-od-15-2-posto.htmlhttp://www.sibenik.in/hrvatska/sindikati-iznijeli-zahtjeve-na-pregovorima-o-novom-temeljnom-kolektivnom-ugovoru-za-javne-sluzbe/83230.htmlhttp://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/sindikati-javnih-sluzbi-pregovaraju-s-vladom-o-novom-kolektivnom-ugovoru-vilim-ribic-trazimo-povisicu-osnovice-placa-od-152-posto/6680871/http://slobodnadalmacija.hr/novosti/hrvatska/clanak/id/513586/sindikati-trazenbsppovecanje-placa-od-152-posto-zanbsp250-tisuca-zaposlenih-u-javnim-sluzbama